Guvernul a aprobat o hotarare de Guvern "prin care am largit posibilitatea firmelor de a primi ajutoare de stat", a declarat premierul Emil Boc. Astfel, vor putea primi ajutoare de stat si firmele care creeaza minimum 100 de locuri de munca si investesc cel putin 10 milioane de euro. In acest moment, pentru a beneficia de ajutor de stat, o firma trebuia sa realizeze o investitie de minimum 30 de milioane de euro si sa creeze cel putin 300 de locuri de munca.

"Am decis sa extindem posibilitatea de acordare a ajutoarelor de stat, prin reducerea acestor limite", a spus Boc. Potrivit acestuia, firmele beneficiare au la dispozitie un fond de la stat de 200 de milioane de euro, in total, estimandu-se crearea a circa 5.000 de locuri de munca.

De asemenea, Guvernul a decis ca Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM sa fie capitalizat cu 46 de milioane de euro, conform intentiei anuntate in urma cu doua saptamani. "Acest lucru permite ca prin Fondul de Garantare, IMM-urile sa poata dezvolta proiecte de investitii de 2 miliarde de euro, iar prin acest mecanism se mareste capacitatea firmelor de a accesa bani", a precizat premierul.

Gaj cu bunurile din contractele de finantare europeana

Guvernul a mai aprobat si o ordonanta de urgenta care permite firmelor sa poata accesa fonduri europene mai usor. Firmele interesate vor putea contracta imprumuturi de la banci prin utilizarea drept gaj a bunurilor pe care le obtin din contracte de finantare europeana. "Aceste firme vor putea sa mearga la banca, sa gajeze cu bunuri care fac obiectul contractului de finantare europeana", a spus Boc.

Potrivit acestuia, Executivul se va concentra in perioada urmatoare asupra a patru obiective principale: sustinerea activitatii economice si a investitiilor, reducerea personalului bugetar de la nivel central si local, combaterea evaziunii fiscale, cresterea absorbtiei fondurilor europene, a afirmat primul ministru. Acesta a spus ca in fiecare sedinta de Guvern va analiza actele care sa raspunda obiectivelor stabilite.