Guvernul a modificat Codul Fiscal: Contributii de asigurari pentru drepturile de autor, tichetele de masa se impoziteaza cu 16%

de Claudia Pirvoiu, Ioana Morovan     HotNews.ro
Miercuri, 23 iunie 2010, 18:01 Economie | Finanţe & Bănci


Guvernul a aprobat ordonanta de urgenta privid modificarea Codului Fiscal prin extinderea bazei de impozitare de la 1 iulie. Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a afirmat ca una dintre principalele modificari vizeaza drepturile de proprietate intelectuala, in cazul acestora cota de cheltuieli deductibile fiind redusa la 20% din venitul brut, fata de 40% in prezent. Alte modificari se refera la impozitarea cu 16% a tichetelor de masa si de vacanta, a dobanzilor bancare si a veniturilor de pe piata de capital."La drepturile de autor va fi 20% deductibilitate, deci nu mai aveti 40%, ca pana acum. Poate pentru un sculptor, deductibilitatea de 40% are sens pentru ca discutam despre achizitionarea unei piese de marmura si de prelucrarea ei. Ma intreb, pentru un masinist, ce achizitioneaza cu acel 40%, ca sa aiba deducere la salariu, sau, pentru diversi alti angajati din diverse alte societati comerciale din diverse zone de activitate, unde foarte multi salariati care nu aveau niciun fel de legatura cu actul de creatie in sine erau platiti in acest sistem", a explicat Vladescu jurnalistilor.

Potrivit acestuia, se va plati 16% impozit la suma ramasa dupa ce se scade deductibilitatea de 20%.

"Se plateste 16% impozit pe venit, la aceasta suma ramasa. Deci de la 10%, cat se platea pana acum, o sa fie circa 12,8%. Dupa care exista o obligatie de plata a contributiilor individuale, deci numai acele plati platite de individ, nu si cele de societate, o obligatie de plata a contributiilor individuale care se aplica la o suma care se limiteaza la cinci salarii medii pe an, asa cum sunt ele definite prin Legea bugetului, deci nu la intreaga suma primita, ci numai la o parte limitata din aceasta suma, in asa fel incat pe de-o parte taxarea sa nu fie excesiva, pe de alta parte fiecare sa contribuie atat la sistemul de sanatate cat si la cel de pensii sau la fondul de somaj, si bineinteles, aceste sisteme la care mai devreme sau mai tarziu fiecare dintre noi apeleaza sa fie functionale", mai spus ministrul.

Potrivit acestuia, noile prevederi sunt necesare pentru ca beneficiarul drepturilor de autor sa poata primi pensie.

Ordonanta de urgenta mai prevede ca tichetele de masa si cele de vacanta sa fie impozitate cu 16%, nu si cu contributii, platiti de catre angajat. De asemenea, dobanzile bancare vor fi impozitate cu 16%, fie ca e vorba despre depozite sau conturi curente.
Veniturile din operatiuni pe piata valutara sau monetara vor fi impozitate cu 16%, impozitul aplicandu-se la diferenta dintre pierdere si castig, cu raportare si plata trimestriale, cu decont la finalul anului si cu posibilitatea recuperarii pierderii in urmatorii sapte ani fiscali.

UPDATE Masurile detaliate, transmise printr-un comunicat al Ministerului de finante:
"In domeniul impozitului pe venit intervin:
 • modificarea cotelor de cheltuiala forfetara acordata la calculul venitului net anual din drepturi de proprietate intelectuala in sensul diminuarii acesteia de la 40% la 20% iar in cazul veniturilor de aceasta natura provenind din crearea unor lucrari de arta monumentala de la 50% la 25%;
 • includerea in veniturile salariale a urmatoarelor sume acordate angajatilor:
* contravaloarea tichetelor cadou acordate potrivit legii;
* contravaloarea tichetelor de cresa acordate conform legii;
* contravaloarea tichetelor de vacanta acordate conform legii;
* contravaloarea tichetelor de masa acordate potrivit legii.

Reglementarile referitoare la contributiile sociale obligatorii aferente acestor tipuri de venituri  salariale, prevazute de Legea nr. 93/2006 privind acordarea tichetelor cadou si a tichetelor de cresa, de Legea nr.142/1998 privind acordarea tichetelor de masa si de Ordonanta de Urgenta  a Guvernului nr.8/2009 privind acordarea tichetelor de vacanta, raman in vigoare, persoana fizica datorand pentru veniturile respective numai impozitul pe venitul din salarii.
 • Includerea in veniturile salariale si impozitarea platilor compensatorii, acordate potrivit legii.
Reglementarile prevazute de legislatia specifica referitoare la contributiile sociale obligatorii aferente platilor compensatorii acordate potrivit legii raman in vigoare, persoana fizica datorand pentru veniturile respective numai impozitul pe venitul din salarii.

