Ministerul Finantelor Publice a deschis la Trezoreria Nationala contul 20.37.01.02 "Venituri ale bugetului de stat - Donatii pentru diminuarea efectelor crizei economice, prin care persoanele fizice pot dona bani la bugetul de stat. Conform unui comunicat al MFP, exista doua posibilitati de donare a banilor, fie prin numerar, la Trezoreria de domiciliu a persoanei care doneaza fonduri banesti, fie prin ordin de plata, prin care donatorii achita sumele in contul deschis la Trezorerie.

"Ramane la latitudinea celor care doneaza banii sa decida daca vor sa fie facute publice sumele pe care le doneaza si numele acestora. La rubrica "Codul de identificare fiscala" se va inscrie CNP-ul persoanei fizice donatoare in cazul celor care doresc publicarea informatiilor privind identitatea si sumele donate, sau codul de identificare fiscala atribuit Trezoreriei Statului in cazul in care donatorii nu doresc publicarea informatiilor privind identitatea si sumele donate", se mai arata in comunicat.

Reprezentantii Ministerului de Finante arata ca donatiile pot fi achitate de catre persoanele fizice si prin intermediul angajatorilor, in limita maxima a sumelor datorate de angajator acestora, pe baza dispozitiei scrise a donatorilor, care vor preciza cuantumul sumelor care se doneaza. Sumele donate prin intermediul angajatorilor vor fi achitate de catre acestia, pe baza de ordine de plata, intocmite distinct pentru fiecare donator.

Sumele adunate in contul deschis la Trezoreria Nationala se constituie drept venituri la bugetul de stat si vor fi luate in calcul la rectificarile bugetare.