"Avem 2,2 milioane de pensionari cu stagiu incomplet. Cei pe caz de boala si cei pensionati anticipat. Nu cred ca e cazul sa acuzam pe cineva pentru abuzurile din sistemul de pensii. A fost o complicitate intre functionarii guvernamentali si medici -in cazul pensionarilor pe caz de boala. Din pacate nu se stie cati dintre pensionarii pe caz de boala au fraudat sistemul. Pentru ca exista asemenea cazuri. Romani care figureaza ca pensionari si care in realitate muncesc in Spania si Italia", a declarat consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu, la un seminar pe tema sistemului de pensii, organizat de Societatea Academica Romana.

In opinia lui Lazaroiu, Administratia Prezidentiala mai este ingrijorata si de tendintele pe termen mediu si lung. "E vorba de tendintele demografice, despre care s-a tot scris. Impactul demografic asupra sistemului de pensii este urias. Scaderea cu 15% nu rezolva in perspectiva problema sistemului de pensii, ci ajuta doar pe termen scurt", a mai explicat Lazaroiu.

Potrivit reprezentantilor SAR, in anul 2009 varsta reala de pensionare a fost de 54 de ani (discrepanta fiind data de exceptii si legile speciale). In Grecia, varsta de pensionare este de 55 de ani, prin contrast cu 65 sau peste in tarile nordeuropene de la care Atena (sau Bucurestiul) cere ajutor atunci cand da de greu. "Doar pe ultima dimensiune, de exemplu, “torpilarea” fondului de pensii de stat prin masurile populiste luate in 2007 de Parlamentul si guvernul Romaniei au dus in 2009 la un deficit al acestui fond de 1.5 miliarde €, care fiind neacoperit, se transfera in bugetul de stat", se arata intr-un raport al SAR.

Practic, decizia Parlamentului a constat in introducerea unei “suprataxefantoma” pentru finantarea pensiilor echivalenta cu o crestere a TVA de la 19% la 22%, sau cu o crestere a impozitului pe profitul firmelor de la 16% la 25%. Mai devreme sau mai tarziu, realitatea va trebui privita in fata, deoarece estimarile FMI arata ca acest deficit se va largi pana la 4 miliarde € in 2025. Daca structura actuala a veniturilor bugetare si la fondul asigurarilor sociale se va mentine, va fi nevoie de o supra-taxa TVA de 8% (adica 27% in total) pentru a sustine pensiile de stat aflate in plata.