Directorul general al FMI Dominique Strauss-Kahn se va intalni vineri la Madrid cu premierul spaniol Jose Luis Rodriguez Zapatero, a declarat un purtator de cuvant al Fondului. "Dl. Strauss Kahn se afla in Europa in aceasta saptamana si va profita de aceasta ocazie pentru a discuta cu premierul spaniol despre evolutiile economiei mondiale si despre politicile economice si de reforma pe care Guvernul intentioneaza sa le aplice", a mai precizat purtatorul de cuvant citat.

Marti, Comisia Europeana a avertizat Spania si Portugalia ca trebuie sa isi mentina reducerile bugetare si in 2012, pentru a-si micsora deficitele.

In rapoartele publicate, se arata ca promisiunile ambelor state in directia unor reduceri masive pentru anul viitor se inscriu in directia alinierii deficitelor lor bugetare la nivelul maxim permis de catre Uniunea Europeana de trei la suta din Produsul Intern Brut pana in 2013. Mai multe state din Uniunea Europeana au exercitat, in luna mai, presiuni mari asupra Spaniei si Portugaliei, pentru ca s-au temut ca nu cumva cele doua tari sa fie, dupa Grecia, urmatoarele din zona euro care ar primi bani pentru a putea iesi din criza.

Spania a promis ca isi va reduce deficitul public cu 1,75 la suta in 2011, in timp ce Portugalia merge pe o scadere de 1,5 la suta. Fondul Monetar International (FMI) recomandase Spaniei reforme "urgente" pentru a ameliora functionarea pietei muncii si a sectorului bancar, aflat in dificultate. Totodata, este esential ca Madridul sa indeplineasca obiectivele asumate pentru reducerea deficitului bugetar, a concluzionat FMI la finalul consultarilor anuale cu autoritatile spaniole. Spania s-a angajat sa economiseasca 15 miliarde de euro in perioada 2010-2011 prin reducerea cheltuielilor.

Rata somajului din Spania a depasit in primul trimestru pragul de 20%, urcand de la 18,8% in ultimele trei luni ale anului trecut la 20,05%, potrivit institutului national de statistica. Rata somajului creste continuu in Spania incepand cu al treilea trimestru din 2007, cand a atins un prag istoric de 7,95%. Statul a intrat in recesiune la sfarsitul anului 2008, din cauza problemelor economice globale si prabusirii pietei imobiliare.