Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Intra in vigoare noul Cod Fiscal

Peste cateva zile vor intra in vigoare noile prevederi ale Codului Fiscal si ale legii privind combaterea evaziunii fiscale. Guvernul s-a angajat in fata autoritatilor europene si a FMI la modificarea legislatiei, unele documente urmand sa intre in vigoare de la 1 iunie. Scopul ambelor documente este cresterea incasarilor la bugetul de stat, principalele schimbari fiind de natura renuntarii la scutirile de plata si cresterea unor impozite. Fata de vechiul Cod Fiscal, varianta modificata prevede impozitarea tuturor tichetelor (de masa, de cresa, de vacanta si a tichetelor cadou), impozitarea veniturilor din dobanzi bancare si impozitarea platilor compensatorii si a ajutoarelor primite. De asemenea, se va stabili introducea impozitului de 16% si pentru castigurile de la bursa. Scad deducerile in cazul veniturilor din drepturi de autor de la 40 la 20% si cresc impozitele pe locuinte.

Sebastian Vladescu: Salariile scad cu 25% si la SRI, SIE, SPP, STS, Armata si Politie

Salariile scad cu 25% si la Serviciul Roman de Informatii, cel de Protectie si Paza, Serviciul de Informatii Externe si de Telecomunicatii Speciale. De aceasta reducere nu scapa nici angajatii Armatei si ai Politiei, a anuntat ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu. In plus, pensiile celor care au activat in aceste structuri vor fi, si ele, cu 15% mai mici. Proiectul de lege care include masurile de austeritate anuntate de Guvern, printre care reducerea salariilor si a pensiilor, a fost adoptat de Executiv in sedinta extraordinara de duminica seara.

Rata somajului din UE s-a mentinut in aprilie la 9,7%, iar cea din zona euro a crescut la 10,1%

Numarul de someri din Uniunea Europeana a ramas la fel ca luna trecuta, dar in Zona Euro acesta a crescut. Astfel, la nivelul celor 27 de state comunitare, erau in aprilie 23 de milioane 300 de mii de persoane fara loc de munca, iar in cele 16 tari din Zona Euro s-au anuntat peste 15 milioane. Datele prezentate de Eurostat arata ca rata somajului a crescut in 26 de state din cele 27 membre si a scazut doar in Germania. Cele mai mici rate ale somajului au fost inregistrate in aprilie in Olanda si Austria. In primul trimestru al anului, rata somajului din Romania a fost de 7,6%.

Programul Rabla ar putea fi suplimentat cu inca 30.000 de tichete

Programul "Rabla" ar putea fi suplimentat, cu 30.000 de tichete. Voucherele din ultima transa tiparita vor fi distribuite in totalitate catre REMAT-uri pana la sfarsitul acestei saptamani, a anuntat ministrul Mediului, Laszlo Borbely. Prin program au fost casate anul acesta 110.000 de masini vechi si s-au cumparat 22.000 de automobile noi. "Programul «Rabla» va continua in aceleasi conditii ca si pana acum", a precizat ministrul. Editia 2010 a programului "Rabla" a inceput in 18 februarie, cand au fost distribuite 60.000 de vouchere. Ulterior, numarul acestora a fost suplimentat de doua ori, de fiecare data cu cate 50.000. Borbely a mai spus ca suma totala cheltuita de stat, anul acesta, pentru programul "Rabla" este de peste 600 de milioane de lei. Prima de casare este de 3.800 lei.

Rezervele valutare ale BNR au scazut in mai pana la aproape 32 miliarde de euro

Rezervele valutare ale Bancii Nationale a Romaniei au scazut in mai pana la aproape 32 miliarde de euro. Dupa trei luni consecutive in care acestea au atins maxime istorice, luna trecuta rezerva bancii Centrale a avut prima scadere. BNR are cu aproape 400 de milioane de euro mai putin decat la finele lunii aprilie, in vistierie. Au iesit mai multi bani de la Banca Nationala pentru ca s-au modificat rezervele minime in valuta constituite de institutiile de credit, s-au facut plati din contul Comisiei Europene, si s-au achitat rate si dobanzi aferente datoriei publice externe directe si garantate de stat. In acelasi timp rezerva de aur ramane neschimbata, avem peste 103 tone de metal pretios.