Consultantul Gabriel Sincu a discutat online cu cititorii HotNews.ro despre ultimele modificari in Codul Fiscal

de Ioana Morovan     HotNews.ro
Miercuri, 23 iunie 2010, 19:54 Economie | Finanţe & Bănci


Gabriel Sincu in dialog cu cititorii
Foto: HotNews.ro
O serie de masuri legate de impozitul pe venit si impozitarea celor care detin mai multe imobile, precum si impozitarea suplimentara a veniturilor din alte surse decat cele salariale au fost adoptate de Guvern miercuri, 23 iunie, printr-o Ordonanta de Urgenta pentru modificarea Codului Fiscal. Consultantul Gabriel Sincu, partener la Mazars, a raspuns cititorilor HotNews.ro pe aceste teme.

Citeste aici masurile detaliate adoptate de Guvern

 • Nota redactiei:
* Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


Întrebari puse de cititorii HotNews.ro:


 • Întrebarea nr. 1 Dediu Marcel

  In 2010 obtin venituri din conventii civile. Cumva noile reglementari ma afecteaza? Intr-un articol din HotNews (23.06.2010) se specifica ca:

  'In domeniul contributiilor de asigurari sociale, pentru veniturile din activitati profesiionale (altele decat cele de natura salariala) se vor plati numai cota angajatului pentru:
  * contributii socaile de sanatate;
  * contributii de asigurari sociale;
  * contributii la findul de somaj.
  Baza de calcul a acestor contributii este limitata la 5 salarii medii pe economie, asa cum este stabilit in bugetul de asigurari socaile.'

  Nu am inteles foarte clar daca ma afecteaza sau nu modificarile. Se aplica si mie aceste prevederi? Trebuie sa platesc si eu contributia la somaj? Cum?

  • Gabriel Sincu

   Conventiile civile erau sub "lupa" autoritatilor de multa vreme. Opinia ministerului de finante a fost ca in fapt o conventie civila poate sa existe doar in masura in care avem de-a face cu o prestatie cu caracter ocazional. Altfel, este necesara o inregistrare ca si PFA sau un contract de munca.
   In cazul dumneavoastra, daca aveti o activitate continua cu un singur beneficiar exista riscul ca aceasta conventie civila sa fie reclasificata ca si contract de munca.
   In aceste conditii, dumneavoastra veti datora pe langa impozit, toate contributiile aferente salariului, datorate de un salariat, iar beneficiarul serviciilor dvs, va datora contributiile pe care le datoreaza un angajator in cadrul unui contract de munca.

 • Întrebarea nr. 2 Serj K

  Deci in acest moment ca PFA in sitem real platesc sanatate si impozit.

  Din ce am citit rezulta ca in pe langa sanatate voi mai plati si contributia la pensie si somajul (cu toate ca sunt si angajat).

  Putem considera deci ca

  venit final net = (venit - sanatate-pensie-somaj) * 0.84

  E corect?

  • Gabriel Sincu

   In fapt, pe noul sistem, daca fiscul va considera ca nu functionati ca si PFA ci ca un salariat "mascat" veti datora toate taxele si contributiile aferente salariului.

   Formula prezentata de dvs este corecta, dar trebuie mentionat ca, in plus, angajatorul va trebui sa suporte aditional contributiile care cad in sarcina acestuia in cadrul unui contract de munca (aproximativ inca 28% din venitul brut).

 • Întrebarea nr. 3 Octav77

  Domnule Sincu, o intrebare concreta.

  Inteleg ratiunile pentru care MFP adopta aceste masuri. Ceea ce nu inteleg este insa gradul in care sunt efectiv afectate diferitele categorii de persoane fizice care desfasoara activitati independente reconsiderate ca "dependente". Ma intereseaza in special cazul PFA-urilor.

