La prima vedere, pare o tampenie. Daca insa iei in calcul experientele din Belgia, Quebec, Elvetia, Luxemburg si din alte state europene, o sa vedem ca nu e chiar asa. In Romania post-decembrista s-au infiintat numeroase comune si s-au declarat orase niste localitati care nu stiu daca in afara orgoliului local mai aveau si alte argumente. Din datele pe care le am (admit ca nu sunt la zi), au fost infiintate circa 250 de localitati. Fiecare are o pletora de consilieri, de servicii administrative samd. Noi ne-am labartat bugetar, in vreme ce in alte tari, localitatile mici s-au unit intre ele, economisind bani si imbunatatind cu un drum si calitatea serviciilor prestate, scrie Dan Popa pe blogul lui.

Numarul membrilor fiecarui consiliu local este stabilit prin ordin al prefectului, in functie de populatia comunei sau orasului. In cazul comunelor cu 1.501 – 3.000 de locuitori numarul consilierilor este 11. Cele mai multe localitati nou infiintate se incadreaza in aceasta categorie, iar un simplu calcul rapid arata ca in ultimii zece ani, prin infiintarea celor 250 de localitati primesc indemnizatie de consilier local 2.750 de persoane, peste 700 de oameni sunt angajati ca primari, viceprimari si secretari. In afara de aceste doua categorii, noile administratii locale au o serie de salariati – platiti din bani publici. Nu mai vorbim aici despre numarul directorilor de scoli, al bibliotecarilor comunali si al politistilor. Si asa mai departe.

Avantajele, asa cum le vad eu acum, tin de:

  • Armonizarea impozitelor funciare
  • Optimizarea gestionarii problemelor similare
  • Valorificarea in comun a resurselor
  • Reducerea cheltuielilor cu personalul

In Belgia, intre 1975 si pana in 1983, numarul comunelor a scazut de la 2.359 la 589. Prin unificare si comasare.

Elvetienii au dat si ei legi favorabile comasarii si au trecut la proceduri similare. Luxemburgul la fel. Canadienii la fel. Eu cred ca daca s-ar face o analiza serioasa, n-ar fi exclus sa avem surprize placute in acest sens.

Oare la noi nu s-ar putea “cupla” cateva localitati? 250 macar, cate au fost infiintate.

Comenteaza pe blogul lui Dan Popa