Banca Nationala a Romaniei (BNR) a publicat vineri un curs de referinta de 4,2051 lei pentru un euro, nivel cu 1,87 bani mai mare decat cel din ziua anterioara. Joi, un euro era cotat de banca centrala la 4,1864 lei.

Un curs mai ridicat decat cel de vineri a fost publicat de BNR in data de 5 ianurie, cand un euro a fost cotat la 4,2077 lei.

Un dealer al unei banci comerciale a declarat pentru HotNews.ro ca deprecierea leului a fost determinata atat de factori interni cat si de factori externi.

Printre factorii externi, acesta a mentionat aversiunea la risc care domina regiunea, mai ales dupa declaratiile de ieri ale lui Lajos Kósa, vicepresedintele Partidului Fidesz, aflat la guvernare in Ungaria, care a declarat ca economia ungara este intr-o situatie mult mai grava decat se credea, iar tara are sanse "slabe" sa evite soarta Greciei.

"Cum Ungaria este vazuta in tandem cu Romania, si tara noastra a fost vazuta ca un factor de risc", a declarat dealerul citat.

In ceea ce priveste factorii interni, acesta a precizat ca intarzierea aplicarii masurilor convenite cu FMI a provocat temeri cu privire la primirea urmatoarei transe a imprumutului extern.

Leul a pierdut teren si in fata dolarului american, ajungand la un curs de 3,4499 lei pentru un dolar, de la 3,4072 lei pentru un dolar, cat era joi.

Francul elvetian a fost cotat vineri la 2,9917 lei, cu 3,19 bani mai mult decat in ziua trecuta, iar 100 de yeni japonezi au fost cotati la 3,7179 lei, dupa ce joi cotatia BNR era de 3,6778 lei pentru 100 de yeni.