 • Impozitarea veniturilor obtinute din dobanzi la depozitele la vedere/conturi curente de catre persoane fizice rezidente cu cota de 16%.
 • Impozitarea veniturilor sub forma dobanzilor bonificate la depozitele clientilor constituite in baza legislatiei privind economisirea si creditarea in sistem colectiv pentru domeniul locativ cu cota de 16%.
 • Impozitarea veniturilor obtinute din dobanzi pentru depozite la termen, si/sau instrumente de economisire de catre persoane fizice rezidente cu cota de 16%, indiferent de data constituirii raportului juridic.
 • Unificarea cotei de impunere a veniturilor obtinute din transferul titlurilor de valoare altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise la 16%, indiferent de perioada de detinere a titlurilor si reportarea pierderii nete anuale in urmatorii 7 ani consecutivi si stabilirea si efectuarea de catre contribuabili, in cursul anului fiscal, a platilor anticipate la sfarsitul fiecarui trimestru, in contul impozitului anual datorat.
 • Modificarea cotei de impunere anticipata a castigurilor din operatiuni de vanzare cumparare valuta la termen pe baza de contract, precum si orice alte operatiuni de acest gen de la 1% la 16% pentru persoane fizice rezidente.
 • Unificarea cotei de impunere pentru castigurile din jocuri de noroc la 25%.
In domeniul impozitelor si taxelor locale, a fost propusa instituirea unei TAXE DE SOLIDARITATE pe cladiri. Astfel, se are in vedere impozitarea cu:

a) 50% din impozitul datorat in anul 2010 pentru prima cladire in afara celei de la adresa de domiciliu;
b) 100% din impozitul datorat in anul 2010 pentru a doua cladire in afara celei de la adresa de domiciliu;
c) 200% din impozitul datorat in anul 2010 pentru cea de-a treia cladire si urmatoarele in afara celei de la adresa de domiciliu.
 
In domeniul contributiilor de asigurari sociale, pentru veniturile din activitati profesionale (altele decat cele de natura salariala) se vor plati numai cota angajatului pentru:

* contributii sociale de sanatate; (5,5% din venit)
* contributii de asigurari sociale; (10,5% din venit)
* contributii la fondul de somaj. (0,5% din venit)

Baza de calcul a acestor contributii este limitata la 5 salarii medii pe economie, asa cum este stabilit in bugetul de asigurari sociale. (Salariul mediu, stabilit de Legea Bugetului pe 2010, este de 1.836 lei). Baza de calcul in acest moment este deci 9.180 de lei (5x1836 lei).

UPDATE 2 Explicatii MFP pentru HotNews.ro: Contributiile sociale vor fi platite de catre angajat la aceeasi cota, pentru toate veniturile pe care le inregistreaza, fie cele salariale, fie de alta natura (n.r. drepturi de autor). Nota red: Pina acum, contributiile mentionate nu erau platite daca persoana avea si un contract individual de munca pe linga veniturile din drepturile de autor.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

16436 vizualizari

 • +3 (13 voturi)    
  oare cati dintre noi (Miercuri, 23 iunie 2010, 18:06)

  florin [anonim]

  vom primi maine la prima ora instiintarea ca nu vom mai primi bonuri de masa. inca un minus la salariu, ce firma e tampita sa mai dea bonuri, cand trebuie sa plateasca alt impozit
  • +3 (21 voturi)    
   fara suparare (Miercuri, 23 iunie 2010, 18:43)

   berenger [utilizator] i-a raspuns lui florin

   dar bonurile de masa nu sunt decat un alt nume pentru evaziunea fiscala. bani falsi, netaxabili, generatori de inflatie si fara nici un control. iar cota unica, de aia se cheama unica, pentru ca trebuie sa se raporteze la toate veniturile. si mai este un principiu: se cheama egalitate in fata legii: de ce toate veniturile mele sa fie impozitate iar unii sa aiba venituri neimpozitate?
   • +5 (11 voturi)    
    de cand o alocatie de hrana este evaziune? (Miercuri, 23 iunie 2010, 19:10)

    ktalin [anonim] i-a raspuns lui berenger

    draga vali plesca,
    tu stii ca personalul militar si asimilat primesc cca 700 lei/luna ca drept de hrana din impozitele platite de catre noi?
    deci ei au dreptul la sume nefiscalizate, plus ca sunt platite de la buget, dar un angajator face evaziune daca acorda din bugetul LUI legal 180 lei in tichete de masa/luna ?
    • +5 (13 voturi)    
     de ce imi invoci (Miercuri, 23 iunie 2010, 19:20)

     berenger [utilizator] i-a raspuns lui ktalin

     o nedreptate ca sa acoperi alta? acel drept de hrana e un venit. orice venit trebuie supus impozitarii (nu ca m-ar incanta asta, dar egalitatea in fata legii primeaza in fata a orice). punct. cu alte cuvinte, o alocatie de hrana a unui bugetar nu scuza un bon de masa neimpozitat, ci, invers, ambele trebuie impozitate in aceeasi masura, ca toate celelalte venituri.
     • +4 (4 voturi)    
      O carca de erori... (Joi, 24 iunie 2010, 11:18)

