BNR a afisat un curs usor depreciat al leului in fata euro, in ciuda faptului ca monedele regionale (in special forintul) si-au corectat marti, pierderile suferite in ultimele zile. „Forintul pare castigatorul monedelor regionale. Chiar acum premierul Orban vorbeste in fata Parlamentului (in jurul orei 15- n.red) si pietele reactioneaza pozitiv. Leul ar fi trebuit sa urmeze aceeasi tendinta, dar incertitudinea din zona politica il trage in jos”, a explicat pentru HotNews dealerul unei banci comerciale.

Fata de luni, cand valora 4,2180 lei, moneda europeana s-a apreciat marti pana la un curs afisat de 4,2311 lei/euro. Acesta este cel mai ridicat curs de referinta afisat de BNR in ultima jumatate de an, pe 16 decembrie 2009 fiind de 4,2459 lei/euro. In deschiderea sedintei valutare de marti, leul era cotat la un nivel ridicat, de aproape 4,2390 lei/euro, dupa care moneda nationala s-a apreciat relativ constant pana la 4,2165 lei/euro, dupa care leul a pierdut constant teren, cursul ajungand la 4,23 lei.

Monedele din regiune au avut evolutii similare fata de euro, moneda poloneza apreciindu-se initial de la 4,1650 la 4,1325 zloti/euro, dupa care cursul sau a urcat pana aproape de nivelul din deschidere, iar cursul monedei unguresti a coborat de la 287,30 la 283,60 forinti/euro, dupa care a revenit la nivelul din deschidere.

In ceea ce priveste dolarul american, BNR a afisat marti un curs de referinta de 3,5496 lei/dolar, in crestere cu aproape 3 bani fata de nivelul din ziua anterioara, acesta fiind cel mai ridicat nivel atins de cursul leului raportat la moneda americana. Dolarul s-a depreciat initial de la 1,1915 la 1,1983 dolari/euro pe piata internationala, dupa care a castigat teren pana la 1,1903 dolari/euro.

In piata monetara, dobanzile pe termen foarte scurt au crescut usor, dar au continuat sa incadreze rata dobanzii de politica monetara, de 6,25% pe an. Astfel, in prima parte a zilei, BNR a afisat un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 6,24% pe an, in crestere fata de nivelul de luni, de 6,16%, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a urcat la 6,74%, de la 6,66% in sedinta precedenta.

"Faptul ca MF refuza sa respinga ofertele primite pare straniu avand in vedere adancirea deficitului bugetar. Mai mult, acest comportament pare sa nu se potriveasca cu ultimele declaratii ale ministrului de finante care a spus ca in cazul in care masurile de consolidare fiscala nu vor fi adoptate, Romania va ajunge “ca Argentina in anii 2000”. Aceasta declaratie sugereaza ca fiind adecvata constituirea unor rezerve de lichiditate ceea ce contrastreaza cu faptul ca MF a respins toate ofertele la licitatii totalizand 3,6mld RON pe parcursul ultimelor patru saptamani. Se poate ca managerii datoriei publice sa incerce sa revina piata monetara pe termen scurt mai ales ca ne apropiem de perioada lunii in care anumite plati publice periodice sunt scadente. O astfel de operatiune ar putea pune presiune pe ratele de dobanda pe termen scurt", explica economistii ING Bank.

Ratele de dobanda cu scadenta de pana la 3 luni se situeaza in intervalul 6-7% - cu aproximativ 100 puncte de baza sub curba randamentelor datoriei publice si utilizarea acestei strategii pentru o perioada extinsa va necesita refinantarea unor sume semnificative cu o frecventa mai ridicata.

Gramul de aur a fost cotat, marti, la 142,5666 lei, in crestere cu 5,30 lei (3,86 la suta), fata de valoarea de 137,2649 lei stabilita luni.