Pe fondul dificultatilor in obtinerea de finantare de pe pietele internationale de capital, bancile spaniole au inceput sa imprumute sume record de la Banca Centrala Europeana (BCE),scrie Financial Times. Potrivit FT, in luna mai bancile spaniole au imprumutat 85,6 miliarde de euro de la BCE, dublu fata de nivelul pe care l-au imprumutat dupa colapsul Lehman Brothers in luna septembrie 2008, si aproximativ 16,5 procente din totalul creditelor oferite luna trecuta bancilor din zona euro de BCE.

  • Bancile spaniole controleaza 11% din sistemul bancar din zona euro

Suma reprezinta de asemenea cel mai mare nivel inregistrat de la lansarea zonei euro in 1999 si un procent disproportionat de mare din fondurile de urgenta oferite de gardienii euro, potrivit unui raport al Royal Bank of Scotland and Evolution. Bancile spaniole sunt responsabile pentru 11% din sistemul bancar din zona euro.

Cresterea la 85,6 miliarde de euro, sau 16,5 procente din total, in luna mai fata de 74,6 miliarde euro, sau 14,4 procente din lichiditatea neta pompata de BCE in sistemul financiar al zonei euro in luna aprilie, este un nou semnal al tensiunilor din sistemul bancar spaniol. O serie de investitori cred ca aceste dificultati crescute ar putea obliga Spania sa utilizeze fonduri de urgenta de la noul fond de stabilitate de 440 miliarde de euro.

Cu toate acestea joi moneda euro s-a aperciat in raport cu dolarul iar Spania a reusit sa stranga 5,2 miliarde de euro in urma vanzarii de obligatiuni guvernamentale pe termen scurt, desi Trezoreria spaniola a fost nevoita sa ofere un randament mai mare cu trei sferturi de punct pentru a atrage cererea investitorilor.

  • Consolidarea sistemului bancar spaniol se va lasa cu 3400 de concedieri

Cele sapte banci de economii spaniole care intentioneaza sa fuzioneze iau in calcul importante reduceri de personal in vederea acestei fuziuni, care vor afecta 3.400 de angajati, (13% din numarul total al angajatilor), a anuntat marti cotidianul "El Mundo", citat de AFP.

Conform cotidianului spaniol, care citeaza "surse financiare apropiate acestei operatiuni", reducerea de efective se va face in principal prin iesirea anticipata la pensie si va afecta in special bancile Caja Madrid si Bancaja. De asemenea, noua uniune, care a fost semnata formal marti la Madrid are in vedere inchiderea a 500 de agentii din reteaua actuala a celor sapte banci, a indicat El Mundo.

Uniunea celor sapte institutii va reprezenta a treia institutie financiara spaniola, cu active cumulate de aproape 340 miliarde de euro, dupa bancile comerciale Santander si BBVA, si devansand puternica banca de economii La Caixa.

Aceasta fuziune va lua forma unui Sistem institutional de protectie (SIP), un model de uniune care permite fiecarei banci sa ramana relativ autonoma, garantand o mai buna soliditate financiara. SIP prevede crearea unei societati centrale care va permite "mutualizarea" rezultatelor celor sapte institutii, si asigurarea unei garantii intregi in ceea ce priveste solvabilitatea si lichiditatea pentru ansamblul grupului, potrivit unui comunicat al bancii Caja Madrid.

In afara bancii Caja Madrid (a doua casa de economii spaniola, dupa La Caixa), bancile Bancaja, Caja Insular de Ahorros de Canarias, Caixa Laietana, Caja de Avila, Caja Segovia et Caja Rioja, vor participa la aceasta uniune.