      Gigi [anonim] i-a raspuns lui berenger

      1) Bonurile de masa nu sunt "inflationiste". Ba dimpotriva ... nu stau sa explic aici de ce dar ai incredere.
      2) Multi angajatori au gandit in felul urmator ... nu pot sa-ti dau salariu mai mult de X ca ma cocoseaza astia cu impozitele dar iti mai dau vreo 20 si ceva de bonuri sa ai bani si de mancare si de intretinere in acelasi timp.
      3) Masura asta face munca si mai neatractiva (multi angajatori renuntand la bonuri definitiv sau cel mult incluzand in salariu suma corespunzatoare, urmand ca angajatul sa suporte impozitul).
      3) Dat fiind ca vorbim de aproximativ 2 milioane de angajati direct afectati de masura si ca raportat la salariul mediu pe economie bonurile astea reprezentau cam 15% din venituri....rezulta ca statul loveste (pe langa salariile bugetarilor si pensii) si mai rau intr-o componenta importanta a PIB-ului, consumul populatiei - sa nu va asteptati deci la oprirea recesiunii, ba dimpotriva ...
      4) Principiile pe care le enunti sunt ok. Totusi ... aplicarea lor in acest moment (recesiune si criza) dovedeste o inteligenta precara din partea guvernantilor. La fel ca si impozitul forfetar, sunt masuri "echitabile" si normale (inclusiv impozitarea dobanzilor) dar care se iau....ATENTIE! in vremuri de crestere economica tocmai pentru "a raci" un pic economia. Daca in privinta forfetarului am zis ..." astia au venit cu ideile astea fixate din 2008 si dat fiind ca habar nu au cum sa coreleze masurile cu realitatile curente si cu o strategie pe termen lung, pentru simplul motiv ca ei habar nu aveau ca vom avea o criza, au facut pocinogu' ". A insista insa in luarea de masuri prociclice de dragul unor "principii" si la aproape 2 ani de cand sunt la guvernare dovedeste insa multa prostie si incompetenta...
      • 0 (0 voturi)    
       alta eroare. majora (Joi, 24 iunie 2010, 13:07)

       adrian [anonim] i-a raspuns lui Gigi

       cota unica este unica pentru ca se aplica aceeasi cota indiferent de venit, nu pentru ca trebuie aplicata peste tot la fel. ce-ar fi sa impozitam jocurile de noroc doar cu 16%? ca e cota unica. dupa gandirea domunului vali pleasca.
      • +2 (2 voturi)    
       gramada de erori (Joi, 24 iunie 2010, 13:25)

       berenger [utilizator] i-a raspuns lui Gigi

       1. inflatia apare daca tiparesti bani. bonurile de masa sunt niste bani care nici macar nu-s tipariti de banca centrala. cand intra pe piata, nu inlocuiesc banii reali, ci circula in paralel cu ei, deci duc la marirea cererii, fara cresterea productiei, deci duc la inflatie
       2. ma bucur sa confirmi ca sunt manifestari concrete ale evaziunii fiscale.
       3. interesanta chestia asta, ca face munca neatractiva. eu stiam ca daca vrei sa fii platit bine, pur si simplu, muncesti mult si bine. bag sama ca aceasta conceptie nu are prea multi prozeliti in tara asta. asta pe de o parte. pe de alta, nu consumul aduce crestere economica (cu atat mai mult cu cat consumul in romania se bazeaza pe importuri), ci, pur si simplu, productia economica aduce crestere economica.
       4. principiile sunt principii. daca nu au fost aplicate in perioada de crestere nu scuza neaplicarea lor. problema e invers: de ce nu au fost aplicate dintotdeauna?
    • +2 (4 voturi)    
     Pai (Miercuri, 23 iunie 2010, 19:46)

     bobo21 [utilizator] i-a raspuns lui ktalin

     daca cineva nu primeste bonuri de masa inseamna ca nu mananca? Normal ca-si cumpara mancare din banii castigati, care au fost impozitati cu 16%.
   • +1 (9 voturi)    
    vali draga.... (Miercuri, 23 iunie 2010, 19:22)

    minus [utilizator] i-a raspuns lui berenger

    fara supărare, sa susții ca bonurile de masa care au fost date legal "nu sunt decat un alt nume pentru evaziunea fiscala" este un semn de paranoia.

    Adevărata evaziune se face prin scheme binecunoscute tip SRL-LTD in Cipru si au aderat la ea si oameni de seama si patrioti, vezi Geoana si altii.- si in plus sunt "beton"- dar asta este o alta discuție.

    Probabil ca Ordonanța asta va accentua gaura din buget si vor veni vremuri grele. Mai vedem peste câteva luni!
    • +6 (8 voturi)    
     uite, ca sa fie clar (Miercuri, 23 iunie 2010, 19:39)

     berenger [utilizator] i-a raspuns lui minus

     inainte de toate, inclin spre libertarianism, asa ca ideea de impozitare de catre stat mi se pare apriori gresita. dar, daca, totusi, impozitam veniturile si afisam o cota unica (de preferat 4%, cum zice pambucian), apoi aceasta cota trebuie aplicata tuturor si in egala masura.
     bun, de ce cupoanele de masa reprezinta evaziune? pentru ca eu, dintr-un brut de 5000 de lei, iau un net de 3000, sa zicem. restul pleaca la stat. cineva mai smecher poate veni si spune asa: nu-ti mai dau brut 5000, ci 4000, tu in mana iei 2300, iar pana la 3000, iti dau bonuri de masa. statul a pierdut 1000 de lei. bineinteles, cifrele sunt aproximative, dar ai prins ideea, cred. ca totul e legal, nu ma mira. ce nu e legal in romania, daca e in folosul la cativa smecheri?
     cat despre alte metode de evaziune, da, e alta discutie.
     • 0 (8 voturi)    
      Inclini spre ce? (Miercuri, 23 iunie 2010, 20:00)

      Niko [anonim] i-a raspuns lui berenger

      Habar n-ai despre ce vorbesti. Recunoaste ca urasti pe oricine care are mai multi bani decat tine si primul lucru care iti vine in cap cand il vezi e ca e hot, face vaziune, sau se culca cu o persoan bogata. Exceptand pe cei de la stat, stalpi ai societatii care tin in spate tara asta sa nu o duca de rapa capitalismul.

