Polonia a cerut sa beneficieze din nou de linia de credit de tip preventiv in valoare de 20 de miliarde de dolari care i se acordase deja de Fondul Monetar International (FMI), a precizat marti institutia, transmite Reuters. "Salut interesul autoritatilor poloneze pentru un nou dispozitiv preventiv de un an in cadrul liniei de credit flexibile cu FMI", a precizat intr-un comunicat directorul general adjunct al Fondului, John Lipsky.

Aceasta solicitare pune capat incertitudinilor in ceea ce priveste reinnoirea acestui credit care a expirat in luna mai. Linia de credit urmeaza sa fie aprobata de consiliul de administratie al FMI "la inceputul lunii iulie", a precizat Lipsky.

La 29 martie, in contextul unei vizite a directorului general al FMI Dominique Strauss-Kahn la Varsovia, banca centrala a precizat ca tara nu mai avea nevoie de acest lucru, iar Ministerul de Finante a transmis ca ar fi mai bine de a pastra aceste rezerve.

"Date fiind incertitudinile persistente care influenteaza perspectivele mondiale si opinia investitorilor, eu impartasesc punctul de vedere al autoritatilor conform caruia o noua linie de credit, la valoarea propusa, va reprezenta o asigurare utila impotriva riscurilor din exterior", a subliniat Lipsky. Linia de credit flexibila este un tip de imprumut rezervat tarilor considerate de Fond ca fiind bine administrate.