Societe Generale a cerut miercuri tribunalului corectional din Paris sa-l condamne pe fostul sau trader Jerome Kerviel la plata unei despagubiri de 4,9 miliarde de euro, in contul prejudiciilor suferite de banca la inceputul anului 2008, anunta AFP.

"Este evident ca dl. Kerviel nu va plati" o asemenea suma, a spus, in pledoaria sa, unul dintre cei trei avocati ai bancii, Jean Veil.

El a precizat insa ca aceasta suma nu reprezinta decat o parte din prejudiciul suferit de banca: "Am fi putut cere daune, am fi putut cere reparatii pentru prejudiciul creat", a sustinut el.

Banca ii reproseaza lui Jerome Kerviel ca a deschis, fara a informa conducerea, pozitii speculative pe pietele financiare care s-au soldat in ianuarie 2008 cu o pierdere record de 4,9 miliarde de euro.

Jerome Kerviel, in varsta de 33 de ani, contesta acuzatiile si refuza sa-si asume raspunderea pentru aceasta pierdere.

El sustine ca sefii sai erau la curent cu operatiunile pe care le derula - desi acestia au dezmintit acest lucru, in marturiile depuse - si spune ca ar fi putut sa se "redreseze", daca i s-ar fi lasat timpul necesar.

Potrivit fostului trader, inchiderea pozitiilor a fost facuta la un moment prost, afirmatie contestata de avocatul bancii. Societe Generale era amenintata, nu avea de ales, a pledat avocatul.

Un alt avocat al bancii, Francois Martineau, a declarat ca "teza lui Jerome Kerviel" potrivita careia Societe Generale era la curent cu operatiunile sale este complet lipsita de veridicitate.

"El spune 'm-au lasat sa castig si, cand am inceput sa pierd, m-au oprit'. Dar el a inceput sa piarda in aprilie 2007", dupa care s-a redresat spre sfarsitul anului, pentru a pierde din nou in ianuarie 2008.