Guvernul nu va face ajustari suplimentare in zona cheltuielilor publice si nu va majora taxele daca recesiunea economica din acest an se va mentine intre zero si minus 1%, a declarat duminica seara, la Antena 3, ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu.

El a evitat insa sa spuna concret care va fi nivelul salariilor ce vor fi platite in 2011 in sectorul public, precizand doar ca acest lucru va fi cunoscut in momentul in care vor fi stabiliti parametrii macroeconomici pentru anul viitor si se va cunoaste forma finala a legii salarizarii unice.

"In niciun caz salariile din 2011 nu vor fi exact ca salariile anului 2010. Vor fi bugetari care probabil ca vor avea acelasi venit an la an dar nu discutam de o reducere de 25% a tuturor salariilor anului 2011", a afirmat el.

Ministrul a precizat ca daca masura privind diminuarea salariilor bugetarilor ar fi fost aplicata de la inceputul anului, procentul de reducere ar fi fost de circa 11%.

"Bugetul pe 2011 il vom face in conditiile unei noi legi a salarizarii unitare si unei noi legi a pensiilor. Nivelul pensiilor si salariilor depinde de doi parametri - ce va spune legea si ce va permite bugetul", a adaugat Vladescu.

Ministrul Finantelor a precizat insa ca, incepand cu anul 2001 si pana in 2015 va exista o continua ajustare a salariilor, pentru a se ajunge la un raport intre salariul minim si cel maxim de "1 la 12, unu la 15", in conditiile in care acest raport este in prezent de 1 la 30.

Fondul de salarii pentru anul viitor este stabilit "in principiu" la 39 de miliarde de lei, dar nivelul exact al salariilor "va depinde de numarul de personal angajat si de structura de posturi" din sistemul public, a mai spus Sebastian Vladescu.