Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Laszlo Borbely: Guvernul si BNR vor analiza un plan de masuri de redresare economica, printre care si introducerea unui impozit pentru banci

Guvernul va discuta la inceputul saptamanii viitoare, impreuna cu reprezentantii BNR, un plan de masuri de redresare economica, printre acestea urmand sa se regaseasca introducerea unui impozit suplimentar pentru banci si un nou produs de creditare pentru IMM-uri, declara Laszlo Borbely, ministrul Mediului si Padurilor.

El a precizat ca masurile pe care Cabinetul le va propune nu au fost stabilite inca, insa cateva dintre acestea "sunt in analiza". Printre acestea, ministrul Mediului a enumerat introducerea unui impozit suplimentar pentru banci, dupa un model deja vehiculat la nivel european, dar si infiintarea unui nou produs de creditare pentru IMM-uri.

Mihai Bogza, prezedintele BancPost, a declarat pentru HotNews.ro ca orice cost suplimentar impus bancilor s-ar putea rasfrange, cel putin partial, si asupra clientilor.

FMI: Apogeul crizei a dus la scaderea economiei globale cu 4%. In tarile emergente, PIB-ul s-a redus cu 6%

Economia globala a scazut in 2009 cu 6% fata de nivelul atins inainte de criza, ceea ce constituie cea mai severa recesiune din perioada postbelica, afirma autorii unui studiu despre evolutia pietelor emergente in timpul crizei, realizat de Fondul Monetar International (FMI) si dat luni publicitatii pe pagina de internet a institutiei.

Economia reala din pietele emergente a scazut cu 4% din trimestrul al treilea 2008 pana in primul trimestru al anului 2009, perioada cea mai dura a crizei. Pe de alta parte, in economiile cel mai putin afectate de criza, productia a crescut usor cu 1% in acelasi interval. Expertii FMI mai afirma ca legaturile comerciale au influentat puternic scaderea productiei si ca la fiecare scadere de un punct procentual a cererii interne din tarile dezvoltate cu care faceau comert, tarile emergente au inregistrat o scadere a productiei de 1,5 puncte procentuale. Cele mai vulnerabile economii emergente au fost cele care au avut un deficit ridicat al contului curent, care au suferit cea mai severa reducere a cererii interne.

Tarile cu un nivel ridicat al datoriei externe au avut cele mai mari dificultati in a realiza ajustarea bugetara in 2009. In ultimele trei trimestre ale anului 2009, cresterea medie a PIB in economiile emergente a fost de trei la suta. De asemenea, relansarea a fost mai rapida in tarile care si-au permis un nivel ridicat al cheltuielilor publice, elementele de apreciere a cererii consolidate fiind consumul intern si cresterea investitiilor de stat in 2009.

Moody's: Guvernul trebuie sa creasca eficienta sectorului public, dupa reducerea salariilor bugetarilor

Reducerea salariilor bugetarilor va diminua ponderea cheltuielilor in PIB, insa Guvernul trebuie sa creasca eficienta sectorului public pentru a permite remuneratii mai mari si o administratie cu mai putini angajati, stimuland astfel sectorul privat, arata analistii Moody's. Acestia considera ca masurile de reducere a salariilor, pensiilor si ajutoarelor de somaj vor asigura virarea transelor de la FMI si Uniunea Europeana, care sunt esentiale pentru revitalizarea economiei.

Kenneth Orchard, analist Moody's, este de parere ca scaderea salariilor va aduce ponderea cheltuielilor mai aproape de media UE, mentionand insa ca Guvernul trebuie sa ia in considerare cresterea eficientei la nivelul intregului sector public.

Pretul aurului a atins luni un nou nivel record

Pretul aurului a atins luni un nou nivel record, de 1.264,9 dolari pe uncie, influentat de deprecierea dolarului si temerile investitorilor privind riscurile financiare si situatia datoriilor unor state. Cotatia aurului a coborat ulterior la 1.260 de dolari pe uncie, ca urmare a anuntului Chinei ca va permite aprecierea yuanului in raport cu dolarul pentru a permite o flexibilitate mai mare a cursului de schimb. Decizia Chinei a determinat deprecierea dolarului si un interes crescut pentru plasamente riscante.

Pe piata spot aurul a fost cotat cu 1.258,15 dolari pe uncie, fata de 1.255,35 dolari in inchiderea sedintei de vineri.