Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Liderii UE vor o taxa bancara europeana

Liderii din tarile membre ale Uniunii Europene se pregatesc sa sprijine saptamana viitoare introducerea unei taxe europene pentru banci, cu scopul de a face fata costurilor uriase, datorate crizei financiare. In lipsa unui acord global in privinta unei asemenea taxe, tarile UE urmeaza sa decida asupra acestui aspect la summitul sefilor de stat si de guvern din UE, prevazut pentru 17 iunie la Bruxelles.

Liderii UE "vor conveni asupra introducerii unei taxe pentru institutiile financiare, prin care statele sa garanteze ca vor contribui la plata costurilor crizei". Chiar daca in Europa se prefigureaza un consens in privinta unei asemenea taxe, raman totusi neintelegerile legate de modalitatea de aplicare a acesteia, mai exact daca taxa sa fie aplicata la activele sau la profitul bancilor. Tarile europene vor pleda in acest sens si la urmatorul summit G20 de la sfarsitul lui iunie, la Toronto (Canada).

Franta va reduce cheltuielile bugetare cu 45 de miliarde de euro in urmatorii trei ani

Franta va reduce cheltuielile publice cu 45 de miliarde de euro in urmatorii trei ani pentru a ajunge din nou la un deficit bugetar de 3%, a anuntat premierul Francois Fillon. El a spus ca guvernul va reduce deficitul public cu 100 de miliarde de euro, jumatate prin scaderea cheltuielilor bugetare si jumatate prin cresterea veniturilor.

"Ne-am angajat sa scadem deficitul de la 8% la 3% pana in 2013 si ne vom concentra toate eforturile pentru a realiza acest lucru", a spus premierul francez.

Presa spaniola: Europa de Est a devenit o zonă de risc sporit

Europa de est a devenit o zonă de risc sporit, creşterea economică nu a revenit în ţările din regiune. In plus, instabilitatea politică încă mai plăteşte preţul fostelor economii comuniste, scrie cotidianul spaniol El Pais.

Temerile legate de faptul că Ungaria ar putea fi afectată de o criză a datoriilor, precum Grecia, au părut exagerate, însă au dat de gândit investitorilor, care pot crede acum că estul Europei nu este un loc atât de sigur pe cât credeau. De când Fondul Monetar Internaţional a sărit în ajutorul Ungariei, României şi Letoniei, ţările din regiune au căpătat imaginea celor mai austere şi mai pornite împotriva deficitului şi datoriilor publice. Situaţia este cu adevărat delicată în ţări precum România, Bulgaria, ori cele baltice, după estimările companiei de consultanţă Capital Economics, care susţine că aceste state vor înregistra scăderi ori creştere 0 a PIB-ului în 2010, pentru al doilea an consecutiv, din cauza instabilităţii finanţelor. Numai Polonia, care a fost ocolită de criză în 2009, şi Cehia prezintă estimări de creştere de 3%, respectiv 1,4% din PIB.

Centrul Britanic pentru Economie: Euro ar urma sa ajunga la paritate cu dolarul in 2011

Moneda unica europeana ar urma sa ajunga la acelasi nivel cu dolarul in 2011, "in caz ca va mai exista pana atunci", indica o previziune a Centrului Britanic pentru Economie si Cercetare in Domeniul Afacerilor (CEBR). Motivul acestei evolutii este "refacerea economica slaba din Europa in raport cu SUA". "Desi este greu de prevazut o data, prabusirea euro este aproape inevitabila", afirma directorul Centrului.

Un model Bugatti Veyron realizat din aur a fost scos la vanzare pentru 2 milioane de lire sterline

Un model Bugatti Veyron realizat la scara 1/18 a fost scos la vanzare pentru doua milioane de lire sterline, ceea ce reprezinta aproape dublul pretului masinii originale. Modelul a fost realizat din aur de 24 de carate si platina, in timp ce masca pentru radiator este confectionata dintr-un diamant de 7.2 carate. Vor fi create doar trei modele de acest fel, la realizarea fiecareia lucrandu-se circa doua luni.

Modelul, care cantareste sapte kg, a fost realizat de catre bijuteriul Stuart Hughes si producatorul de modele auto Robert Gulpen (Elvetia).