Europa ar trebui sa se uite mai degraba la Grecia, decat la Germania, pentru a invata cum sa reduca deficitul bugetar, se afirma intr-un editorial publicat miercuri de ziarul economic german Handelsblatt si citat de AFP. Afirmatiile vin la putin timp dupa ce Germania a anuntat un program de austeritate.

"Europenii pot invata acum mai degraba de la Grecia, decat de la Germania, cum sa-si consolideze bugetul", se afirma in editorial.

AFP scrie ca Germania a fost una dintre principalele tari europene care a cerut intarirea sectorului financiar public, criticand Grecia pentru deficitul urias. Unii parlamentari germani au sugerat chiar ca statul elen sa vanda o parte dintre insulele grecesti pentru a face rost de bani.

Planul de masuri anuntat luni de cancelarul Angela Merkel i-a dezamagit insa pe liberali care cred ca ele nu sunt suficiente, in timp ce partidele de stanga si sindicatele le considera prea dure.

Grecia "a fost suficient de curajoasa pentru a elimina structurile ineficiente ale aparatului de stat si sa impuna taieri financiare dure propriei sale baze electorale. Dar nu poti spune acelasi lucru despre coalitia" conservatorilor si a liberalilor care conduce la Berlin, a scris Handelsblatt.

Cancelarul german Angela Merkel a anuntat luni ca a obtinut sprijinul coalitiei de guvernare pentru adoptarea unui program de austeritate fiscala. Oficialii de la Berlin vor sa reduca deficitul bugetar cu suma record de 80 de miliarde de euro pana in 2014.

Planul avut in vedere prevede reducerea deficitului cu circa 3% din Produsul Intern Brut. Printre masurile avute in vedere se numara reducerea subventiilor pentru parinti, scaderea numarului de slujbe guvernamentale cu 10.000 in urmatorii patru ani si taxe mai mari pentru energia nucleara. In plus, coalitia guvernamentala, formata din trei partide, a decis sa amane planurile de a reconstrui palatul Stadtschloss in centrul capitalei germane.

BBC scrie ca numerosi economisti, inclusiv laureatul Premiului Nobel Paul Krugman, au criticat planurile economice ale guvernului german. Reducerile bugetare sunt ultimul lucru de care are nevoie economia europeana, sustin economistii.