Persoanele care au venituri din activitati independente vor raspunde in solidar cu firmele cu care lucreaza pentru contributiile sociale si impozitele datorate daca banii incasati vor fi asimilati castigurilor salariale, potrivit unui proiect de OUG pentru modificarea Codului Fiscal obtinut de Mediafax.

"In cazul reconsiderarii unei activitati ca activitate dependenta se aplica regulile de determinare a impozitului si a contributiilor sociale obligatorii, stabilite potrivit legii, pentru veniturile din salarii realizate in afara functiei de baza. (...) Orice activitate poate fi reconsiderata drept activitate dependenta in conformitate cu principiul prevalentei economicului asupra juridicului, daca sunt indeplinite criteriile prevazute la art. 7, alin. (1), pct. 2. In cazul reconsiderarii unei activitati ca activitate dependenta, impozitul pe venit si contributiile sociale obligatorii, stabilite potrivit legii, vor fi recalculate si virate fiind datorate solidar de catre platitorul si beneficiarul de venit", se arata in proiectul de ordonanta, care ar urma sa intre in vigoare la 1 iulie.

Astfel, in cazul unei firme platitoare aflata in insolventa sau care nu achita contributiile si al carei patrimoniu nu acopera sumele datorate, beneficiarul veniturilor din activitati independente, in care sunt incluse si drepturile de proprietate intelectuala, reconsiderate ca venituri salariale, este pasibil de plata tuturor contributiilor, care pot ajunge la aproximativ 80% din veniturile incasate.

La un venit anual de 30.000 de lei, un un beneficiar ar putea datora statului in jur de 25.000 de lei.

Proiectul de act normativ include o noua prevedere, prin care Fiscul va avea posibilitatea sa reconsidere o activitate ca fiind dependenta si veniturile asimilate salariilor in functie de "orice alte elemente care reflecta natura dependenta a activitatii", definitie care ofera o marja de manevra extrem de larga inspectorilor fiscali.

In Codul Fiscal sunt reluate si reformulate conditiile din normele metodologice in care o activitate este considerata independenta, dar sub forma criteriilor prin care o activitate va putea fi reconsiderata ca dependenta, iar veniturile vor fi asimilate salariilor.

"Orice activitate poate fi reconsiderata drept activitate dependenta daca indeplineste cel putin unul din urmatoarele criterii: a) beneficiarul de venit se afla intr-o relatie de subordonare fata de platitorul de venit, respectiv organele de conducere ale platitorului de venit si respecta conditiile de munca impuse de acesta cum ar fi: atributiile ce ii revin si modul de indeplinire a acestora, locul desfasurarii activitatii, programul de lucru; b) in prestarea activitatii beneficiarul de venit foloseste baza materiala a platitorului de venit, respectiv spatii cu inzestrare corespunzatoare, echipament special de lucru sau de protectie, unelte de munca si altele asemenea; c) beneficiarul de venit contribuie numai cu prestatia fizica sau cu capacitatea intelectuala, nu si cu capitalul propriu; d) platitorul de venituri suporta in interesul desfasurarii activitatii cheltuielile de deplasare ale beneficiarului de venit, cum ar fi indemnizatia de delegare-detasare in tara si in strainatate precum si alte cheltuieli de aceasta natura; e) platitorul de venituri suporta indemnizatia de concediu de odihna si indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca, in contul beneficiarului de venit", se precizeaza in proiectul de ordonanta.

Tot de la 1 iulie, cota de cheltuieli deductibile pentru venitul net obtinut din drepturi de proprietate intelectuala va fi redusa la jumatate, de la 40% la 20% din venitul brut, aceeasi diminuare, de la 50% la 25% din venitul brut, urmand sa fie operata si pentru venituri din crearea unor lucrari de arta monumentala.