  Ar fi util un exemplu de calcul. Sa consideram cazul unei PFA in domeniul IT, platitoare de contributii pe baza normelor de venit, care presteaza servicii IT unei firme din domeniu. Conform OUG, aceasta activitate poate fi reconsiderata ca dependenta, deci firma va trebui sa plateasca contributiile de asigurari sociale.

  Sa zicem ca acest PFA-prestator are actualmente incheiat un contract de 10000 RON lunar cu o firma de IT. Inainte de adoptarea OUG, firma-beneficiar nu platea altceva decat suma prevazuta in contract, in baza unei facturi lunare emisa de PFA, iar PFA-ul platea urmatoarele taxe:
  - impozit: 16% din norma de venit
  - contributie CASS: 5.5% din norma de venit
  - contributie CAS: 31.3% dintr-o "suma lunara asigurata" ce actualmente este liber aleasa de PFA.

  Concret: ce obligatii aditionale naste aceasta noua OUG, pe langa cele deja existente, si care este cuantumul exact al acestora ? Atat pentru firma-beneficiar cat si pentru PFA-prestator.

  • Gabriel Sincu

   Asadar, daca acest contract va fi reclasificat ca si contract de munca vom avea:
   salariu brut 10.000
   CASS -550
   CAS -1.050
   Somaj -50
   Impozit 1,296
   Salariu net 7,054
   In plus "angajatoru"l va plati:
   CAS -2.080
   Comision CM - 25
   Somaj - 50
   CASS -520
   fond de risc -19
   concedii si ind. - 85
   fond garantare - 25
   total contributii angajator 2.804

   Deci costul total va fi de 12,804 din care "angajatul" va ramane cu 7.054.

 • Întrebarea nr. 4 elena

  impozitarea tichetelor?

  toata distractia asta cade pe seama firmei de tichete care pur si simplu le va face mai scumpe? adica noi ii platim ei 11 ron pentru un tichet de 8.72?

  sau cum?
  pentru fiecare salariat facem o nota contabila de genul 635=444?

  le facem fisa fiscala la sfarsitul anului pentru astea? fisa fiscala separata sau va fi un nou model?

  ma intreb cum se va tine evidenta, cele mai multe programe de contabilitate au modulul de salarizare separat de contul 642
  vom tine evidenta extracontabil ce impozit a platit lunar pe bonuri fiecare salariat?

  • Gabriel Sincu

   Presupunand ca salariatul are negociat cu angajatorul un salariu brut, tichetele de masa vor intra pe stat la coloana "alte venituri impozabile" la valoarea lor bruta. Aceasta se aduna cu salariul de baza si alte sporuri pe care le are angajatul si rezulta un venit brut impozabil. La acesta se calculeaza contributiile si impozitul si rezulta un venit net. Din acest venit net se scade valoarea bruta a tichetelor si rezultatul este salariul net care se plateste angajatului.
   Practic, valoarea tichetelor intra in contul 421 care se inchide in contrapartida cu conturile 532 (pt tichetele de masa), 444 (pt impozit), 43X (pentru contributii), 521(pentru salariul net).

 • Întrebarea nr. 5 Amde

  se va impozita doar cu 16% sau se vor retine si restul taxelor: CAS, somaj... etc?

  • Gabriel Sincu

   La ce fel de venituri va referiti?

 • Întrebarea nr. 6 Justin

  Un caz ipotetic: un PFA este reconsiderat ca fiind dependent fata de o societate la 1 Iulie 2010, conform noilor prevederi in CF.

  Este posibil ca la plata noilor contributii ale societatii si PFA-ului sa fie luate in calcul si veniturile obtinute de PFA inainte de 1 iulie?
  Credeti ca se vor aplica retroactiv aceste modificari?

  • Gabriel Sincu

   Este o intrebare foarte buna, pe care ne-o punem cu totii.
   In principiu, o lege nu ar trebui sa retroactiveze, deci in mod normal ar trebui sa avem in vedere doar veniturile obtinute dupa 01 iulie. Exista insa riscul ca fiscul sa mearga cu logica asta si inapoi in timp, avand in vedere ca ceva prevederi (ambigue, ce-i drept) exista si in prezent in codul fiscal.
   Asteptam clarificari in eventualele norme de aplicare a acestor noi prevederi.

