Deteriorarea economiei romanesti si semnalele negative date de inconsistenta reformelor fiscale se traduc prin presiuni suplimentare pe cursul de schimb. Posibilitatea unui esec al reformelor ar putea duce la deraierea actualului acord incheiat cu FMI si la scumpirea unui eventual nou imprumut. Daca se ajunge la imprumuturi la dobanzi mai mari si la cresterea principalelor taxe pentru a tine deficitul fiscal in frau, am putea vedea inflatia crescand si leul depreciindu-se. ING a revizuit luni in scadere evolutia pe termen de un an a cursului monedei nationale, pe fondul deteriorarii situatiei fiscale, se arata intr-un raport intern al bancii.

  • ING- 4,2 lei/euro la finele lui 2010 si 4,35 lei in primavara viitoare

Potrivit documentului, "tinand cont de reformele fiscale care ar putea urma in viitorii 2-3 ani, am revizuit la 4,35 lei/euro - de la 3.90 lei/euro- nivelul ratei de schimb cu maturitatea de un an. Ne mentinem estimarile pozitive ale leului pe termen mediu si lung si estimam ca revenirea economiei ar putea incepe in trimestrul al III-lea din 2011", se arata in documentul ING. "Credem ca pierderile de competitivitate ar putea fi partial acoperite de un leu mai slab, cata vreme rigiditatea salariala ar putea sa se manifeste in continuare", mai spun oficialii ING.

  • Unicredit vede un euro la 4,1 lei in acest an

Aprecierea leului s-a dovedit sustenabilă şi ne-am revizuit în uşoară scădere prognoza pentru cursul de schimb, pe care îl vedem oscilând în jurul nivelului de 4,1 lei/euro în acest an. (...) Ne aşteptăm ca leul să îşi menţină avantajul obţinut în ultimele luni, susţinut de situaţia mai bună a contului curent şi de randamentele relativ ridicate ale pieţei locale", precizează analiştii de la Unicredit.

Valoarea PIB ar urma să depăşească nivelul maxim istoric înregistrat în 2008 (an devenit o referinţă pentru situaţia de dinaintea crizei), de 136,9 miliarde euro, abia în 2011, an pentru care Unicredit estimează o valoare a PIB de 139,2 miliarde euro.

  • BCR estimeaza un  curs de 4,1-4,2 lei/euro

Este esential ca moneda nationala sa ramana la nivelul de 4,1-4,2 lei/euro. Economistul sef al BCR considera ca este esential ca moneda nationala sa ramana la nivelul de 4,1-4,2 lei pentru un euro, nivel care ar fi benefic pentru economia Romaniei in aceasta perioada. "O apreciere mai mare a monedei nationale nu ar fi buna pentru exporturi, in conditiile in care cererea interna nu este refacuta. Este nivelul optim care nu influenteaza in mod negativ inflatia, mentine locurile de munca si sustine exporturile", a spus acesta la prezentarea raportului "Romania - intre optimism si pesimism".

Economistul considera ca banca centrala trebuie sa continue actuala politica privind cursul de schimb. "Continuarea politicii de flotare controlata este un lucru extrem de important pentru economia romaneasca. Cred ca inclusiv interventiile verbale, semnalele de politica monetara date de banca centrala si mentinerea lichiditatii la un nivel ridicat in piata ajuta la reducerea presiunii pe leu", a spus Anghel.

  •  Raiffeisen vede un curs de  4,1 lei/euro la finele anului

Intr-o conferinta de presa, oficialii Raiffeisen Bank au declarat ca si-au revizuit si ei estimarile pe curs, noile valori ale monedei unice in raport cu leul fiind calculate sa scada treptat la 4,25 lei/euro in iunie si apoi la 4,20 lei/euro in septembrie, pentru ca la finalul anului moneda nationala sa fie cotata la 4,10 lei/euro, peste pragul de 4 lei/euro. "Credem ca stabilitatea financiara este prioritatea cheie a Bancii Nationale a Romaniei (BNR). In afara interventiei indirecte in piata valutara, BNR a controlat lichiditatea leului pe piata ca mod de limitarea a speculatiilor valutare. Acesta este un motiv important pentru care BNR nu a redus rezervele minime obligatorii (RMO) la ultima sedinta de politica monetara si probabil se va abtine sa recurga la aceasta masura si in perioada urmatoare", a explicat economistul bancii Martin Stelzeneder.

N.Red. Sursele folosite pentru acest material sunt EM Biweekly Report (ING-luni 07.06.2010), BCR- "Romania - intre optimism si pesimism", declaratii de presa Raiffeisen si Unicredit