Declaratiile unor ministri din noul cabinet de centru-dreapta, care au provocat panica pe pietele internationale si au dus la deprecierea puternica a forintului, au fost "exagerate"si "nefericite", a declarat sambata un oficial de rang inalt al Guvernului de la Budapesta. Pietele internationale au reactionat violent la declaratia purtatorului de cuvint al premierului, Peter Szijjarto, care a spus cu doua zile in urma ca Ungaria are o sansa extrem de mica sa evite un scenariu similar cu cel al Greciei. Tot joi, vicepresedintele partidului de guvernamint Fidesz, Lajos Kosa, a declarat ca finantele publice sint intr-o stare mult mai precara decit asteptarile pietei.

Intrebat in mod repetat daca poate afirma ca Ungaria nu se afla in pericol sa nu-si mai poata achita datoriile, secretarul de stat Mihaly Varga a declarat: "am mai spus ca orice comparatie cu statele cu CDS prea ridicate este nefericita. Acest lucru nu ofera o imagine credibila a situatiei Ungariei…".

"Acele comentarii care au fost facute in legatura cu problema au fost exagerate si, daca un coleg de-al meu le-a facut, este un lucru nefericit. Trebuie sa spun ca situatia este in curs de consolidare si ca tinta de deficit public poate fi atinsa, insa, ca sa fie atinsa, guvernul trebuie sa ia masuri", a spus Varga.

Oficialul a spus ca Guvernul intentioneaza sa indeplineasca tinta de 3.8% de deficit public din PIB, care a fost convenita cu institutiile financiare internationale. Acest lucru se va face in ciuda tuturor dificultatilor.

"Trebuie sa punem la punct un plan de actiune cat mai repede posibil, un plan care sa ne ajute la indeplinirea tintei de deficit", a declarat Varga, adaugand ca cifrele din bugetul actual nu reflecta realitatea si ca, fara schimbari, tinta de deficit nu poate fi indeplinita.

Oficialul ungar nu a prezentat date precise despre deficitul bugetar pe 2010.

Guvernul Ungariei a anuntat ca va face public un raport exhaustiv asupra finantelor publice, dupa ce mai multe comentarii ale unor ministri din noul cabinet de centru-dreapta au provocat panica pe pietele internationale si au dus la deprecierea puternica a forintului.

Guvernul instalat in functie acum o saptamina a anuntat ca va face publica atit starea "reala" a bugetului pe 2010, cit si un plan concret de actiuni.

Pietele au reactionat violent la declaratia purtatorului de cuvint al premierului, Peter Szijjarto, care a spus cu doua zile in urma ca Ungaria are o sansa extrem de mica sa evite un scenariu similar cu cel al Greciei. Tot joi, vicepresedintele partidului de guvernamint Fidesz, Lajos Kosa, a declarat ca finantele publice sint intr-o stare mult mai precara decit asteptarile pietei.

Noul guvern sustine ca fostul cabinet, de stinga, a lasat un buget vlaguit si sustine ca deficitul in 2010 s-ar putea dubla fata de tinta de 3,8% din PIB convenita cu FMI. Reamintim ca Ungaria a semnat un acord-cadru cu FMI, fara a utiliza insa efectiv sumele puse la dispozitie de Fondul Monetar International.