      PS: urmeaza faza cu profesorii si doctorii, saracii de ei, care au grija de oameni, iti pun creionul in mana, sau iti salveaza viata ...
   • +3 (9 voturi)    
    Esti dus (Miercuri, 23 iunie 2010, 19:39)

    Niko [anonim] i-a raspuns lui berenger

    Statul este cel mai mare evazionist. Eu cred ca orice ramane omului este furt de la stat si trebuie sa avem impozite de 100%, a dracu ei de oameni.
   • +5 (15 voturi)    
    Vali Plesca ... BUBUI de prostie ! (Miercuri, 23 iunie 2010, 19:42)

    HALCU EMIL [anonim] i-a raspuns lui berenger

    Noriocul tau ca PROSTIA nu doare ! Bonurile de masa nu sint " un alt nume pentru evaziunea fiscala. bani falsi, netaxabili, generatori de inflatie si fara nici un control " cum dupa mintea ta de comunist sustii ( trebuie sa apreciezi ca am citat ) !
    Este singura forma de plata la comerciant fara risc de evaziune , ca sa se deconteze tichetele de masa este OBLIGATORIU ca negustorul sa inregistreze pe venituri contravaloarea marfii vindute ... daca nu ar inregistra nu ar avea cum sa justifice decontarea lor la emitent ! Vezi la Supermarket ... la alegerea ta ... ca vinzarile pe bonuri de masa , cadou , etc . sint evidentiate SEPARAT in bonul de casa , pentru a fi inregistrate in contabilitate CA ATARE !
    IMPLICIT sumele sint taxabile , BANI REALI , SI TOTAL CONTROLATI ! .
    APROPOS : ai incercat sa iei factura pe firma pe marfa cumparata pe tichete de masa ? Sa vezi ca nu ti se da ! Daca aveai un IQ de peste 5 te prindeai ca logica pt. care nu ti se da factura pe firma , este ca sumele s-au introdus o data pe cheltuieli deductibile , prin factura emitentului de tichete , deci nu se mai poate introduce INCA O DATA PE CHELTUIELI la cumpararea efectiva a produselor !
    Insa asa este cint toti prostii care habar n-au despre subiect i-si dau cu parerea ... !
    Cel mai rau este ca astia si voteaza si ... uite unde am ajuns !
    Mi-am dat numele real pentru " iluminarea " inteligentei tale , poate pot sa te mai ajut cumva .

    SA TRAITI BINE !
   • -1 (5 voturi)    
    Vali Plesca ... BUBUI de prostie !- CONTINUARE (Miercuri, 23 iunie 2010, 20:04)

    HALCU EMIL [anonim] i-a raspuns lui berenger

    daca se vrea o eliminare a evaziunii fiscale ar trebui ca toate salariile din sistemul bugetar sa se plateasca pe card ! ( in sistemul privat nu poate statul impune modul de plata , la el in curte ... decide ca platitor efectiv ) .
    da la toti bugetarii carduri cec bank ( ca tot e banca statului ) si impune cec bank- ului sa dea bonificatie de 3 % din toate platile facute la comercianti la p.o.s. - uri ! ( chestia asta o fac banci private ... prin promotii de marketing ) . iar retragerea de numerar de la a.t.m. sa fie taxata suplimentar ! din momentul aceste salariatii statului ( bugetarii ) vor face cumparaturi in proportie de peste 90 % la comercianti dotati cu p.o.s. - uri ... ceea ce inseamna comert fiscalizat , si nu marfa " la negru " ... fara factura !
    comerciantii fara p.o.s. - uri o sa " chelancaie " ca le scad vinzarile ( ... insa la detailisti este cea mai mare evaziune pentru curiosi explic detaliat separat ... daca sint intrebari pe tema asta ) , iar comerciantii care inregistreaza d.p.d.v. fiscal veniturile ( iar incasarea prin card bancar este fiscalizare 100 % , nu poti evaziona incasind pe circuit bancar ) corect vor cistiga din cresterea rulajului .
    o tranzactie bancarizata ( intermediata de banci ... pentru vali plesca ... ) este o tranzactie securizata . cu numeraru' care circula cu valiza in portbagaju' masinii ... este alta poveste !
    oricum , pentru oamenii cu i.q- ul peste 50 ... nu conteaza daca marfa este evazionata sau legala .. cu o mare conditie : sa fie fabricata in romania !
    chiar daca negustorul ti-a vindut o marfa " la negru " , ca sa o obtina sau ca sa o produca a creat locuri de munca in romania , acestea ... indiferent daca sint platite legal sau la " negru " au dus salariile in economia reala ! ( platesti benzina , impozitu' la casa , piinea , carnea , salamu' intretinerea la bloc , curentu' etc ... dar intretine la ) , pierderea statului din fiscalizare fiind foarte mica .
   • +3 (3 voturi)    
    evaziune (Joi, 24 iunie 2010, 5:25)

    xy [anonim] i-a raspuns lui berenger

    fiscala inseamna ceva ILEGAL. tichetele de masa sunt perfect legale, scutirea lor de impozit a legiferat-o guvernul, deci unde e evaziunea? iar intrebarea cu egalitatea in fata legii adreseaz-o guvernului, care a admis pana acum diverse exceptari si scutiri, inclusiv pe cele pentru programatori.
    • 0 (0 voturi)    
     pai (Joi, 24 iunie 2010, 11:34)

     pai [anonim] i-a raspuns lui xy

     pai daca era legal ca guvernul sa le scuteasca de impozite, atunci de ce brusc este ilegal (sau neconvenabil dumitale) ca respectiva scutire sa fie abrogata, tot de guvern?
     • 0 (0 voturi)    
      unde (Joi, 24 iunie 2010, 13:44)