 • Întrebarea nr. 7 A.N.

  Un avocat, care contribuie la sistemul propriu de asigurari sociale al avocatilor si care, pe langa veniturile din profesie, castiga si din drepturi de autor pentru carti si articole publicate va trebui sa plateasca contributii de asigurari sociale si somaj pentru aceste din urma venituri? si daca da, asta inseamna si ca va beneficia de pensie si de la bugetul asigurarilor de stat?! cum ar functiona un asemenea sistem in privinta somajului?!?

  • Gabriel Sincu

   Parerea mea este ca rezolvarea acestei dileme este mult mai simpla: fiind avocat cu numar de inregistrare fiscala si functionand ca un PFA (profesie liberala) acest autor de carti si articole ar trebui sa factureze aceste sume editurii(lor) cu care lucreaza si sa le declare ca si venituri de natura profesionala. Caz in case sumele ar trebui sa intre in baza de calcul a asigurarilor sociale platite catre casa de asigurari a avocatilor, evitand dublarea calitatii de asigurat (si la avocati si la sistemul obisnuit).

 • Întrebarea nr. 8 Stefan

  Daca am un apartament in proprietate si inca unul in coproprietate, cum se va face impozitarea?

  • Gabriel Sincu

   In mod normal, in functie de procentul pe care il detineti in ce-a de-a doua locuinta, ar trebui sa platiti un impozit majorat pentru cota-parte din impozit aferenta procentului in care detineti acel imobil.
   Ex: daca detineti un apartament in proportie de 50%, 50% din impozitul aferent apartamentului (pe care il datorati dumneavoastra) se majoreaza cu procentul prevazut de lege. Un exemplu gasiti la pct. 42 din Normele metodologice de aplicare a art. 252 din Codul fiscal (HG 44/2003 varianta la zi)

   Sau mai simplu, il inchiriati pe ce-l de-al doilea si nu mai platiti nimic :)

 • Întrebarea nr. 9 Ion Gabriel

  Sunt proprietarul (impreuna cu sotia) unui al 2-lea apartament obtinut prin contract de donatie din partea mamei sotiei. In contract este cuprinsa clauza de habitatie viagera, ea locuind in acest apartament si avand pe cartea de identitate aceasta adresa. Se incadreaza acest apartament la majorarea cu 50% a impozitului ?

  • Gabriel Sincu

   Recunosc sincer ca e un caz special la care nu stiu sa va raspund pe loc. Trebuie cercetate in amanunt normele metodologice de aplicare ale codului fiscal, poate acestea prevad ceva in acest caz special.

 • Întrebarea nr. 10 andrei ionescu

  Buna ziua,

  contractele de agent si de comision,si in speta contractele agentilor de asigurare pf,ar putea fi considerate dependente daca agentul utilizeaza mijloace de transport proprii,telefon,computer etc,nu are obligatii legate de programul de munca si nu foloseste spatiul firmei ale carei produse sau servicii le reprezinta(in general munca fiind de teren),comisionul fiind legat strict de volumul vanzarilor?Asta in conditiile in care contractele de comision nu au reprezentat niciodata un mod mascat de plata a salariilor,existand insa niste obligatii contractuale legate de termenele de depunere a politelor de asigurare si a banilor,obligatia de a se prezenta cu documentele spre inventariere atunci cand societatea de asigurari o solicita etc.Ar putea aceste clauze contractuale sa fie interpretate ca fiind atributii care ar duce la incadrarea activitatii pe baza de comision in categoria celor dependente si astfel a se asimila comisioanele cu salariile?

