Divizia din Londra a bancii JP Morgan a fost amendata cu 49 de milioane de dolari - o amenda record pe piata financiara - pentru ca a pus in pericol fondurile clientilor, transmite Marketwatch.com. Autoritatea pentru Servicii Financiare din Marea Britanie (FSA) a anuntat ca amenda a fost data din cauza faptului ca banca de investitii nu a reusit sa tina banii clientilor intr-un cont bancar "separat in mod corespunzator".

Autoritatea de reglementare bancara a precizat ca, timp de aproape 7 ani, firma nu a reusit sa tina 23 de miliarde de dolari, de la clienti, in conturi separate, bine protejate. Ceea ce inseamna ca, daca afacerea ar fi intrat in insolventa in aceasta perioada, acesti clienti ar fi putut pierde mare parte din bani.

J.P. Morgan a "rectificat" doar esecul din 2009, a avertizat FSA, adica fondurile clientilor nu erau protejate in mod corespunzator in perioada de varf a crizei financiare, cand Lehman Brothers s-a prabusit, in 2008. "FSA a subliniat in repetate randuri importanta asigurarii ca banii clientilor sunt protejati in mod adecvat", a declarat Margaret Cole, director al Autoritatii. "Firmele trebuie sa ia nota de aceasta actiune - avem mai multe cazuri in pregatire", a avertizat aceasta.

FSA precizeaza totusi ca eroarea nu a fost intentionata. Ea a fost descoperita in urma fuziunii dintre JP Morgan si Chase. Autoritatea pentru Servicii Financiare a anuntat ca a acceptat faptul ca abaterea nu a fost deliberata si a luat nota ca J.P. Morgan a alertat autoritatile si a rezolvat problema imediat ce a fost descoperita. FSA a avertizat, insa, ca amenda ar fi fost mult mai mare, daca J.P. Morgan nu ar fi asistat la investigatie si nu ar fi fost de acord ca aceasta sa fie declansata rapid.