La sfarsitul saptamanii trecute a fost publicata in Monitorul Oficial Ordonanta de Urgenta nr 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori. Aceasta va intra in vigoare in termen de 10 zile de la publicarea in Monitorul Oficial, adica incepand de luni, 21 iunie si va obliga creditorii sa modifice cele circa 7,7 milioane de contracte pe care le au in portofoliu, in termen de 90 de zile.

Ordonanta se aplica si asupra contractelor de leasing ce au prevedere expresa pentru transferul dreptului de proprietate. E drept, in cazul contractelor de leasing care intra sub incidenta prevederilor ordonantei de urgenta, prevederile legate de comisionul de rambursare anticipata se aplica dupa o perioada de 12 luni de la incheierea contractului.

Iata principalele modificari:

  • Se va interzice perceperea comisionului de analiza a dosarului de credit, in cazul in care creditul nu se acorda, precum si perceperea unui comision de depunere/retragere numerar pentru plata ratelor la credit
  • Consumatorul poate renunta la un contract de credit in termen de 14 zile de la semnarea contractului, prin transmiterea unei notificari adresata bancii, fara sa dea explicatii
  • Se interzice semnarea de contracte de credit in locurile de vanzare a bunurilor si serviciilor destinate la finantare prin respectivele credite
  • Informatiile privind conditiile de creditare oferite trebuie furnizate clientului cu cel putin 15 zile inainte de semnarea contractului
  • In cazul cresterii cu mai mult de 15% a valorii creditului dupa incheierea contractului trebuie reactualizate informatiile financiare despre debitor si reverificata bonitatea acestuia.

Comisioane pentru rambursarea anticipata

  • In cazul in care dobanda cereditului este variabila, calculata sub o formula de calcul ca in exemplu EURIBOR/LIBOR/BUBOR + MARJA, se interzice existenta unui comision de rambursare anticipata.
  • In cazul in care dobanda este fixa comisionul nu poate fi mai mare de 1% daca rambursarea se efectueaza dupa un an de la acordarea creditului sau de maximum 0,5% in cazul in care rambursarea se efectueaza pana la un an.
  • Ordonanta reglementeaza conditiile in care finantatorul poate cesiona creditul unei altei institutii financiare. Realizarea cesiunii se efectueaza prin transmiterea unei notificari consumatorului in termen de 10 zile de la semnarea contractului de cesiune. Notificarea va cuprinde instructiuni privind noul finantator, modul de corespondenta cu acesta si modul de achitare a sumelor datorate.
  • Numarul comisioanelor aferente contractului de credit a fost limitat la patru: comision de administrare credit, comision de rambursare anticipata dupa caz, comision de penalizare pentru intarzierea la plata si comision unic pentru servicii prestate la cererea consumatorilor.

Ce spun bancherii?

Majoritatea bancherilor spun ca sunt pregatiti pentru aplicarea noilor prevederi, insa ei ridica problema generata de costurile ridicate ale implementarii.

"Nu cred ca Ordonanta va avea un impact semnificativ cu privire la volumele incasarilor din rambursarile anticipate. Statistic, aceste venituri au caracter exceptional iar aplicarea unui coeficient de 1% sau de 4% pentru o banca nu reprezinta un venit sensibil modificat. Costurile legate de adaptarea sistemelor informatice, cele legate cu anuntarea zecilor de mii de clienti pe care ii avem pe segmentul creditelor de consum reprezinta o resursa financiara deloc de neglijat", au declarat pentru HotNews membri ai comunicatii bancare.

Exista insa si bancheri care au declarat ca noile prevederi vor duce la scumpirea creditelor. "Orice masura administrativa care vine peste calculele pe care fiecare banca si le-a facurt, poate duce la majorarea costului creditarii. Nimanui nu-i convine sa piarda si fiecare va incerca sa isi acopere costurile suplimentare generate de Ordonanta Guvernului", au mai spus alti membri ai comunitatii financiar-bancare.

Consiliul Concurentei a salutat aprobarea ordonantei. "Masura va conduce la cresterea concurentei in sistemul bancar si va avea efecte asupra tuturor celor care au credite in derulare si care astfel vor ajunge sa beneficieze de dobanzi mai reduse. In noile conditii, va fi mult mai usor pentru un client sa isi refinanteze un credit in euro, pentru care plateste dobanda de 9-10%, avand in vedere ca la ora actuala, unele banci ofera credite noi cu dobanzi mult mai reduse", a afirmat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

Potrivit directorului general al Biroului de Credit, Serban Epure, bancile si societatile de leasing care transmit date institutiei au in derulare in prezent 7,7 milioane de contracte de creditare. In cazul nerespectarii noilor reguli, bancile risca o amenda intre 10.000-100.000 de lei, mai arata textul Ordonantei de Urgenta.