Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Mugur Isarescu: Datoria externa a Romaniei pe termen scurt a ajuns la 20 miliarde de euro

Romania a avut, in ultimii ani, o crestere economica care s-a bazat, in mare parte, pe acumularea unor dezechilibre, in care datoria externa a tarii pe termen scurt, a ajuns la 20 de miliarde de euro, potrivit datelor prezentate de catre Mugur Isarescu.

Guvernatorul Bancii Nationale a apreciat ca in Romania politicile economice au fost neadecvate, dupa declansarea crizei. Acesta a mai mentionat ca Romania a avut deficite structurale mari, "chiar cand, in 2007, de exemplu, deficitul bugetar era de circa doi la suta, deficitul structural era de circa cinci la suta si se baza pe veniturile mari realizate in perioada de supraincalzire a economiei".

Isarescu a aratat ca, la momentul declansarii crizei economice globale, veniturile incasate la buget erau de 30-32 la suta din PIB, fapt care a reprezentat o povara fiscala mare pentru contribuabili, respectiv populatie si firme.

Nouriel Roubini: Cresterea economiilor dezvoltate va fi anemica, cu presiuni fiscale in zona euro

Cresterea din economiile dezvoltate va fi anemica, va exista o redresare in forma de U, iar pietele emergente vor avea o revenire economica in V, a declarat ieri economistul Nouriel Roubini, la Forumul Financiar 2010, de la Bucuresti.

De asemenea, economistul american s-a declarat sceptic privind evolutia zonei euro.

"Vor exista diverse viteze de redresare. Economiile avansate se ingrijesc de perspectivele zonei euro, zona ce este supusa unor presiuni fiscale. In privinta viitorului Japoniei si al Statelor Unite sunt optimist", a adaugat Roubini.

In ceea ce priveste o a doua dimensiune a analizei economiei mondiale, Nouriel Roubini a precizat ca in prima jumatate a anului economiile dezvoltate vor avea o evolutie buna. Cresterea in SUA, in prima jumatate a anului va fi de 3 la suta, dar va scadea la sub 2 la suta in a doua jumatate a anului.

Nouriel Roubini este profesor de stiinte economice si afaceri internationale la New York University.

Operatorii de servicii agroturistice, stimulati prin neplata impozitului pe profit

Intreprinzatorii privati care desfasoara activitati de servicii agroturistice vor fi scutiti de la plata impozitului pe profit si vor plati TVA redus, de 5%, in cazul in care vor folosi numai produse agroalimentare romanesti, productie proprie sau achizitionate din zona respectiva, potrivit unui proiect de lege aprobat de Senat.

Fac obiectul acestei legi microintreprinderile care au ca obiect de activitate asigurarea serviciilor turistice in pensiuni turistice si pensiuni agroturistice sau cabane turistice ori asigurarea de servicii de alimentatie publica, in cadrul unitatilor de tip restaurant familial sau restaurant cu specific local.

Angela Merkel: Germania va proteja cu toate fortele soliditatea euro

Germania va proteja cu toate fortele soliditatea euro, a declarat cancelarul Angela Merkel, care se afla intr-o vizita in Arabia Saudita.

Merkel a reiterat ca principala provocare este reducerea diferentelor de competitivitate intre statele UE, in special in zona euro.

Ea a aratat ca trebuie sa existe o armonie intre economiile cele mai puternice si cele mai slabe.

Recatria vine dupa ce Germania a fost criticata de numerosi politicieni europeni pentru atitudinea sa in gestionarea crizei din zona euro.