Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Finantele au publicat Ordinul care arata cum puteti dona bani la bugetul de stat, pentru diminuarea efectelor crizei

Ministerul Finantelor a oficializat modalitatea prin care romanii- persoane fizice sau juridice- pot face donatii Bugetului de Stat. Donatorii pot opta sa ramana anonimi, se arata in Ordinul pentru aprobarea precizarilor privind modul de incasare a fondurilor banesti primite sub forma de donatii pentru diminuarea efectelor crizei economice.

Potrivit documentului, tabelul persoanelor ce nu doresc sa fie anonime se va publica lunar pana in data de 10 a lunii urmatoare pe site-ul Ministerului de Finante. Banii pot fi virati in numerar sau prin virament, se mai precizeaza in Ordinul Finantelor.

Sumele donate pentru diminuarea efectelor crizei economice constituie venituri ale bugetului de stat si pot fi achitate in numerar sau prin virament, in contul 20.37.01.02.

Donatiile pentru diminuarea efectelor crizei economice pot fi achitate de catre persoanele fizice si prin intermediul angajatorilor, in limita maxima a sumelor datorate de angajator acestora, pe baza dispozitiei scrise a donatorilor in care vor preciza cuantumul sumelor care se doneaza, precum si daca doresc ca informatiile privind identitatea si sumele donate sa fie facute publice, se mai spune in documentul emis de Finante. Analistii fiscali spun ca acest cont va fi folosit doar de autoritatile publice care isi vor dona salariile in semn de solidaritate si de angajatii unor companii de stat care vor fi "rugati" sa renunte la 25% din veniturile lor.

Bancile europene vor primi cu 5% mai putini bani de la Banca Centrala Europeana daca aduc in garantie obligatiuni grecesti

Banca Centrala Europeana va aplica o cota de reducere de 5% asupra sumelor pe care le va imprumuta in schimbul obligatiunilor elene acceptate ca si colateral in cadrul opertiunilor sale de creditare dupa ce Moody`s a retrogradat ratingul Greciei, anunta un purtator de cuvant al BCE.

Aceasta reducere suplimentara se traduce prin faptul ca bancile comerciale vor primi bani mai putini in schimbul obligatiunilor grecesti pe care le depun in garantie. Potrivit analistilor, bancherii vor cauta sa scape de obligatiunile elene si sa se orienteze catre titlurile altor state in schimbul carora ar putea obtine lichiditati mai multe.

Fitch: Economia României va scădea cu 1% în 2010

Fitch anticipează că economia României va scădea cu 1% în acest an şi nu se aşteaptă la îmbunătăţirea "semnificativă" a ratingului acordat statului, declara Richard Hunter, director pentru Europa, Orientul Mijlociu, Africa şi Regiunea Asia Pacific în cadrul agenţiei de evaluare financiară.

El a precizat că prognoza de scădere a economiei cu 1% este "foarte conservatoare" şi că agenţia încearcă să nu discute despre cel mai rău scenariu posibil.

Totodată, Hunter a arătat că perspectiva ratingului României a fost îmbunătăţită de la "negativă" la "stabilă", iar acest lucru este mai important decât nivelul calificativului acordat.

El a menţionat că oficialii agenţiei nu se aşteaptă la îmbunătăţiri semnificative ale ratingului României, dar modificarea perspectivei la "stabilă" reprezintă un pas semnificativ în sine.

Pe de altă parte, Hunter a precizat că temerile privind o recesiune în "W" a economiei zonei euro s-au intensificat, iar regiunea Europei Centrale şi de Est va fi afectată dacă scenariul de recesiune în "W" a zonei euro se va concretiza.

Romania, Bulgaria si Ungaria au fost pietele auto europene cu cea mai mare scadere in primele cinci luni

Romania continua, si dupa cinci luni, sa fie piata auto europeana cu cea mai severa scadere a inmatricularilor de masini noi (-49%), urmata indeaproape de Ungaria si Bulgaria, arata datele Asociatiei Constructorilor Europeni de Automobile. Per total, piata auto europeana a urcat cu 2% intre ianuarie si mai, chiar daca luna trecuta s-a inregistrat un declin de 9%, pe fondul disparitiei unui mare numar de programe tip "Rabla" care au ajutat masiv vanzarile in 2009.

Astfel, in mai s-au inmatriculat 1,16 milioane de masini noi in cele 28 de tari cuprinse in datele Asociatiei, in timp ce in mai 2009 numarul de masini a fost ceva mai mare: 1,27 milioane unitati. In primele cinci luni s-au inscris in circulatie 6,11 milioane masini, fata de 5,97 milioane in perioada similara din 2009.

Germania este in continuare cea mai mare piata auto europeana, cu 1,17 milioane masini noi inmatriculate in cinci luni, urmata de Italia, cu 992.000 si Franta cu circa 971.000. La capitolul marci, Volkswagen are o cota de 11,2%, urmata de Ford cu 8,7% si Renault cu 8,5%.