Declaratiile directorului FMI, Dominique Strauss-Kahn, cum ca FMI ar fi propus Romaniei varianta cresterii impozitelor, in special pentru cei bogati, si nu scaderea salariilor si pensiilor, au fost facute "in context politic, indraznesc sa-l numesc electoral", in conditiile in care seful FMI este un posibil candidat la presedintia Frantei, sustine Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR. El a adaugat ca aplicarea propunerilor FMI ar fi dus la reinflamarea inflatiei si la prelungirea recesiunii.

  • "Cererea de revenire in jos de la 8,3% la 6,8% din PIB implica o scadere a deficitului bugetar. Ea poate fi facuta prin cresteri de taxe. Este o alternativa. S-a discutat despre ea, s-a referit la ea si seful FMI, dar seful FMI a facut-o intr-un context pe care indraznesc sa-l numesc electoral. Oricum, a fost un context politic. Realitatea este alta, altfel s-a discutat aici. Iar la unele masuri chiar expertii FMI si-au pus semne de intrebare", a declarat Adrian Vasilescu la Pro Tv, potrivit Mediafax.

Directorul general al FMI, posibil candidat la presedintia Frantei, a declarat recent, la postul de televiziune France 2, ca FMI a propus Guvernului de la Bucuresti majorarea impozitelor, in special pentru cei mai bogati, dar autoritatile din Romania au luat decizia taierii salariilor functionarilor.

  • Adrian Vasilescu spune insa ca majorarea TVA de la 19% la 24%, propusa de FMI, ar fi dus la o inflatie de doua cifre si ar fi facut din Romania "oaia neagra a Europei", fara posibilitatea de a se imprumuta pe pietele externe, desi este dependenta de capitalurile straine: "Cu 15% inflatie, «oaia neagra» a Europei scrie pe noi. Si nu putem sa iesim in lumea asta pentru nici macar un singur dolar sau un singur euro sa imprumutam, si noi suntem o tara dependenta de capitalul strain, pentru ca, oricat elan patriotic am avea, noi stim ca de foarte multa vreme noi nu ne putem descurca numai cu capitalul acumulat in aceasta tara, pentru ca este putin".
  • Consilierul guvernatorului BNR mai spune ca FMI a cerut inversarea trendului deficitului bugetar, care a crescut in ultimii ani de la 2,5% din PIB la 5,4% din PIB si la 8,3% din PIB in 2009: "A aparut acest scurtcircuit in momentul in care undeva la periferia zonei euro s-a aprins un foc, de unde s-a molipsit toata Europa, si anume in Grecia. Ce s-a intamplat in Grecia, s-a vazut ca s-a produs un cuplaj, un deficit bugetar de doua cifre, cu o datorie a statului care depaseste 100% din PIB (...) Este preferabil sa intarziem iesirea din recesiune decat sa se intample un scurtcircuit puternic care sa aprinda si Romania asa cum a aprins Grecia, Grecia si-a luat inima in dinti si pana la urma si-a rezolvat lucrurile".
  • El sustine ca ar fi mult mai grav sa se reinflameze inflatia, care ar eroda din nou puterea de cumparare a intregii populatii, decat sa fie reduse pensiile si salariile bugetarilor. Oficialul BNR mai spune ca masurile stabilite de Guvern nu sunt masuri anticriza: "Am citit, am auzit si la radio si la televiziune ideea ca aceste masuri de ajustare salariala, ajustare fiscala, sunt masuri anticriza. Imi pare rau, nu sunt masuri anticriza, ele au un singur rol. S-a produs un scurtcircuit in buget si aceste masuri sunt menite sa duca la repararea, la dregerea acestui scurtcircuit. Este un deranj dramatic si acest deranj nu poate sa mearga inainte".
  • Adrian Vasilescu a mai aratat ca Romania nu se afla in pericol de a intra in incapacitate de plata, in conditiile in care banca centrala are suficienta valuta pentru a acoperi datoriile scadente: "Problema cu incapacitate de plata este scoasa de anumite centre de informatii din lume, de anumite agentii. Ce inseamna incapacitate de plata, sa ai datorii si sa nu le poti plati cand vin la scadenta. Stiti bine ca atunci cand e vorba de plata datoriilor externe intotdeauna se asociaza banca centrala, pentru ca atunci cand sunt datorii de platit in valuta, datorii ale statului, chiar daca ele sunt decontate in lei, le plateste banca centrala in valuta".