Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet si seful Rezervei Federale a Statelor Unite (Fed), Ben Bernanke, au declarat, luni, ca economiile emergente reprezinta cheia stabilitatii financiare mondiale, transmite Reuters citat de Agerpres.

Ben Bernanke a subliniat, intr-un discurs pregatit pentru o conferinta pe probleme financiare, ca economia mondiala depinde mai mult ca niciodata de pietele emergente pentru mentinerea cresterii interne solide si pentru stabilitatea economica si financiara.

"Imbunatatirea politicilor pe pietele emergente si a cadrului politic...are ramificatii dincolo de economiile statelor emergente", a afirmat presedintele Rezervei Federale a Statelor Unite, care nu a facut estimari privind economia SUA sau evolutia ratei dobanzii.

Declaratiile sale au fost intarite de Jean-Claude Trichet care, in discursul sau, a afirmat ca economiile emergente au fost o sursa de putere in criza financiara mondiala.

"Un aspect distinctiv al acestei crize a fost ca a inceput in economiile dezvoltate. Dar si economiile emergente au fost sever afectate, dar ca grup au ramas o sursa de putere pentru economia mondiala", a explicat presedintele Bancii Centrale Europene.

Referindu-se la situatia Coreei de Sud, Bernanke a apreciat ca masurile adoptate de guvern si banca centrala de la criza financiara care a lovit Asia in 1990 au ajutat la depasirea crizei care a lovit economiile din intreaga lume in 2007-2008.

Coreea de Sud a obtinut excedent bugetar si comercial si a fortat bancile sa se pregateasca de efectele crizei, in plus Banca Centrala a Coreei de Sud s-a concentrat mai mult pe stabilitatea preturilor pe plan intern decât pe stabilizarea cursului valutar, ceea ce a ajutat economia sa depaseasca turbulentele financiare.

Ca rezultat al deciziilor bancii centrale din 1998, s-a putut reduce rata dobanzii in timpul crizei din 2007-2008 fara a speria investitorii, a subliniat presedintele Rezervei Federale a Statelor Unite.