Guvernul Ungariei face public simbata un raport exhaustiv asupra finantelor publice, dupa ce mai multe comentarii ale unor ministri din noul cabinet de centru-dreapta au provocat panica pe pietele internationale si au dus la deprecierea puternica a forintului.

Guvernul instalat in functie acum o saptamina a anuntat ca va face publica atit starea "reala" a bugetului pe 2010, cit si un plan concret de actiuni, relateaza Reuters.

Pietele au reactionat violent la declaratia purtatorului de cuvint al premierului, Peter Szijjarto, care a spus cu doua zile in urma ca Ungaria are o sansa extrem de mica sa evite un scenariu similar cu cel al Greciei. Tot joi, vicepresedintele partidului de guvernamint Fidesz, Lajos Kosa, a declarat ca finantele publice sint intr-o stare mult mai precara decit asteptarile pietei.

Noul guvern sustine ca fostul cabinet, de stinga, a lasat un buget vlaguit si sustine ca deficitul in 2010 s-ar putea dubla fata de tinta de 3,8% din PIB convenita cu FMI. Reamintim ca Ungaria a semnat un acord-cadru cu FMI, fara a utiliza insa efectiv sumele puse la dispozitie de Fondul Monetar International.

Urmareste pe HotNews.ro declaratiile zilei din Ungaria