Cu o saptamana inainte de reuniunea G20, Angela Merkel si Barack Obama au opinii divergente asupra strategiei care trebuie adoptata pentru iesirea din criza. Cancelarul german considera ca acum este momentul consolidarii finantelor publice, in timp ce presedintele american se declara in favoarea continuarii planurilor de relansare, relateaza Le Monde, in editia electronica.

La reuniunea G20 "vom discuta pentru a putea stabili cand iesim din faza programelor de conjunctura pentru a trece la o consolidare durabila a bugetelor - necesara urgent, pentru participantii europeni si in mod special pentru Germania", a declarat sambata Angela Merkel, intr-un mesaj video care pare sa-l fi luat pe nepregatite pe presedintele american Barack Obama.

Intr-o scrisoare adresata sefilor de stat si de guvern din G20, publicata vineri, Barack Obama tocmai pledase pentru sustinerea relansarii economice prin planuri de sustinere: "Trebuie sa fim flexibili pentru a ajusta ritmul consolidarii si sa stim sa invatam din erorile comise in trecut, cand masurile de relansare au fost retrase prea repede", afirmase presedintele american.

Planurile de austeritate anuntate in Europa au atras o serie de critici din Statele Unite. O serie de economisti se tem ca acestea vor sufoca cererea si vor narui usoara relansare economica mondiala. Washingtonul s-a declarat ingrijorat in special de "ortodoxia" bugetara solicitata de Germania, cea mai puternica economie europeana.

Obama s-a aratat ingrijoat, in aceasta scrisoare, de "slabiciunea cererii din sectorul privat si de depedenta de exporturi foarte puternice in anumite tari care au deja solide excedente comerciale", facand astfel aluzie in special la Germania.

Liderii G20 - tarile dezvoltate si economiile emergente - se vor reuni in perioada 26 - 27 iunie la Toronto.