Europa de est a devenit o zona de risc sporit, cresterea economica nu a revenit in tarile din regiune. In plus, instabilitatea politica inca mai plateste pretul fostelor economii comuniste, scrie in editia de duminica cotidianul spaniol El Pais, citat de Agerpres.

Temerile legate de faptul ca Ungaria ar putea fi afectata de o criza a datoriilor, precum Grecia, au parut exagerate, insa au dat de gandit investitorilor, care pot crede acum ca estul Europei nu este un loc atat de sigur pe cat credeau. De cand Fondul Monetar International a sarit in ajutorul Ungariei, Romaniei si Letoniei, tarile din regiune au capatat imaginea celor mai austere si mai pornite impotriva deficitului si datoriilor publice.

Situatia este cu adevarat delicata in tari precum Romania, Bulgaria, ori cele baltice, dupa estimarile companiei de consultanta Capital Economics, care sustine ca aceste state vor inregistra scaderi ori crestere 0 a PIB-ului in 2010, pentru al doilea an consecutiv, din cauza instabilitatii finantelor. Numai Polonia, care a fost ocolita de criza in 2009, si Cehia prezinta estimari de crestere de 3%, respectiv 1,4% din PIB.

In Romania, premierul Emil Boc are marti o greva generala si o motiune de cenzura impotriva planurilor lui de reducere a salariilor si pensiilor.

Nici vecina Bulgaria nu sta mai bine. Greu le este si guvernelor din Lituania si Letonia sa puna in aplicare masuri de austeritate, dupa ce si-au pierdut majoritatile parlamentare tocmai din acest motiv, mai noteaza El Pais.

In tot acest timp, cresc temerile in regiune potrivit carora tarile euro vor uita de restul. "Tarile care nu sunt in zona euro pot sfarsi prin a fi victimele confruntarii celor doua UE - una care are moneda unica, si alta, care aduna restul statelor", avertizeaza analistul Ivan Krastev.