Fondul Monetar International (FMI) cere tarilor din zona euro sa reduca urgent cheltuielile bugetare sau risca sa erodeze increderea in pietele financiare. Intr-un raport foarte critic, FMI spune ca actuala "gestionare a crizei", nu reprezinta o alternativa la restructurarea economica fundamentala, scrie BBC.

Raportul FMI mai arata ca situatia de criza actuala a fost provocata de "politici nesustenabile".

Europa trebuie sa ia masuri decisive pentru revizuirea normelor care reglementeaza zona euro, considera Fondul in raportul critic fata de modul in care este gestionata criza economica pe continent.

Folosind un limbaj neobisnuit de dur, FMI a cerut Bruxelles-ului sa se acorde mai multa atentie bugetelor nationale, facand apel la zona euro sa adopte "reforme fundamentale", scrie AFP.

FMI mai spune ca autoritatile din zona euro ar trebui sa fie capabile sa puna capat abilitatii guvernelor de a taxa si de a cheltui.

”Domeniul fiscal in zona euro trebuie sa fie consolidat in mod substantial pentru a crea "o uniune monetara care functioneaza bine", considera institutia cu sediul la Washington.

Documentul vine dupa ce luni seara, ministrii de Finante ai tarilor din zona euro au finalizat crearea unui fond de sprijin pentru tarile care ar ajunge in dificultati financiare precum Grecia.

Fondul ar garanta imprumuturi de pâna la 440 de miliarde euro tarilor intrate in incapacitate de a gasi bani lichizi pe pietele financiare.

Ministrii de Finante europeni se pusesera de acord in principiu, in 9 mai, asupra necesitatii unui astfel de fond de urgenta.