Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

BNR a cotat un euro la 4,2180 lei, cea mai scazuta valoare a leului din ultimele cinci luni

Banca Nationala a Romaniei a stabilit, ieri, un curs de referinta de 4,2180 de lei pentru un euro, ceea ce reprezinta o apreciere cu 0,31% a monedei europene in fata celei nationale si cea mai scazuta valoare a leului din ultimele cinci luni. Dolarul american a fost cotat la 3,5243 lei, in timp ce francul elvetian valoreaza luni 3,0293 lei. Deprecierea leului este pusa pe seama incertitudinior legate de factorul politic intern, dar si ca urmare a evolutiilor externe, mai ales a celor din Ungaria, au spus traderii bancilor comerciale, contactati de HotNews.ro.

Leul va ramane pe un trend de depreciere fata de moneda europeana in perioada urmatoare, in contextul economic actual, in conditiile in care majoritatea monedelor din Europa Centrala si de Est au cazut dramatic, saptamana trecuta, fata de euro, in timp ce francul elvetian a castigat increderea investitorilor, sunt de parere analistii companiei X-Trade Brokers.

Specialistii considera ca deprecierea leului are efecte benefice pentru exportatori si consecinte dramatice pentru cei care au contractate credite in euro, in special pe fondul actual al reducerii veniturilor angajatilor si scaderii incasarilor, in cazul firmelor.

Salariul mediu net din aprilie a scazut cu 73 de lei fata de martie 2010, dar a crescut fata de aprilie 2009

Castigul salarial mediu nominal net a fost de 1.436 lei, in scadere fata de luna precedenta cu 73 lei (-4,8%), arata Institutul National de Statistica. Cele mai mari salarii au fost cele din zona bancara - 3.620 lei, de 4,5 ori mai mari decat cele din hoteluri si restaurante (803 lei).

In luna aprilie 2010, in majoritatea activitatilor economice, nivelul castigului salarial mediu net a fost mai scazut decat in luna precedenta, cand s-au acordat prime ocazionale, sume din profitul net si din alte fonduri. De asemenea, scaderea nivelului castigului salarial mediu net din luna aprilie a fost cauzata de nerealizari de productii, de somaj tehnic si de dificultati financiare.

Seful FMI: Situatia financiara a Ungariei nu reprezinta motiv de ingrijorare

Situatia financiara a Ungariei nu ofera "motive speciale de ingrijorare", declara directorul Fondului Monetar International (FMI), Dominique Straus-Kahn. La mijlocul saptamanii trecute, declaratiile unor ministri din noul cabinet de centru-dreapta de la Budapesta au provocat panica pe pietele internationale si au dus la deprecierea puternica a forintului. Sambata, Serviciul Investitori al agentiei de rating Moody's a declarat ca Ungaria are "o buna experienta" in gestionarea crizelor fiscale si va lua masurile necesare, chiar daca mai multi oficiali guvernamentali au declarat recent ca tara este in pragul falimentului. "Ungaria nu este urmatoarea Grecie", a declarat Kristin Lindow, vicepresedinte senior al agentiei de rating. Pietele internationale au reactionat violent la declaratia purtatorului de cuvant al premierului, care a spus cu trei zile in urma ca Ungaria are o sansa extrem de mica sa evite un scenariu similar cu cel al Greciei.

Toshiba lanseaza primul sau laptop compatibil 3D in iulie, pretul e de circa 2.750 de dolari in Japonia

Toshiba lanseaza in Japonia luna viitoare primul sau laptop compatibil cu tehnologia 3D, terminalul folosind placa grafica Nvidia si avand ochelari speciali activi prin care imaginea capata "adancime", scrie PC World. Laptop-ul costa circa 2.750 de dolari in Japonia si este compatibil cu playere BluRay 3D. Ecranul este de 15,6 inchi, iar hardul are 640 GB.

Pe ecran sunt prezentate 120 de imagini pe secunda, cu cadre alternative pentru ochiul stang si cel drept. Ochelarii ajuta la separarea acestor cadre si permit trimiterea imaginii relevante catre fiecare ochi. Ochelarii activi fac legatura cu ecranul printr-un emitator infrarosu separat si se inchid/deschid de 60 de ori pe secunda, putand astfel crea impresia de "adancime" a imaginii.