      xy [anonim] i-a raspuns lui pai

      am spus eu ca nu-mi convine sau consider ca e ilegala abrogarea?? eu i-am raspuns unuia care sustinea ca scutirile sunt evaziune, nu am acuzat guvernul nici ca a dat scutiri, nici ca le-a luat. e dreptul guvernului sa considere ca la un moment dat sunt bune pentru economie scutirile acordate in anumite sectoare, iar la un moment dat ca nu mai sunt bune. nu exista o practica ideala si universala pentru asta, asa cum credea "libertarianul" caruia i-am raspuns.
    • 0 (0 voturi)    
     evaziune (Duminică, 27 iunie 2010, 0:30)

     ana [anonim] i-a raspuns lui xy

     e vorba de o evaziune acceptata de stat, facuta chiar cu complicitatea sa. Asa , firmele au castigat mai mult,fara impozit, iar oamenii au avut un plus la salariu. De unii imi pare rau..., de altii....
     Tot asa, firme care au castigat licitatia ptr. tiparirea bonurilor au facut avere. Ati auzit de dl Veresoy Attila ?Si-a mai rotunjit-o si asa !
     Am stata o data la coada la casa (apoi am renuntat si am trecut la o alta casa) fiindca in fata mea un buticar (probabil ) a cumparat cateva carucioare de marf a pe care a platit - o exclusiv ! cu bonuri de masa - sau cadou ! toate aranjate frumos , pe caprarii , dinainte !
   • +1 (1 vot)    
    fara suparare???!!! (Joi, 24 iunie 2010, 11:20)

    vlad [anonim] i-a raspuns lui berenger

    mai omule,tu chiar crezi in ceea ce ai postat mai sus? M-ai blocat...vai de noi...e de ajuns ca 20% din romanasi sa aiba rationamentul tau si aunci se explica de ce santem aici..eu cred totusi ca esti neinformat...studiaza modul de acordare al acestor tichete si vezi ca pana la urma au fost deja impozitate (e drept sub alta forma)...iar la economia noastra de 2 lei aceste tichete era o metoda de crestere a consumului la alimente de baza...nu mai vorbesc de o metoda simpla prin care mai tii saracia pe loc....era singura metoda de a mai creste niste venituri deja mici in special in mediul privat si fara a fecta prea mult firma respectiv...toata lumea avea de castigat inclusiv tara asta amarata in care traieste si un opac si ....ca tine...vad ca multa lume se afla in treaba pe aici dar cred ca trebuie o minima informare inainte de a posta ...de fapt acesti "specialisti care se pricep la toate " ne-au dus aici...
  • +3 (3 voturi)    
   firma tampita (Miercuri, 23 iunie 2010, 19:54)

   Emil [anonim] i-a raspuns lui florin

   Pai se retine din valoarea bonului ! Nu plateste firma.
 • +3 (3 voturi)    
  cine retine sumele astea? (Miercuri, 23 iunie 2010, 18:10)

  Dan [anonim]

  Practic, pentru artistii independenti cine va retine si vira sumele catre CAS, CASS si alte ASS-uri?

  Daca am activitate / contract doua-trei luni si apoi am o pauza de contracte pot primi somaj? Ca de cotizat, cotizez... Cui ma adresez pentru somaj ca persoana fizica ce desfasor doar activitati independente din valorificarea drepturilor de autor?

  Multumesc.
 • +3 (7 voturi)    
  mare economie (Miercuri, 23 iunie 2010, 18:35)

  STEFAN [anonim]

  de rad si curcile ... 150 milioane de euro / frectie la un picior de lemn !!

  Doamne, iarta-i ca nu stiu ce fac !
 • +3 (3 voturi)    
  PFA-uri (Miercuri, 23 iunie 2010, 18:43)

  buck foc [anonim]

  hmmm, ma mira ca nimeni nu pomeneste mai nimic de lovitura data PFA-urilor... practic se desfiinteaza acest concept. Impactul asupra domeniilor care lucrau preponderent cu PFA-uri (vezi IT) va fi imens. Vor pleca si restul firmelor straine care mai aduceau ceva bani la buget, iar specialistii in pregatirea carora s-a investit atat (acei din ei care pana acum au mai ramas in tara), isi vor lua si ei talpasita spre meleaguri cu apa calda la chiuveta.
  • 0 (2 voturi)    
   pfa (Miercuri, 23 iunie 2010, 19:00)

   anonim [anonim] i-a raspuns lui buck foc

   unde scrie ceva de pfa-uri?
   • +1 (1 vot)    
    pfa (Miercuri, 23 iunie 2010, 19:30)

    xyz [anonim] i-a raspuns lui anonim

    Cred ca Hotnews a pus un proiect care era acum cateva zile in discutii, pe care-l gasesti atasat articolului http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-7447328-codul-fiscal-modificat-1-iulie-impozit-tichetele-masa-dobanzi-ajutoare.htm

    In plus a mai fost un articol legat de subiect: http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-7448117-persoanele-activitati-independente-suporta-impozitele-daca-veniturile-sunt-asimilate-salariului.htm

