Datoria publica a SUA a depasit pentru prima data in istorie pragul de 13.000 de miliarde de dolari, potrivit datelor publicate de Departamentul Trezoreriei, citate de AFP. Pe fondul cheltuielilor guvernamentale ridicate menite sa puna capat crizei economice, datoria SUA a atins nivelul record de 13.050.826.460.886,97 dolari la 1 iunie, adica putin sub 90% din Produsul Intern Brut (PIB).

Potrivit estimarilor Fondului Monetar International, datoria publica a SUA ar urma sa ajunga pana la 92,6% din PIB in 2010.

Datoria publica a SUA a crescut cu aproximativ 1.600 miliarde de dolari doar in ultimul an si s-a dublat in ultimii zece ani. De la preluarea mandatului de catre presedintele Obama, in ianuarie 2009, datoria SUA a avansat cu 2.400 miliarde de dolari, dupa ce crescuse cu 4.900 miliarde de dolari in cei opt ani ai administratiei George W. Bush.

Economistii au insa opinii divergente in ceea ce priveste rapiditatea cu care ar trebui sa actioneze SUA pentru a-si reduce cheltuielile. Unii dintre acestia cred ca o diminuare mult prea rapida a cheltuielilor publice sau o crestere a taxelor ar readuce Statele Unite in recesiune.

Dar, in conditiile in care teama de contagiune a unei crize a deficitului a cuprins Europa, alti economisti au avertizat ca SUA au un timp limitat pentru a construi un plan credibil pentru a pune capat temerilor cu privire la situatia sa fiscala.

Presedintele Obama a format o comisie pentru a investiga cel mai eficient mod de a reduce cheltuielile. Este de asteptat ca aceasta comisie sa isi prezinte concluziile pana la sfarsitul anului.