Discutiile cu privire la introducerea unei taxe bancare ar putea continua cateva saptamani, chiar daca se va lua o decizie cu caracter orientativ in viitorul apropiat. Unele tari vor sa taxeze bancile, in vreme ce altele se tem sa o faca. Statele Unite de pilda sunt de acord cu o asemenea taxa, in vreme ce Canada, Brazilia si India se opun din rasputeri. Nici in sanul UE consensul nu e deplin. Premierul ceh Jan Fischer a declarat ca va solicita ca tara sa sa fie exceptata de la introducerea acestor masuri.

Deocamdata, nu se stie cu precizie ce anume va fi taxat. Tranzactiile, cifra de afaceri sau profitul. "Inca se lucreaza la modalitatile prin care aceasta taxa va opera", spun liderii UE.

  • In acest moment nu e nimic sigur

Cat despre Romania, deocamdata nimic nu confirma intentia aplicarii unei taxe bancare. Presedintii bancilor locale sunt destul de sceptici, declarand pentru HotNews.ro ca este devreme pentru a exprima opinii definitive cu privire la acest subiect. Oficialii BNR spun si ei ca in acest moment nu exista nicio decizie cu privire la intentia de a se taxa bancile locale. "Daca Banca Centrala Europeana va solicita oficial un asemenea demers, ne vom conforma. Dar deocamdata totul este la nivel de discutii si de scenariu", au declarat pentru HotNews.ro apropiati ai BNR.

Bancherii romani mai spun ceva: ca orice suprataxare a sistemului s-ar putea duce in cresterea unor tarife bancare. "Din taxa aplicata asupra bancilor se va infiinta un fond de sustinere care sa fie folosit in eventualitatea unor noi crize, ceea ce e ok. Dar nimanui nu ii place sa piarda bani din buzunar, asa ca nu ar trebui sa mire pe cineva daca banii taxati vor fi recuperati ulterior de banci prin majorarea unor speze bancare. Impactul unei asemenea taxe? Pentru banci va fi un cost pe care il vom resorbi intr-un fel sau altul. In unele tari va inseamna o presiune suplimentara pe revenirea economica. Dar Statul va avea mai multi bani la buget, ceea ce este o veste buna. Pana la implementarea precisa a acestei intentii va mai dura o vreme", crede CEO-ul unei banci locale.

  • Deocamdata, se vor publica rezultatele stress-testelor

Pana una-alta, liderii UE au decis sa publice rezultatele testelor de stres derulate in randul bancilor pentru a calma pietele, ingrijorate de sanatatea sectorului bancar european, mai ales a celui spaniol.

La ora actuala, testele de rezistenta ale bancilor, efectuate la nivel european, raman confidentiale, fiind publicate doar tendintele generale ale sectorului.

Banca Centrala a Spaniei intentioneaza sa publice rezultatele testelor de stres derulate in randul bancilor comerciale spaniole, astfel incat pietele financiare sa cunoasca situatia exacta din sistemul bancar spaniol, a declarat joi guvernatorul Bancii Spaniei, Miguel Fernandez Ordonez.

In ultimele saptamani, bancile spaniole au inceput sa se confrunte cu dificultati in gasirea de noi fonduri pe pietele financiare si, in consecinta, au inceput sa se indrepte din ce in ce mai mult spre Banca Centrala Europeana pentru a se refinanta. In plus, sistemul bancar spaniol este in plin proces de consolidare, la presiunile guvernului si Bancii Centrale. Mai multe case de economii regionale si-au anuntat intentia de a fuziona, in efortul de asanare a sistemului bancar.