    Acum daca asta cu activitatile dependente e legata de PFA, ca-s pe dinafara :)
  • +1 (1 vot)    
   te rog da mai multe detalii (Miercuri, 23 iunie 2010, 19:15)

   neagu mihai [anonim] i-a raspuns lui buck foc

   sun PFA pe IT.
   Unde scrie ca m-au atins cu ceva din skimbarea asta?
   • +2 (2 voturi)    
    PFA (Miercuri, 23 iunie 2010, 19:27)

    minus [utilizator] i-a raspuns lui neagu mihai

    este o forma autorizata de a desfasura activitati independente..
    Ramane sa urmaresti in ordonanta cum te afecteaza acest capitol.
   • +1 (1 vot)    
    Detalii (Miercuri, 23 iunie 2010, 19:35)

    Octav [anonim] i-a raspuns lui neagu mihai

    Si eu sunt PFA pe IT si cred ca nu scapam :(

    PFA-urile sunt atinse in masura in care activitatea desfasurata va fi reclasificata ca "activitate dependenta". In acest caz, "se aplică regulile de determinare a impozitului şi a contribuţiilor sociale obligatorii, stabilite potrivit legii, pentru veniturile din salarii realizate în afara funcţiei de bază".

    Textul complet al ordonantei este cel de aici:

    http://codfiscal.money.ro/act-pdf/2010-06-18-proiect-OUG-modif-compl-Codul-fiscal.pdf

    Vezi modificarile aduse la articolul 7 alineatul (1), punctul 2 din CF.

    Ca vor fi afectate PFA-urile din IT e clar, intrucat cel putin unul din criteriile mentionate in OUG se indeplineste => activitate dependenta => contributii in plus. Deci ... ne-au cam ciuruit, ca sa citez o vorba binecunoscuta.

    Nu inteleg insa cum vor fi calculate aceste contributii. La venitul efectiv realizat ? La norma de venit a PFA-ului ? La cele 5 salarii medii pe care le-a mentionat ministrul ?
   • +3 (3 voturi)    
    pfa (Miercuri, 23 iunie 2010, 19:44)

    buck foc [anonim] i-a raspuns lui neagu mihai

    in textul ordonantei se da posibilitatea agentilor fiscali sa reconsidere dupa bunul plac activitatile independente in activitati dependente cu venituri asociate salariilor, în funcţie de "orice alte elemente care reflectă natura dependentă a activităţii" (adica cum vrea muschii lor), si vor fi impozitate ca si venituri salariale. Cu alte cuvinte, daca tu pana acum iti primeai brutul de la angajator, acum va trebui sa suporti din acest brut si toate taxele care ar fi fost platite daca acesta ar fi fost un salariu (total vreo 83% din netul pe care l-ai fi luat), injumatatindu-ti practic venitul
    • 0 (0 voturi)    
     Daca esti PFA nu ai anagajator (Miercuri, 23 iunie 2010, 23:51)

     bilbofil [utilizator] i-a raspuns lui buck foc

     Ai client. Altminteri, prevederile privind incadrarea ca activitati dependente sint intr-adevar mult prea laxe. Daca nu contribui si cu capital ci doar cu mintea si bratele, cel putin teoretic sint cu activitate dependenta, indiferent cit de multi clienti as avea concomitent.
     • +1 (1 vot)    
      contributia cu capital (Joi, 24 iunie 2010, 6:53)

      minus [utilizator] i-a raspuns lui bilbofil

      Cum contribui cu capital la o activitate de consultanta? Nu uita ca pana și deplasarea la sediul clientului este subiect de disputa cu inspectorul fiscal, iar decontarea benzinei a fost interzisa explicit....
    • 0 (0 voturi)    
     si in alte tzari (Joi, 24 iunie 2010, 7:34)

     bula [anonim] i-a raspuns lui buck foc

     daca ani de zile nu ai contract decat cu un singur client (mereu acelasi) fiscul spune ca ai un raport de tip angajator-angajat. Daca ajungi la judecator, cam in 96% din cazuri fiscului i se da dreptate. Ajunge sa ai doi clienti, nimeni nu spune ca trebuie sa fie incasari legale. Facturati-va unii pe altii!
   • 0 (0 voturi)    
    hmm (Joi, 24 iunie 2010, 12:09)

    justme [anonim] i-a raspuns lui neagu mihai

    Ia mergi tu la HR si intreaba care e treaba, sa vezi cum e atmosfera pe acolo. Legea loveste in PFA, practic in desfiinteaza
  • 0 (0 voturi)    
   impactul asupra PFA-urilor (Joi, 24 iunie 2010, 13:57)

   Robert Stoicescu [anonim] i-a raspuns lui buck foc

   Prezint mai jos un calcul pentru PFA-uri, la un venit lunar de 5 x salarii medii pe economie: 9180 lei/luna.

   ==================
   Sistemul vechi: norma (plafon) de venit de 21600 lei/an, 1800 lei/luna.
   - impozit: 16% din norma de venit: 0.16*1800 = 288 lei
   - contributie CASS: 5.5% din norma de venit: 0.055*1800 = 99 lei
   - contributie CAS: 31.3% din salariul minim brut pe economie (705 lei): 0.313*705 = 220.665 lei
   --------------------
   Total impozite: 608 lei.
   Ramas in mana: 9180 - 608 = 8572 lei.
   Impozit efectiv: (608/9180)*100 = 6.62%

