Ambitiile CE: Sporirea transparentei agentiilor de rating si o supraveghere centralizata a acestora

de Dragos Comache     HotNews.ro
Joi, 3 iunie 2010, 14:16 Economie | Finanţe & Bănci

Comisia Europeana a prezentat miercuri o lista de amendamente pentru revizuirea reglementarilor UE privind agentiile de rating, cu scopul de a spori transparenta si a centraliza supravegherea acestor organisme la nivel european. Potrivit unui comunicat al CE, aceste modificari vor imbunatati supravegherea, vor creste concurenta pe piata agentiilor de rating si vor proteja mai bine investitorii.

Amendamentele prezentate de CE prevad ca noua autoritate europeana de supraveghere - Autoritatea Europeana a Pietelor si Valorilor Mobiliare (ESMA) - va avea competente de supraveghere a agentiilor de rating inregistrate in UE, aici fiind incluse si subsidiarele europene ale Fitch, Moody's si Standard & Poor's.

ESMA va putea sa solicite informatii, sa deschida anchete si sa efectueze inspectii la fata locului.

De asemenea, emitentii de instrumente financiare structurare, precum institutii de credit, banci si firme de investitii, vor trebui sa furnizeze tuturor agentiilor de rating interesate datele oferite agentiei de rating cu care au contract pentru a le permite acestora sa faca evaluari nesolicitate.

Aceste modificari ale legislatiei vor permite agentiilor de rating sa functioneze intr-un mediu cu o reglementare mult mai simpla decat cel existent la nivel national si, totodata, vor avea mai usor acces la informatiile necesare.

In acelasi timp, utilizatorii serviciilor oferite de agentiile de rating vor fi mai bine protejati ca urmare a centralizarii supravegherii la nivelul UE si a cresterii concurentei intre agentiile de rating.

Reprezentantii CE au anuntat ca aceste amendamente vor fi prezentate pe larg in luna septembrie.

Comisia Europeana a aprobat anul trecut masuri de reglementare a activitatii agentiilor de rating, care vor fi obligate sa se inregistreze in UE pentru a putea functiona in Europa si sa respecte anumite reguli de transparenta si de bune practici, pentru a nu-si pierde licenta.


Citeste mai multe despre   
[P] Camera Consultantilor Fiscali organizeaza examen de atribuire a calitatii de consultant fiscal sau de consultant fiscal asistent in Bucuresti, in data de 4 noiembrie 2017

Camera Consultantilor Fiscali este organizatia profesionala de utilitate publica care coordoneaza activitatea de consultanta fiscala din Romania si are in evidenta peste 5.500 de membri la nivel national. Inscrierile la examen se fac in perioada 2 octombrie 2017 - 20 octombrie 2017 pe site-ul http://www.ccfiscali.ro/.

143 vizualizari

  • 0 (0 voturi)    
    Foarte tarziu fi prea putin! (Joi, 3 iunie 2010, 15:14)

    Ticu [anonim]

    Foarte tarziu, extrem de tarziu dar mai bine dcat niciodata, si sper a nu fieprea putin, adica tot agenturile astea sa faca ratingurile adica Moodys, Fitch, S&Poors carestim noi cum fac ratingurile!!! Nu inteleg de ce nu infiinteaza o agentie Europeana de Rating si doar un organism care sa supervizeze tot pe alea care au smenuit ratingurile si ecoomi mondiala impreuna cu fratii lor din bancile GoldmanSach, JpMorgan, MorganCase si alte monstruozitati financiar-economice mondiale. Ramane de vazut ce iasa pana la urma.


Abonare la comentarii cu RSS

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version