Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Ce se schimba din 21 iunie in relatia banci-client? Cum se vor schimba aproape 8 milioane de dosare de credit?

Saptamana viitoare va intra in vigoare Ordonanta de Urgenta privind contractele de credit pentru consumatori. Cu alte cuvinte, incepand de pe 21 iunie, creditorii vor fi obligati sa modifice cele circa 7,7 milioane de contracte pe care le au in portofoliu, in termen de 90 de zile. Ordonanta se aplica si asupra contractelor de leasing ce au prevedere expresa pentru transferul dreptului de proprietate. Iata principalele modificari: Se va interzice perceperea comisionului de analiza a dosarului de credit, in cazul in care creditul nu se acorda, precum si perceperea unui comision de depunere/retragere numerar pentru plata ratelor la credit. Consumatorul poate renunta la un contract de credit in termen de 14 zile de la semnarea lui, prin transmiterea unei notificari adresata bancii, fara sa dea explicatii. In cazul in care dobanda creditului este variabila, se interzice existenta unui comision de rambursare anticipata. Majoritatea bancherilor spun ca sunt pregatiti pentru aplicarea noilor prevederi, insa ridica problema generata de costurile ridicate ale implementarii.

Ambasadorul SUA la Bucuresti: Romania nu trebuie doar sa reduca deficitul, ci si sa isi largeasca sectorul privat

Romania nu trebuie doar sa-si reduca deficitul, asa cum i-au cerut Fondul Monetar International si alte organizatii internationale de creditare, ci si sa isi largeasca sectorul privat. Declaratia vine de la ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti, Mark Gitenstein. Potrivit oficialului american, doar 22% din populatia Romaniei lucreaza, in prezent, in sectorul privat. "Din acest punct de vedere, Romania este cu doar jumatate de procent inaintea Moldovei, care abia incepe sa isi dezvolte economia de piata", a adaugat ambasadorul. Acesta a precizat ca dupa Revolutia din 1989, Romania a inceput sa isi dezvolte o economie pe care o poate sustine cu forte proprii.

Analist economic elvetian: "Euro este un proiect politic. Sunt destul de optimist, sunt convins ca membrii zonei euro vor salva moneda"

Euro este un proiect politic, iar membrii zonei euro vor salva moneda. Declaratia ii apartine analistului economic elvetian Boris Zurcher, care a explicat pentru HotNews.ro ca euro se va devaloriza fata de celelalte monede. "Vor creste exporturile in zona euro, germanii vor vinde mai multe masini Mercedes in Statele Unite, iar producatorii de subansamble din aceste lanturi vor castiga mai bine. Nu impartasesc impresia generala ca vor fi probleme majore", a precizat analistul elvetian. Legat de monedele statelor din estul Europei, acesta a explicat ca tarile respective se raporteaza oricum la euro. "Pe de alta parte, fara indoiala ca tarile din Europa de Est au ceva probleme in acest moment, insa au mai trecut printr-o astfel de perioada cu 10-15 ani in urma si au depasit-o cu bine", a punctat el.

Universitatea din Pitesti a realizat un prototip hibrid de Dacie numit Hamster

Universitatea din Pitesti a realizat un prototip hibrid de Dacie numit Hamster. Un utilizator al forumului DaciaClub a postat cateva fotografii ale automobilului hibrid derivat din Sandero Stepway. Vor mai trece ani buni pana cand Dacia va lansa un hibrid, insa prototipul cu nume hazliu este interesant si dispune de un sistem de tractiune 4×4, potrivit unei analize HotNews.ro. Puntea rotilor din spate este cea standard pe Sandero Stepway. Reprezentantii Automobile Dacia au confirmat ca este vorba despre un proiect cunoscut: “Dacia Hamster este un proiect universitar dezvoltat de Facultatea Autovehicule Rutiere din cadrul Universitatii din Pitesti.