  Intrebarea are un substrat mult mai profund,o polita de asigurare fiind calculata in urma unor analize actuariale precise si orice cheltuiala in plus legata de plata comisioanelor intermediarilor poate afecta in afara de profitul firmei de asigurari,marja de solvabilitate a acesteia,de aici o scumpire nejustificata a primelor in scopul acoperirii unor posibile contributii in legatura cu plata comisioanelor.

  Evident exista posibilitatea transformarii in agent PJ,insa multi agenti nu au o activitate permanenta sau atat de rentabila pentru a fi interesati sa continue ca PJ ceea ce va duce la scaderea dramatica a fortei de vanzari.

  Cu stima,

  Andrei Ionescu

  • Gabriel Sincu

   In opinia mea, cazul descris de dumneavoastra ar trebui sa nu fie considerat munca dependenta.
   Totusi, in proiectul de act normativ pe care il avem la dispozitie, litera f) da dreptul inspectorului sa reclasifice un astfel de contract pe baza oricaror altor elemente pe care el le considera relevante. Ceea ce va da cu siguranta nastere la abuzuri.
   Recomandarea mea este deci sa fiti precaut si sa cereti firmei de asigurare cu care lucrati sa solicite o opinie scrisa de la Ministerul Finantelor in aceasta speta.

 • Întrebarea nr. 11 mihaela

  Domnule Sincu,

  Cum se va aplica plafonarea contributiilor la cele 5 salarii medii?La venitul total realizat pana la sfarsitul anului ca la pfa sau la fiecare sfarsit de luna la fel ca in cazul salariatilor?Intreb deoarece in al doilea caz as putea sa incasez de la beneficiari tot venitul o singura data pe an,in decembrie.Multumesc.

  • Gabriel Sincu

   Din pacate, nu avem la dispozitie ultima varianta a proiectului care prevede aceasta limitare. In comunicatul de presa al Guvernului se precizeaza limitarea la 5 salarii medii conform legii bugetului asigurarilor sociale. Ceea ce ma duce cu gandul la venitul anual.
   Ramane insa de analizat cand actul normativ va fi publicat in Monitorul Oficial.

 • Întrebarea nr. 12 minus

  ce are ca obiect de activitate "servicii de inginerie si consultanta tehnica", ce însemnă de fapt obligația de a participa si cu capital?

  • Gabriel Sincu

   De exemplu, persoana respectivaar trbeui sa investeasca capitalul propriu in training de specialitate, documentatie tehnica necesara desfasurarii activitatii, echipamente (e.g. computer, etc).

 • Întrebarea nr. 13 Traian

  In cazu in care sunt pensionar gr.III si muncesc ca P F A cu norma de 50% cumse va face calculul ,eu avand venitul mult sub cele 5 salarii medii.Multumesc.

  • Gabriel Sincu

   Daca indepliniti criteriile de a fi considerat ca desfasurati o activitate dependenta, venitul incasat va fi asimilat salariului si modul de calcul este similat cu ce am prezentat mai sus la intrebarea pusa de dl Octav77.

 • Întrebarea nr. 14 Ioana

  Buna ziua

  As avea 2 intrebari in legatura cu veniturile independente.
  Am inteles ca ceea ce se va plati in plus in cazul PFA-urilor este impozit de 16% si cota de 16,5% reprezentand CAS. Este ceva ce nu inteleg si anume acea baza de calcul la care se aplica CAS-ul limitata la 5 salarii medii pe economie pe an. Practic asta inseamna ca pe tot anul un PFA va plati CAS-ul aferent a maxim 5 salarii medii pe an, sau aceasta va fi suma maxima platita intr-o luna, in functie de veniturile sale declarate?

  A doua intrebare se refera la acea delimitare intre PFA-urile care pot fi considerate dependente si cele considerate independente. Care e diferenta dintre ele si cum se va face taxarea in functie de aceasta diferentiere?
  Va multumesc

  • Gabriel Sincu

   Referitor la prima intrebare, aveti raspunsul mai sus, la intrebarea pusa de mihaela.

