L-am “prins” inaintea unei conferinte, la o cafea. Radu Ghetea e de 10 ani seful Asociatiei Romane a Bancilor si de 3 ani presedinte al CEC Bank. Auzisem ca o sa scada salariile angajatilor bancii pe care o conduce, intrucat CEC e o banca de stat, iar salariatilor de la Stat li se vor amputa salariile cu un sfert. Nu e chiar asa, am aflat. La CEC nu vor scadea salariile, sau nu ca urmare a masurilor recente. In privinta Eximbank (tot banca de stat), Ghetea nu se pronunta. “Vorbesc doar in numele CEC”, precizeaza el. Despre ce masuri are in vedere ARB pe termen scurt si despre negocierile cu FMI, in interviul de mai jos.

Rep: Guvernul a anuntat intentia de a reduce salariile personalului bugetar cu 25%. Va fi aplicat aceasta masura de austeritate si in cadrul CEC?

Radu Ghetea: D-le Popa, CEC Bank, potrivit statutului este o persoana juridica de drept privat. Este o societate comerciala organizata pe legea 31. E adevarat, actionarul este Statul roman, reprezentat de Ministerul de Finante, care se comporta ca un actionar. Participa la Adunarea Generala a Actionarilor si ne traseaza niste obiective

Rep: Cum ar fi?

Radu Ghetea: Ei...obiective legate de indicatorii pe care sa ii atingem. Dar calea pe care trebuie sa ii atingem, noi o alegem. Ca ati adus vorba despre scaderea salariilor, am mai auzit niste idei...

59 de ani licentiat in Matematica la Univ. Bucuresti

2007-prezent - presedinte CEC Bank 2000-prezent - presedinte al ARB

1 februarie-11 mai 2007 presedinte al Consiliului de Administratie al Alpha Bank

1994-2007 - prim-vicepresedinte si membru in Consiliul de Administratie al Alpha Bank

1991-1994 - membru in Consiliul de Administratie al Anglo-Romanian Bank

1986-1994 - dir. gen. si membru in Comitetul de Directie al Bancii Romane de Comert Exterior

Radu Gratian Ghetea - CV

Rep: Ce fel de idei?

Radu Ghetea: Ca ar trebui in tot sistemul bancar sa se reduca salariile cu 50%...

Rep: Aaaa, am auzit si eu ideea, dar e o prostie sa gandesti global, la nivelul tuturor bancilor

Radu Ghetea: Sa revin. Si pe cand eram la Alpha Bank, actionarul bancii venea si ne trasa obiective. Asa procedeaza si Ministerul de Finante acum, nu e nicio diferenta.

Rep: Inteleg ca in cazul CEC, masurile de reduceri salariale nu se aplica. O alta intrebare, d-le Presedinte. Romania se afla intr-o situatie economica relativ precara. Ca reprezentant al sistemului bancar, ati avut consultari cu Guvernul, cu BNR, cu alte autoritati, prin care sa veniti cu posibile solutii de iesire din criza?

Radu Ghetea: Nu e in statutul nostru sa facem asemenea recomandari..

Rep: Stiu ca nu e in statut, dar recesiunea economica nu e nici ea trecuta in statute sau in Constitutie si totusi va afecteaza. Ati avut consultari cu oficialitatile in care sa va exprimati punctul de vedere?

Radu Ghetea: Desigur. Consultari, negocieri au loc permanent.

Rep: Si? Ati fost luati in seama?

Radu Ghetea: Domnule Popa, noi am participat la intalnirile semnificative care s-au derulat in ultima perioada. Si la cele cu reprezentantii FMI, ca s-o iau de la cel mai inalt nivel, si cu BNR si cu Guvernul. Ne-am dus cu o lista cu vreo 8 recomandari, daca tin eu bine minte. Dar noi procedam mai altfel.

Rep: Cum, mai altfel?

Radu Ghetea: Discutam si nu facem galagie. Discretia si confidentialitatea discutiilor, asta ne caracterizeaza. Sunt de 10 ani in aceasta functie si credeti-ma ca stiu sa respect confidentialitatea unor informatii. As vrea sa va dau un exemplu.

Rep: Va rog...

Radu Ghetea: Un ziar a publicat cateva declaratii de-ale mele si a dat intr-o paranteza numele a trei banci. Imediat am fost sunat de catre conducatorii celor 3 banci care m-au intrebat daca le-am pomenit numele. Nu o facusem tocmai pe motivul confidentialitatii, asa ca in urmatoarea zi, ziarul in cauza a trebuit sa dezminta acea informatie legata de banci.

Rep: Care e masura urmatoare venita din partea ARB?

Radu Ghetea: Una care sa sprijine mediul de afaceri privat.

Rep: Mai concret..?

Radu Ghetea: Noi ne intalnim periodic cu reprezentantii Bancii Nationale, la nivel de viceguvernator. Aceste intalniri au loc in fiecare ultima zi de luni din fiecare luna.

Rep: Asta inseamna...?

Radu Ghetea: Asta inseamna ca lunea viitoare, pe 31 mai, ne intalnim iar.

Rep: Si ce discutati?

Radu Ghetea: Problema garantiilor. Vrem sa gasim parghiile prin care bancile din Romania sa nu mai solicite garantii atat de multe si atat de mari. Dar uitati ca a venit ministrul Vladescu. Continuam putin mai tarziu discutia?