Bancile chineze par sa cumpere cu destula agresivitate dolari, fara ca acest lucru sa insemne ca intentioneaza sa apere un anume curs al yuanului, scrie Reuters. Achiziţiile agresive de marţi ale dolarului ar putea reduce prezenţa valutei americane pe piaţa spot în urmatoarele zile, situaţie care ar influenţa valoarea yuanului.

Pe piata locala, leul urmeaza sentimentul regional, traderii locali declarand pentru HotNews.ro ca in primele ore de tranzactionare moneda romaneasca s-a depreciat foarte usor, fiind cotata in jurul orei 11:20 la 4,23 lei pentru un euro.

"Performanta slaba a principalelor burse nu favorizeaza moneda nationala, aceasta ar putea sa se deprecieze astazi. Dar, daca prognoza noastra optimista privind indicatorul de incredere in mediul de afaceri german va fi confirmata, leul s-ar putea aprecia in a doua parte a sedintei de tranzactionare", mai spune economistul ING Vlad Muscalu. El mai estimeaza ca rezultatele licitatiei de certificate de trezorerie de ieri cu maturitate de un an au fost mai slabe decat asteptarile. "MF a emis 0,35 mld RON fata de 1,2 mld RON anuntat la randamente de pana la 6,98%. Desi a platit un randament maxim cu aproximativ 20pb mai ridicat decat cel de pe piata secundara (si 60pb peste nivelul platit la ultima licitatie similara), MF a putut atrage cu greu finantare.

Acest lucru ar trebui sa fie ingrijorator si subliniaza necesitatea acceptarii unor randamente mai ridicate in viitor, ceea ce este conform asteptarilor noastre dar nu se potriveste cu dorinta ministrului de finante de a vedea o stabilizare a randamentelor. In incercarea de a impinge randamentele la un nivel mai scazut, MF a reusit sa imprumute aproximativ 1 mld RON in aceasta luna fata de 4,6 mld RON intentionat", mai explica Muscalu.

"BNR a revenit pe piata monetara organizand o operatiune de atragere de depozite in valoare de 0,5 mld RON. Deoarece participantii la piata au plasat oferte de aproximativ 3,4 mld RON, suma simbolica anuntata de BNR pare stranie si poate indica faptul ca presiunile de apreciere asupra leului nu sunt favorabile pentru moment in cazul in care actiuni similare nu vor urma in urmatoarele zile", explica economistul ING Bank, Vlad Muscalu. Potrivit acestuia, piata monetara a fost neschimbata dupa aceasta operatiune a BNR, ratele de dobanda pe termen scurt tranzactionadu-se in jurul nivelulul facilitatii de depozit de 2,25%, iar ratele pentru scadente intre o luna si trei luni in intervalul 5,75% si 6,5%. "Probabil ratele vor ramane in jurul nivelurilor curente deoarece excesul de lichiditate ar trebui sa persiste pana maine – ultima zi a perioadei de constituire a depozitelor", mai arata Muscalu.

Deprecierea de ieri a leului poate fi pusa pe seama ingrijorarilor investitorilor cu privire la masurile anuntate de China, precum si pe seama celor privind criza datoriei suverane europene. Dinamica leului a fost in linie cu monedele regionale, iar acesta a inchis ziua aproape neschimbat la 4,2360/EUR.