   La a doua intrebare raspunsul este urmatorul: se aplica acele criterii prevazute de actul normativ si se stabileste daca avem de-a face cu munca dependenta sau independenta. In prima situatie se datoreaza toate taxele aferente salariului in ce-a de-a doua lucrurile merg in continuare mai departe ca si pana acum.

 • Întrebarea nr. 15 Adina

  Buna ziua, in prezent am carte de munca la o companie si 2 contracte de drepturi de autor la alte 2 companii. Intrebarile mele sunt:
  1. In conditiile in care voi fi obligata sa platesc asigurari pentru sanatate, pensie si somaj aferente contractelor de drepturi de autor, sumele trebuie virate lunar sau anual?
  2. Unde platesc asigurarile de sanatate si de unde obtin adeverinta daca am nevoie pentru medic, avand in vedere ca, in noile conditii, as renunta la cartea de munca?
  3. Cum se va face incadrarea la pensie, se aduna toate contributiile sau exista riscul sa se faca doar pe baza cartii de munca?
  Multumesc.

  • Gabriel Sincu

   1. Nu sunt inca norme de aplicare propuse, dar presupun ca lunar, ca si in cazul salariilor.
   2. La o casa de asigurari de sanatate cu care veti incheia un contract de asigurare (in mon normal cea de care apartineti cu domiciliul).
   3. In mod normal, toate contributiile ar trebui sa fie luate in calcul. Cartea de munca (din cate stiu eu) urmeaza sa dispara curand si evidenta va fi una informatizata, la nivelul ministerului muncii. Pensia va fi calculata avand in vedere ce contributii s-au virat in contul CNP-ului dumneavoastra de-a lungul timpului.

 • Întrebarea nr. 16 ion

  In IT este o practica la moda sa platesti angajatii pe PFA integral sau suma minima pe carte de munca si restul pe PFA. Nu mi-a fost niciodata clar cat de legala este aceasta practica? pentru ca in realitatea este un angajat ca oricare altul care merge 8 ore pe zi la servici 5 zile pe saptamana. Si atat tu cat si firma fentezi statul fie ca nu plateste unele taxe(firma), fie ca le platesti pe o norma de venit(angajatul), norma de venit care de obicei este semnificativ mai mica decat venitul real
  Care sunt efectele noilor reglementari asupra "angajatilor" cu PFA(sau carte de munca + PFA)? La ce reactii va asteptati de la angajatorii care au astfel de angajati?

  • Gabriel Sincu

   Efectele in cifre absolute le-am prezentat la intrebarea lui Octav77 de mai sus.
   Ce vor face angajatorii? Depinde, de la caz la caz. Fie isi vor asuma riscul si vor merge pe acest sistem in continuare (lucru nerecomandat), fie vor pleca in alte tari mai "calde" dpdv fiscal, fie vor face un deal cu angajatii in sensul ca vor transforma venitul care se platea pe PFA in salariu brut (punand in sarcina angajatului o parte din contributii) si vor suporta ei insisi contributiile aferente angajatorului.

  • Gabriel Sincu

   Efectele in cifre absolute le-am prezentat la intrebarea lui Octav77 de mai sus.
   Ce vor face angajatorii? Depinde, de la caz la caz. Fie isi vor asuma riscul si vor merge pe acest sistem in continuare (lucru nerecomandat), fie vor pleca in alte tari mai "calde" dpdv fiscal, fie vor face un deal cu angajatii in sensul ca vor transforma venitul care se platea pe PFA in salariu brut (punand in sarcina angajatului o parte din contributii) si vor suporta ei insisi contributiile aferente angajatorului.