   ==================
   Sistemul nou: intregul venit de 9180 lei/luna.
   * contributii sociale de sanatate; (5,5% din venit): 0.055*9180 = 504.9 lei
   * contributii de asigurari sociale; (10,5% din venit) 0.105*9180 = 963.9 lei
   * contributii la fondul de somaj. (0,5% din venit) 0.005*9180 = 45.9 lei
   -----------------------
   Subtotal: CASS + CAS + Somaj = 504.9 + 963.9 + 45.9 = 1514.7 lei
   Venit impozabil: venit initial - subtotal = 9180 - 1514.7 = 7665.3 lei
   Impozit pe venit 16%: 0.16*7665.3 = 1226.448 lei
   --------------------
   Total impozite: 1514.7 + 1226.448 = 2741.15 lei
   Ramas in mana: 9180 - 2741.15 = 6438.85 lei.
   Impozit efectiv: (2741.15/9180)*100 = 29.86%
 • +2 (2 voturi)    
  Nelamuriri! (Miercuri, 23 iunie 2010, 19:14)

  Marcel Dediu [anonim]

  Am cateva nelamuriri privind informatia de mai sus.
  In text scrie:
  'In domeniul contributiilor de asigurari sociale, pentru veniturile din activitati profesiionale (altele decat cele de natura salariala) se vor plati numai cota angajatului pentru:
  * contributii socaile de sanatate;
  * contributii de asigurari sociale;
  * contributii la findul de somaj.
  Baza de calcul a acestor contributii este limitata la 5 salarii medii pe economie, asa cum este stabilit in bugetul de asigurari socaile.'

  Eu am venituri pe baza de conventie civila. Se aplica si mie aceste prevederi? Trebuie sa platesc si eu contributia la somaj? Cum?

  Va multumesc
  Marcel Dediu
 • +2 (2 voturi)    
  persoane fizice rezidente (Miercuri, 23 iunie 2010, 19:17)

  UnCapsunarCanadian [anonim]

  •Impozitarea veniturilor obtinute din dobanzi la depozitele la vedere/conturi curente de catre persoane fizice rezidente cu cota de 16%.

  Am si eu niste conturi in Romania si cum am domiciliul in strainatate poate scap de impozitul pe dobanda... Ce ziceti?
  • +1 (1 vot)    
   Da (Miercuri, 23 iunie 2010, 19:50)

   bobo21 [utilizator] i-a raspuns lui UnCapsunarCanadian

   nu platesti impozitul in Romania, dar il vei plati in tara in care ai domiciliul, la valoarea de acolo a impozitelor.

   Vezi ca fiscul din Romania poate comunica fiscului din tara unde esti faptul ca tu realizezi venituri din dobanzi in Romania ;)
 • 0 (0 voturi)    
  tichete de masa (Miercuri, 23 iunie 2010, 19:50)

  bebe [anonim]

  dupa cum a explicat vladescu impozitul este de 16% platit de angajat si atat, sa nu se mai planga patronii ca au cheltuieli in plus si de aceea nu le vor mai da, este un motiv sa scape de ele. Ptr. el este aceeasi cheltuiala ca pana acum
 • 0 (0 voturi)    
  URAAA (Miercuri, 23 iunie 2010, 20:21)

  Radu O, [anonim]

  Sunt platit la drepturi de autor, dar n-am nicio legatura cu creatia. S-o mai s..a domnu''patron!!
  • 0 (0 voturi)    
   Asta... (Joi, 24 iunie 2010, 11:43)

   Gigi [anonim] i-a raspuns lui Radu O,

   ...daca domnu' patron nu decide sau sa o s... impreuna sa sa o s... tu singur. Ca tot e criza si nu iti da mana sa iti dai demisia si sa pleci :))

   Spune drept ... ai votat cu Basescu macar? Atunci ai o bucurie in faptul ca nu au luat mogulii sarea si Posta ...
 • -1 (1 vot)    
  Uiii Doamne, (Joi, 24 iunie 2010, 11:31)

  Gigi [anonim]

  cata' carca de masuri "de dreapta". :))

  Toti aia care au votat cu Basescu ca sa nu vina Geoana sa le mareasca cota unica cred ca se zvarcolesc in chinuri. La toamna sau in iarna cand vor creste astia si cota unica si TVA-ul se vor zvarcoli si mai rau ...

  Oricum ... exista un proverb care defineste perfect situatia actuala..."Prostia de plateste!".
 • 0 (0 voturi)    
  in legatura cu bonurile (Joi, 24 iunie 2010, 11:46)

  dl [anonim]

  stiu cazuri cand angajatii sunt platiti cu bonuri cadou, adica ii da 1000 ron salariu si 1000 ron bonuri cadou.

  Dar asta e alta poveste si tine tot de incompetenta, coruptia si inteligenta unor guvernanti.
 • +1 (1 vot)    
  cod fiscal modificari (Joi, 24 iunie 2010, 12:29)

  bc [anonim]

  d-lor guvernanti, n-ati luat nicio masura care sa puna economia pe picioare. nu sunteti in stare sa dati un singur ex de masura buna. ati plecat de la ideea gresita, ca economia isi va reveni pe masura ce isi revin ec tarilor din vest. in concluzie vedeti-va de furturile voastre, ca asa e mai bine. mai nou, gandirea voastra s-a abgradat: hai sa furam tot ce se poate, ca nu vom mai pupa parlamentul. ati reusit sa faceti din ac partid o clica pe langa care psd-ul e un mic copil. ati promis reformarea statului. rezultate zero pe toate liniile. lasati-ne in pace cu tot cu presedintele vostru ca ne-ati facut de lehamite. luati-va de mana cu pnt-ul.
 • 0 (0 voturi)    
  In 2012 cu cine o sa votati??? (Joi, 24 iunie 2010, 15:07)

  amerigo [anonim]

