Suma virata catre sistemul de pensii private obligatorii (pilonul II) in luna mai din acest an, in urma unei cote de contributii de 2,5% din venitul brut al participantilor a fost de 143 milioane lei (34 milioane euro), cu 6% mai mult decat in luna anterioara din acest an, arata datele prezentate marti de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). Numarul participantilor in pilonul II de pensii a depasit 5,04 milioane angajati in crestere cu 6% fata de aceeasi luna din 2009, iar valoarea activelor fondurilor de pensii a fost de circa 774 milioane euro, de 2,3 ori mai mare decat in aceeasi luna a anului trecut.

In conditiile unei cote de contributii de 2,5% din veniturile asigurate catre cele 9 fonduri de pensii active in piata, suma virata in mai 2010 a fost in valoare de 143 milioane lei (34 milioane euro), in crestere cu 6% fata de aprilie 2010. Comparativ cu luna mai 2009, cresterea sumelor virate a fost de 27%, iar fata de mai 2008 de 62%, cu mentiunea ca in perioada 2008 - 2009, cota de contributie a fost de numai 2%.

Structura portofoliilor fondurilor de pensii administrate privat, ca şi pe parcursul anilor anteriori, a fost caracterizată de investiţii preponderent în active cu grad scăzut de risc (67,22% titluri de stat şi 2,07% obligaţiuni ale organismelor străine neguvernamentale).

Amintim ca autoritatile au anuntat la sfarsitul lunii mai ca intentioneaza sa reduca nivelul contributiei la pensiile private, masura care se va regasi in proiectul de rectificare bugetara ce va fi aprobat cel mai tarziu la inceputul lui iulie. O propunere vehiculata este aceea de taiere a contributiilor anuale in pilonul II de la 2,5% la 0,5% din salariut brut.

Fata de acest anunt, Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) a avertizat ca posibila taiere a doua procente din contributia la pilonul II de pensii ar aduce statului economii in acest an de doar 600 milioane lei, respectiv 1,4% din totalul deficitului bugetar si pensii mai mici cu pana la 30%-40% pentru actuala generatie de salariati.