Bancherii se asteapta la un nou val de restructurari de credite generat de masurile de austeritate din sectorul public, care va fi traversat "cu brio" de sistemul bancar. Ei au mai aratat ca posibilitatile de restructurare ale sistemului bancar sunt mai avansate decat in 2009, in conditiile in care restructurarile vor fi cerute acum de clientii carora li s-au redus veniturile.

"Ne asteptam sa existe un al doilea val de restructurari generat de masurile de austritate. Eu cred ca sistemul bancar este pregatit sa faca fata cu brio la acest nou val de posibile restructurari", a declarat Sergiu Oprescu, presedintele Alpha Bank Romania, la un seminar organizat de Finmedia.

El a mai aratat ca posibilitatile de restructurare ale sistemului bancar sunt mai avansate decat in 2009, in conditiile in care restructurarile vor fi cerute acum de clientii carora li s-au redus veniturile.

"In clipa de fata nu vorbim de restructurarea unui credit in situatia in care clientul si-a piedut locul de munca, asa cum s-a intamplat anul trecut cand sistemul privat s-a contractat. Vorbim de o restructurare care are in vedere o scadere a veniturilor, ceea ce va fi mult mai usor de realizat din perspectiva sitemului", a mai spus Oprescu.

Potrivit lui Catalin Parvu, directorul general al Piraeus Bank Romania, imprumuturile acordate bugetarilor reprezinta 30% din portofoliul de credite.

Totodata, el estimeaza ca segmentul de retail banking va stagna pe termen scurt, datorita gradului de indatorare ridicat, a veniturilor micsorate si a reducerii increderii consumatorilor in sistemul bancar.