Razboiul zvonurilor si al stirilor pe surse dintre Germania si Spania a exacerbat criza datoriilor statelor din Zona Euro, punand si mai multa presiune asupra monedei unice, relateaza Reuters.

Diplomatii europeni spun ca in spatele acestor scurgeri de informatii se afla presiunea pe care Germania - cel mai important actor economic european - o exercita asupra Spaniei pentru a adopta masuri mai dure de austeritate, care sa reduca deficitul bugetar urias.

Berlinul pare sa fi deschis focul, in momentul in care un oficial german le-a spus ziaristilor, sub protectia anonimatului, in data de 7 iunie, in ziua in care coalitia la putere a ajuns la un acord asupra masurilor de austeritate pe care le vor suporta nemtii - ca Spania este pe punctul de a apela la fondul european de salvare.

Anuntul a atras imediat dezmintiri oficiale din partea Madridului si a Bruxellesului.

Dupa verificari extensive, agentia Reuters a stabilit ca nu exista date reale care sa valideze informatia. Dar zvonul afecta deja pietele financiare.

Ulterior, zvonul a aparut intr-o versiune diferita in Financial Times Deutschland, care afirma vinerea trecuta, fara a cita nicio sursa, ca Uniunea Europeana se pregateste sa activeze un pachet de salvare pentru Spania, daca Madridul va solicita acest lucru.

Frankfurter Allgemeine Zeitung a scris si el, luni, citand o sursa guvernamentala germana, ca statele europene se pregatesc sa sustina financiar Spania.

Contra-atacul Spaniei

Diplomatii europeni spun ca premierul spaniol Jose Luis Rodriguez Zapatero a fost furios la auzul acestor zvonuri si a cerut Berlinului si Bruxellesului sa precizeze sursa informatiilor.

Intrebata despre aceste zvonuri, Angela Merkel, cancelarul german, a precizat: "Daca vor fi probleme (...) mecanismul poate fi activat in orice moment. Spania si orice alta tara stie ca poate folosi acest mecanism, daca va fi necesar".

Si totusi, aceste informatii au devalorizat euro fata de dolar si au majorat sensibil pretul la care se imprumuta Spania pe piete.

Bancile straine au inchis creditarea pentru unele banci spaniole, crescand temerile legate de problemele financiare ale Madridului.

Contra-atacul a aparut marti, cand cotidianul El Pais a anuntat, citand oficiali ai guvernului, ca Madridul doreste sa publice rezultatele testelor de stres facute asupra bancilor spaniole, pentru a linisti pietele - o masura la care Germania se opunea.

"Daca rezultatele testelor ar fi cunoscute, ar exista mai multe de o singura surpriza", a afirmat una dintre sursele citate, care a adaugat ca bancile din Spania au avut performante bune.

A doua zi, banca nationala a Spaniei a anuntat ca va publica unilateral rezultatele testelor privind capitalul propriu si rezistenta la risc, efectuate asupra bancilor spaniole.

Aceasta decizie a fortat mana liderilor europeni, reuniti joi la Bruxelles, care au decis, la initiativa lui Zapatero si cu sprijinul Comisiei Europene, sa faca publice rezultatele testelor asupra celor mai mari 25 de banci europene pana la finele lui iulie.

Presiunile Berlinului

Guvernul minoritar condus de Zapatero a anuntat, la jumatatea lunii mai, masuri de austeritate in valoare de 15 miliarde de euro in urmatoarele 18 luni, la scurt timp dupa ce ministrii europeni de finante au convenit infiintarea unui fond de salvare de 1.000 de miliarde euro pentru Zona Euro.

Reducerile de cheltuieli echivaleaza cu 0,5% din PIB in acest an si cu 1% in 2011. Dar diplomatii europeni spun ca Berlinul face presiuni pentru o reducere mai drastica a deficitului bugetar.

Oficialii europeni se dovedesc reticenti in a comenta on the record aceasta disputa, dar spun ca executivul de la Bruxelles a ramas uluit in fata acestor scurgeri de informatii, care afecteaza puternic zona euro.

"Pur si simplu nu putem sa intelegem cum acest lucru ar putea fi in interesul Germaniei, sau in interesul oricui altcuiva din Zona Euro", a afirmat un oficial care lucreaza in managementul crizelor.