Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Sebastian Vladescu: Romania va lua a 5-a transa de la FMI pe 28 iunie

Romania va lua cea de-a 5-a transa de imprumut de la Fondul Monetar International pe 28 iunie, declara ministrul Finantelor Sebastian Vladescu. Transa a cincea este in valoare de 850 de milioane de euro.

Programul de asistenta financiara a Romaniei, in valoare totala de 20 de miliarde de euro, este sustinut de FMI (12,9 miliarde de euro), Comisia Europeana (cinci miliarde de euro), Banca Mondiala (un miliard de euro).

Pana in prezent, Romania a primit aproape 9,3 miliarde de euro de la FMI, 2,5 miliarde de euro de la UE si 300 de milioane de euro de la Banca Mondiala.

Cel de-al patrulea raport asupra programului economic al Romaniei ar putea fi discutat de Boardul Fondului in cea de-a doua parte a lunii iunie.

Liderii UE au dat joi aprobarea finala pentru intrarea Estoniei in zona euro

Liderii Uniunii Europene (UE) au dat ultima aprobare pentru aderarea Estoniei la zona euro la inceputul anului 2011, statul baltic urmand sa devina al 17-lea membru al uniunii monetare, a afirmat un diplomat apropiat discutiilor.

Decizia era considerata o formalitate dupa ce ministrii de Finante din UE au aprobat candidatura Estoniei la moneda unica, in pofida tensiunilor de pe piata europeana a datoriilor suverane.

Analistii se asteapta ca zona euro sa nu mai accepte noi membri in urmatorii patru ani, intrucat restul candidatilor, Cehia, Ungaria, Letonia, Lituania, Romania si Polonia, nu indeplinesc criteriile pentru aderare la uniunea monetara, din cauza deficitelor bugetare mari.

Ungaria intentioneaza sa ceara un nou imprumut de la FMI

Guvernul ungar va incepe in luna iulie negocierile cu Fondul Monetar International in vederea contractarii unui nou imprumut, au declarat surse din apropierea premierului. In octombrie 2008, Ungaria a incheiat un acord de finantare cu FMI, UE si Banca Mondiala (BM), in valoare de 25,1 miliarde de dolari, pentru a preveni prabusirea economiei, din cauza crizei financiare. Acordul va expira in luna octombrie a acestui an.

O delegatie a FMI se va deplasa la Budapesta in cursul lunii iulie, in vederea negocierii unei noi intelegeri, a declarat seful cancelariei primului ministru Viktor Orban. Acordul ar putea fi extins pana in luna decembrie, urmand ca in 2011 sa fie negociat un nou imprumut.

Deocamdata, Ungaria nu intentioneaza sa foloseasca banii din imprumut. Daca situatia economica la nivel global se va inrautati, atunci guvernul de la Budapesta va cere virarea transelor din imprumut.

Ungaria a cheltuit 12,8 miliarde de dolari din imprumutul acordat in 2008, dar o parte din suma nu a fost cheltuita. Banca centrala a plasat 1,4 miliarde din acesti bani in rezervele proprii.

Si Polonia a cerut miercuri sa beneficieze din nou de linia de credit de tip preventiv in valoare de 20 de miliarde de dolari care i se acordase deja de Fondul Monetar International (FMI). Linia de credit urmeaza sa fie aprobata de consiliul de administratie al FMI "la inceputul lunii iulie".

Producatorul masinilor Lada a raportat pierderi masive de 1,6 miliarde dolari pentru 2009

AvtoVaz, compania care produce masinile Lada, a raportat pierderi de 1,6 miliarde dolari anul trecut, pe fondul injumatatirii nivelului vanzarilor din cauza crizei. Compania producea anual peste un milion de masini in vremurile bune, insa anul trecut nu a depasit 350.000. Renault detine 25% din AvtoVAZ, iar in cativa ani vor fi produse la uzinele Lada si masini care folosesc platforme de la Renault - Nissan.

Compania produce peste un milion de masini anual inainte de criza, in 2008 productia a scazut la 800.000, iar anul trecut s-a prabusit la 350.000.

Totusi, AvtoVaz estimeaza ca anul acesta ar putea trece pe profit, dupa ce in mai vanzarile au urcat cu 62% datorita programului Rabla dedicat companiilor care produc masini in Rusia.