Cursul monedei nationale a fost stabil in prima ora de tranzactionare de miercuri, osciland in intervalul 4,2304 lei/euro (ora 9,15) si 4,2224 lei/euro (la ora 11,30), pe fondul unui interes redus la tranzactionare. Valutele din regiune se apreciaza usor, dupa ce in debut s-au depreciat, influentate de scaderea burselor si a unor date dezamagitoare privind piata rezidentiala. "Moneda nationala s-ar putea deprecia astazi pe fondul deteriorarii apetitului pentru risc, actiunile europene urmand scaderi similare celor din Asia si SUA. Presa locala raporteaza ca este posibil ca reducerile pensiilor cu 15%, care ar trebui introduse anul acesta, ar putea sa nu fie temporare, cum a anuntat inital guvernul", se arata intr-un raport al ING Bank.

Acest fapt corespunde declaratiilor recente ale ministrului de finante care a subliniat faptul ca salariile sectorului public din 2011, care ar trebui sa fie reduse in curand cu 25%, nu vor fi la acelasi nivel de anul acesta. "Revenirea la nivelul precedent al salariilor fara concedieri este probabil cea mai dezavantajoasa optiune. Dar, aceste comentarii ar putea sugera ca reducerea numarului persoanelor din sectorul public, ce ar permite o revenire a salariilor la valorile precedente, ar putea fi mai mic decat valoarea anuntata initial.

In timp ce aceasta solutie este mai usoara din punct de vedere politic si presupune mai putine costuri pe termen scurt (plata unui numar mai redus de beneficii in urma concedierilor si colectarea mai multor impozite pe venit si contributii sociale) va avea un impact negativ mai mare asupra productivitatii comparativ cu reducerea numarului angajatilor din sectorul public", se mai spune in raportul citat.

Potrivit autorilor documentului, astazi este ultima zi de constituire a rezervei obligatorii iar lichiditatea abundenta din ultimele zile probabil va persista. "Ne asteptam ca ratele de dobanda pe termen scurt sa inregistreze cresteri maine pe fondul platilor lunare catre trezorerie si a unor construiri in avans a rezervelor deoarece incepe o noua perioada de constituire a acestora", se mai spune in document.