"Romania are o fiscalitate scazuta in raport cu alte tari europene. Dar fiscalitatea scazuta este arma saracului. Daca vrem sa persistam in acest model si sa ne luptam cu alti saraci, foarte bine. Dar cata vreme ai fiscalitate scazuta, ai si investitii si cheltuieli publice scazute", a explicat economistul sef al BNR, Valentin Lazea.

El a mai explicat ca este total nerealist a miza pe termen lung pe o pensie decenta oferita exclusiv de stat, recomandand economisirea, mai ales in vremurile bune. "Cetatenii ar trebui sa economiseasca, nu sa se indatoreze", a spus Lazea.

Feriti-va de cadourile politicienilor si mai ales de cele facute in perioade electorale. Finantele publice ar fi fost intr-o stare foarte buna fara cadourile populiste gen tichete de masa, cresterea pensiei, gratuitati pe CFR. Cand vedeti ca presa scrie despre asa ceva, ganditi-va ca cineva, peste doi-trei ani, cineva le va plati

Valentin Lazea, economist sef BNR

  • Privatizarile nu sunt  o solutie pe termen lung

Economistul sef al BNR a mai vorbit si despre cadourile "otravite" ale politicienilor. "Feriti-va de cadourile politicienilor si mai ales de cele facute in perioade electorale. Finantele publice ar fi fost intr-o stare foarte buna fara cadourile populiste gen tichete de masa, cresterea pensiei, gratuitati pe CFR.

Cand vedeti ca presa scrie despre asa ceva, ganditi-va ca cineva, peste doi-trei ani, cineva le va plati", a spus Lazea.

El a mai aratat ca privatizarile de stat nu reprezinta in acest moment o solutie. "Am mai auzit ideea cu privatizarile. Sa privatizam ca sa avem cu ce plati pensiile. Bun, le privatizam acum si la anul, cand va trebui sa dai pensiile, ce mai vindem din casa? Trebuie gandit pe termen lung, nu sa luam decizii care s-ar putea sa ne coste", a mai aratat Lazea.

BNR a actionat contraciclic, a mai spus economistul sef al BNR- am fost singurii- ridicand dobanzile, scazand RMO, adoptand o serie de reglementari prudentiale, dar cu toate astea nu am reusit sa punem frana creditarii. In limita instrumentelor de care dispunem, fireste, a conchis Lazea