Moody’s Investors Service avertizeaza, intr-o nota transmisa luni clientilor, ca masurile de austeritate promovate de guvernul Emil Boc ar putea afecta capacitatea populatiei de a plati la timp ratele la creditele bancare. "Masurile de austeritate vor exacerba cel mai probabil provocarile bancilor legate de calitatea activelor lor si vor pune si mai multa presiune asupra profitabilitatii lor, pe termen scurt si mediu", spune banca, in nota citata pe blogul lui Chris Bryant, corespondentul FT pe zona Europei de Est.

"Daca tai dintr-o data salariul cuiva cu 25% sau pensia cu 15%, sansele ca acea persoana sa-si plateasca la timp creditele incep sa scada", scrie corespondentul FT, care adauga insa ca nota agentiei de rating "nu este semnalul unui iminent dezastru economic - ci al unui icerberg care se contureaza in ceata economica".

La acestea se adauga si vestea ca aproximativ 200.000 dintre cei 1,4 milioane de oameni care lucreaza in sectorul public isi vor pierde slujba in lunile urmatoare, ceea ce inseamna ca "perspectiva pentru sistemul bancar incepe sa para si mai deprimanta".

Corespondentul FT subliniaza insa ca exista si cateva motive pentru care investitorii nu trebuie sa devina ingrijorati.

Imprumuturile acordate angajatilor din sectorul public nu sunt semnificative, potrivit autoritatilor de reglementare si bancilor locale, care ar putea insa sa incerce sa-si restructureze creditele cu probleme.

Si, chiar daca aceste eforturi esueaza, bancile din Romania au o rata de solvabilitate generoasa - 14,7% in martie 2010.

Dar, daca investitorii si actionarii straini spera la o imbunatatire a randamentului capitalurilor proprii (RoE) in acest an, vestile nu par foarte bune.

Dupa ce s-au bucurat de un nivel sanatos al RoE de 17% in 2008, bancile romanesti au atins cu greu un 2,7% in 2009, in conditiile cresterii costurilor legate de provizioanele pentru credite neperformante.

Imprumuturile neperformante au crescut deja la nivelul de 17,2% in martie, de la 6,5 la sfarsitul lui 2008.

In conditiile in care economia s-ar putea contracta in acest an cu 0,5%, Moody’s noteaza ca o posibila continuare a acestui trend negativ al creditelor neperformante "ar putea pune in pericol nu doar profitabilitatea bancilor, dar si nivelele de solvabilitate".