Comisia Europeana a prezentat miercuri o lista de amendamente pentru revizuirea reglementarilor UE privind agentiile de rating, cu scopul de a spori transparenta si a centraliza supravegherea acestor organisme la nivel european. Potrivit unui comunicat al CE, aceste modificari vor imbunatati supravegherea, vor creste concurenta pe piata agentiilor de rating si vor proteja mai bine investitorii.

Amendamentele prezentate de CE prevad ca noua autoritate europeana de supraveghere - Autoritatea Europeana a Pietelor si Valorilor Mobiliare (ESMA) - va avea competente de supraveghere a agentiilor de rating inregistrate in UE, aici fiind incluse si subsidiarele europene ale Fitch, Moody's si Standard & Poor's.

ESMA va putea sa solicite informatii, sa deschida anchete si sa efectueze inspectii la fata locului.

De asemenea, emitentii de instrumente financiare structurare, precum institutii de credit, banci si firme de investitii, vor trebui sa furnizeze tuturor agentiilor de rating interesate datele oferite agentiei de rating cu care au contract pentru a le permite acestora sa faca evaluari nesolicitate.

Aceste modificari ale legislatiei vor permite agentiilor de rating sa functioneze intr-un mediu cu o reglementare mult mai simpla decat cel existent la nivel national si, totodata, vor avea mai usor acces la informatiile necesare.

In acelasi timp, utilizatorii serviciilor oferite de agentiile de rating vor fi mai bine protejati ca urmare a centralizarii supravegherii la nivelul UE si a cresterii concurentei intre agentiile de rating.

Reprezentantii CE au anuntat ca aceste amendamente vor fi prezentate pe larg in luna septembrie.

Comisia Europeana a aprobat anul trecut masuri de reglementare a activitatii agentiilor de rating, care vor fi obligate sa se inregistreze in UE pentru a putea functiona in Europa si sa respecte anumite reguli de transparenta si de bune practici, pentru a nu-si pierde licenta.