Comisia Europeana a propus miercuri ca Uniunea Europeana sa creeze o retea de fonduri pentru solutionarea, la nivelul UE, a crizelor bancare, astfel incat, pe viitor, falimentul unei banci sa nu mai afecteze contribuabilii si sa nu mai destabilizeze sistemul financiar. Propunerea vizeaza crearea unei retele armonizate de fonduri nationale la care bancile sa aiba obligatia sa contribuie, sumele urmand a fi folosite nu pentru salvarea bancilor, ci doar pentru a garanta ca falimentul unei banci este gestionat corect si ca nu destabilizeaza sistemul financiar.

„Este inacceptabil ca contribuabilii sa continue sa plateasca pretul greu pe care il presupune salvarea sectorului bancar. (...) Eu cred in principiul «poluatorul platește». Trebuie sa ne construim un mecanism care sa garanteze ca sectorul financiar va suporta costul crizelor bancare viitoare. Iata de ce consider ca bancilor trebuie sa li se ceara sa contribuie la un fond destinat sa gestioneze situatiile de faliment bancar, sa protejeze stabilitatea financiara si sa limiteze „contaminarea” altor banci, dar care sa nu constituie un fond de salvare", a declarat Michel Barnier, comisarul european pentru Piata Interna si Servicii.

  • De ce sunt necesare fonduri pentru solutionarea crizelor bancare

Potrivit oficialilor europeni, criza financiara a obligat guvernele nationale sa foloseasca masiv banii contribuabililor pentru a veni in sprijinul sectorului financiar national, pentru a mentine stabilitatea financiara si pentru a proteja depozitarii, fapt pentru care sunt necesare eforturi pentru evitarea unor situatii similare.

Desi Comisia Europeana elaboreaza deja o serie de masuri de prevenire, care ar trebui sa reduca posibilitatea falimentelor bancare, "se impun eforturi suplimentare pentru a garanta ca, in cazul unor viitoare falimente bancare, exista mecanisme robuste, sustinute prin fonduri private, care sa faca fata unor astfel de situatii".

In luna octombrie a anului trecut, Comisia Europeana si-a afirmat sprijinul pentru crearea unui nou cadru de gestionare a situatiilor de criza bancara la nivelul UE, care va include un ansamblu armonizat de competente si reguli care le vor permite organelor de reglementare sa evite falimentele in sectorul bancar. Propunerea anuntata miercuri reprezinta o completare a acestui nou cadru prin crearea unor fonduri pentru solutionarea situatiilor de criza bancara

  • Ce sugereaza Comisia? O retea de fonduri finantate de banci pentru solutionarea, la nivelul UE, a crizelor bancare

Executivul european considera ca instituirea, la nivelul UE, a unei retele de mecanisme prefinantate, cu mandate clar definite, ar fi cel mai bun mijloc de utilizare a banilor proveniti din taxele impuse bancilor. Fondurile ar avea ca scop finantarea categoriilor de masuri prezentate in comunicarea din octombrie 2009 privind gestionarea crizelor, printre care se numara: finantarea unei „banci punte” (bridge bank), transferul total sau partial de active si/sau pasive si finantarea unei separari intre bancile „bune” si bancile „rele”.

"Crearea unor fonduri de solutionare ar spori rezistenta sectorului bancar la situatiile de criza si ar elimina necesitatea de a recurge la banii contribuabililor. Totodata, Comisia recunoaste ca existenta unor mecanisme ample finantate de banci ridica importante probleme de „risc moral” daca s-ar considera ca astfel de fonduri ar fi destinate sa protejeze bancile impotriva unui eventual faliment. Acest aspect constituie o preocupare majora, care trebuie atenuata indicand in mod clar si fara echivoc ca actionarii si creditorii neasigura si trebuie sa fie primii care sa suporte consecintele unui faliment bancar si ca fondurile de solutionare nu vor constitui o polita de asigurare si nu vor fi folosite pentru a salva bancile de la faliment, ci pentru a facilita o gestionare corecta a falimentului", se mai mentioneaza in comunicat.

Comisia Europeana va prezenta aceasta propunere in fata ministrilor de finante si a sefilor de stat din UE, in cadrul dezbaterii din luna iunie din acest an in cadrul Consiliului European, precum si in cadrul summitului G20, care va avea loc la Toronto in 26 si 27 iunie 2010.