Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Economia Romaniei a continuat sa scada usor in primul trimestru. Vestile bune vin din industrie si exporturi

Economia Romaniei a continuat sa scada usor in primul trimestru. Vestile bune vin insa din industrie si exporturi. Produsul Intern Brut estimat pentru primul trimestrul al acestui an a fost de aproape 125 de miliarde de lei. In scădere – în termeni reali – cu 0,3% faţă de ultimul trimestrul al anului trecut. Cele mai puternice scaderi s-au inregistrat in constructii, in vanzarile din comert si in consumul final al populatiei. Vestea buna vine din industrie, unde s-a inregistrat o crestere cu 4,2%, si din imbunatatirea exportului net.

Ministerul Finantelor a respins toate ofertele bancilor pentru obligatiunile de stat pe 3 ani

Ministerul Finantelor Publice a respins toate ofertele bancilor pentru emisiunea de obligatiuni de stat de tip benchmark cu maturitate la trei ani. Ministerul a considerat inacceptabil nivelul randamentelor, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei. Valoarea anuntata a licitatiei era de 600 de milioane lei, iar bancile au depus cereri de cumparare de peste 790 de milioane de lei. In primul trimestru al acestui an, Ministerul Finantelor a atras 12,7 miliarde de lei, peste nivelul estimat initial, iar in cel de-al doilea trimestru autoritatile si-au propus sa atraga intre 11 si 13 miliarde de lei.

Razboi turco-grecesc pentru bancile din Balcani: Grecia, decisa sa nu renunte la niciuna dintre subsidiare

Razboi turco-grecesc pentru bancile din Balcani. Bancile grecesti care detin subsidiare in Romania si in Bulgaria sunt hotarate sa nu renunte la acestea. O decizie care vine dupa ce mai multe institutii financiare din Turcia si-au exprimat dorinta de a cumpara subsidiare din aceste doua tari, profitand de actuala situatie economica a Greciei. Bancherii eleni au anuntat, insa, ca nu renunta la strategia de a pastra controlul asupra activelor din Balcani si de a face din pastrarea subsidiarelor din zona o prioritate.

Divizia din Londra a JP Morgan a primit o amenda record, pentru ca a pus in pericol fondurile clientilor

Divizia din Londra a bancii JP Morgan a fost amendata cu 49 de milioane de dolari - o amenda record pe piata financiara. Motivul il reprezinta faptul ca a pus in pericol fondurile clientilor. Autoritatea pentru Servicii Financiare din Marea Britanie a explicat ca amenda a fost data din cauza faptului ca banca de investitii nu a reusit sa tina banii clientilor intr-un cont bancar "separat in mod corespunzator". Autoritatea a precizat ca, timp de aproape 7 ani, firma nu a reusit sa tina 23 de miliarde de dolari, de la clienti, in conturi bine protejate. Ceea ce inseamna ca, daca afacerea ar fi intrat in insolventa in aceasta perioada, clientii ar fi putut pierde mare parte din bani. Autoritatile au precizat, insa, ca eroarea nu a fost intentionata. Ea a fost descoperita in urma fuziunii dintre JP Morgan si Chase. Dar oficialii au avertizat ca amenda ar fi fost mult mai mare, daca J.P. Morgan nu ar fi asistat la investigatie si nu ar fi fost de acord ca aceasta sa fie declansata rapid.

CE a declansat procedura de infringement impotriva Romaniei in privinta serviciilor de plati

Comisia Europeana a declansat procedura de infringement impotriva Romaniei si a altor cinci state europene, deoarece nu au implementat complet in legislatiile nationale Directiva serviciilor de plati. In consecinta, autoritatile de la Bruxelles vor transmite scrisori de argumentatie celor sase tari prin care se solicita implementarea completa a Directivei. Statele vizate sunt Cipru, Grecia, Spania, Polonia, Romania si Suedia. Termenul limita pentru implementare a fost noiembrie 2009. Obiectivul Directivei este acela de a garanta faptul ca platile in interiorul Uniunii Europene – respectiv transfer credit, debitare directa si plati prin carduri – vor fi la fel de facile, eficiente si sigure ca si platile nationale de pe teritoriul statelor membre. Daca in urma scrisorii de argumentatie, legislatia Romaniei nu va fi modificata, Comisia ar urma sa inainteze cazul Curtii Europene de Justitie.