  Sunt foarte curios daca cei care au votat cu PDL (printre care din pacate ma numar si eu..:( ) vor invata din experienta ultimilor ani si isi vor reconsidera votul la ceasul oportun...
  PDL -ul merita soarta PNT-ului, de a nu mai intra in Parlament...
  Eu personal imi recunosc prostia si promit ca in 2012 voi vota cu alt partid. ORICARE alt partid!
 • 0 (0 voturi)    
  Pusca si cureaua lata (Joi, 24 iunie 2010, 16:37)

  Pician [anonim]

  Au tras cu pusca si au mai lovit inca odata, de data asta si in privati. Asta nu miroase a bine. Basescu a emis teoria , iar premierul a luat decizia. O asemenea chestiune a mai fost discutata acum ceva timp in urma (impozitarea tichetelor de masa) si nu s-a mai luat vreo hotarare in acest sens. Se pare ca inca nu a sosit momentul greu prin care treaca un popor ca sa se treasca si sa iasa in strada pentru a continua revolutia din 1989. Cel putin eu ( ca sa numai spun ca si ceilalti oameni din jurul meu pe care ii intalnesc oriunde merg) pot sa afirm ca la ora actuala se instaureaza o noua dictatura in Romania. In cei 20 de ani, avem doar 15-20% productivitate, restul banilor au venit de la romanii nostri care lucreaza peste hotare. In anii 2000- 2007, nu duduia economia romaneasca, ci munca celor din strainatate. Dovada - daca tarile din vest au intrat in recesiune, nici romanii de acolo nu au mai avut de unde sa trimita bani in tara. Partea mai proasta e ca NU SE VREA A SE PORNI MOTORUL ECONOMIEI ROMANESTI CARE SA PRODUCA. Ar mai trebui ca sa se puna impozit si pe aerul pe care il respiram si pe mersul pe jos. Greul nu incepe acum, ci in momentul cand va veni iarna si vom plati din greu lipsa romanilor de la alegerile locale, parlamentare din 2008 si cele prezidentiale2009, a celor care l-au votat pe actualul presedinte si pe partidul lui. Toate masurile luate in ultimele luni (imprumutl de la FMI, schimbarile masive incepand de sus in jos la toate nivelurile de conducere, taierile de salarii, pensii, ajutor social,etc.), presa - pericol public si celelalte pe care le mai stiti duc la DICTATURA. Dreptul la a vorbi a mai ramas sa ni-l ia pe motivul ca n-avem dreptul de a ne forma o parere despre ei (BASESCU SI PDL). DESTEAPTA-TE ROMANE DIN SOMNUL CEL DE MOARTE (si spune-ti parerea ta in fata lor a a lumii ca numai meritam asa ceva inca odata). De ce spun asta? Pentru ca pe ei nu afecteaza cu nimic (nici pe presedinte, nici pe guvernanti, nici pe parlamentari)
 • 0 (0 voturi)    
  bonuri (Joi, 24 iunie 2010, 17:16)

  cineva [anonim]

  mi se pare normal ca bonurile de orice natura sunt ele sa fie impozitate . eu ca pfa nu am voi la venituri neimpozitate , pe cand salariati da . de ce ? nu am facut scoala in aceasi tara ? nu vb aceasi limba ? corect ! nici un venit fara impozit ! sunt de acord .
  • 0 (0 voturi)    
   bonuri (Joi, 24 iunie 2010, 18:35)

   cici [anonim] i-a raspuns lui cineva

   cineva [anonim]
   mi se pare normal ca bonurile de orice natura sunt ele sa fie impozitate . eu ca pfa nu am voi la venituri neimpozitate , pe cand salariati da . de ce ? nu am facut scoala in aceasi tara ? nu vb aceasi limba ? corect ! nici un venit fara impozit ! sunt de acord .

   adica sa moara si capra vecinului? de-aia nu merge nimic in tara asta! ciuda si invidia va roade, mai bine sa ne fie rau la toti decat sa-i fie unuia bine. si tu ce ai, ma, de castigat daca le impoziteaza? nimic? atunci taci dracu!
   • 0 (0 voturi)    
    bonuri (Joi, 24 iunie 2010, 22:17)

    cineva [anonim] i-a raspuns lui cici

    nu vreau sa moara nimeni , mai ales capra vecinului , dar daca tu esti indiferent la cotele mele super marite de impozitare eu de ce nu as comenta veniturile tale neimpozate ??? nu ma roade nici ciuda si nici invidia , dar de ce unu muma si altu ciuma ??? adica daca eu canu sunt salariat sa platesc mai mult decat un salariat ? eu am investit banii in afacerea mea , din care statul oricum imi ia cu varf si indesat fara sa imi dea ceva in schimb . tu faci banii din bani altora asa ca pune mana si plateste si impozite ca si banii tai merg , ca nu sunt patrati
    iar de tacut DRACU , nu am sa tac , pt ca asta e sistemul la care ne-am subordonat cu totii de 20 de ani , sa tacem si sa ne vedem ca nu vedem .... asa ca nu tac
 • 0 (0 voturi)    
  asigurari sociale avocat (Vineri, 25 iunie 2010, 10:00)

  Bogatean Marcela [anonim]

  Pt. un avocat impus in sistem real cu 16% asupra venitului net obtinut , care este baza de calcul lunara a asig.sociale , tinand cont ca intr-o luna venitul net este mai mare de 9.180 lei iar in alta luna este mai mic de 9.180 lei?
  va multumesc .


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by