 • Întrebarea nr. 17 Elena

  Pentru un PFA in IT care emite facturi pentru intretinere retea, se va reconsidera aceasta actvitate si va fi inclusa ca activitatea dependenta ? Nici nu ai cum sa intretii o retea oricat ai vrea...fara sa utilizezi echipamentele societatii platitoare de servicii.
  O alta intrebare legata de raspunderea solidara a angajatorului si a prestatorului de servicii (PFA). Daca PFA va platit in plus fata de ce plateste acum, contributia la pensie si somaj la nivelul a 5 salarii (sper ca am inteles bine), ce va plati in plus angajatorul ? Cumva tooate taxele datorate de firma, adica 29.5%, tot la cele 5 salarii sau la toata suma platita PFAului.

  • Gabriel Sincu

   La prima intrebare tot ce pot sa va spun este ca acest criteriu este irelevant. Fiscul va verifica daca aveti si alti clienti carora le faceti intretinere de retea, daca stati 8 ore la beneficiar sau daca cumva aveti o carte de vizita cu insemnele beneficiarului. Sau daca de exemplu vi se plateste diurna sau vi se deconteaza cheltuielile in caz de deplasare in interes de serviciu.

   La intrebarea 2, ideea este ca plafonarea la 5 salarii se va aplica se pare doar la acele PFA-uri la care se va demonstra ca sunt "independente". Celelalte vor datora toate impozitele mentionate mai sus (vezi Octav77).
   Raspunderea solidara cred ca va functiona astfel: fiscul va lua toate taxele de la angajator (pt ca e mai usor) urmand ca acesta sa se inteleaga cu angajatul cum impart "pierderea".
   Poate vom afla mai multe in normele de aplicare a acestor prevederi care vor veni cu siguranta.

9722 vizualizari

 • Lamuriri pentru pers. care obtin alte venituri (Miercuri, 23 iunie 2010, 19:59)

  Dediu Marcel [anonim]

  In 2010 obtin venituri din conventii civile. Cumva noile reglementari ma afecteaza? Intr-un articol din HotNews (23.06.2010) se specifica ca:

  'In domeniul contributiilor de asigurari sociale, pentru veniturile din activitati profesiionale (altele decat cele de natura salariala) se vor plati numai cota angajatului pentru:
  * contributii socaile de sanatate;
  * contributii de asigurari sociale;
  * contributii la findul de somaj.
  Baza de calcul a acestor contributii este limitata la 5 salarii medii pe economie, asa cum este stabilit in bugetul de asigurari socaile.'

  Nu am inteles foarte clar daca ma afecteaza sau nu modificarile. Se aplica si mie aceste prevederi? Trebuie sa platesc si eu contributia la somaj? Cum?
  • Raspuns (Joi, 24 iunie 2010, 17:25)

   Gabriel Sincu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dediu Marcel

   Conventiile civile erau sub "lupa" autoritatilor de multa vreme. Opinia ministerului de finante a fost ca in fapt o conventie civila poate sa existe doar in masura in care avem de-a face cu o prestatie cu caracter ocazional. Altfel, este necesara o inregistrare ca si PFA sau un contract de munca.
   In cazul dumneavoastra, daca aveti o activitate continua cu un singur beneficiar exista riscul ca aceasta conventie civila sa fie reclasificata ca si contract de munca.
   In aceste conditii, dumneavoastra veti datora pe langa impozit, toate contributiile aferente salariului, datorate de un salariat, iar beneficiarul serviciilor dvs, va datora contributiile pe care le datoreaza un angajator in cadrul unui contract de munca.
 • PFA (Miercuri, 23 iunie 2010, 20:09)

  Serj K [anonim]

  Deci in acest moment ca PFA in sitem real platesc sanatate si impozit.

  Din ce am citit rezulta ca in pe langa sanatate voi mai plati si contributia la pensie si somajul (cu toate ca sunt si angajat).

  Putem considera deci ca

  venit final net = (venit - sanatate-pensie-somaj) * 0.84

  E corect?
  • raspuns (Joi, 24 iunie 2010, 17:30)

   Gabriel Sincu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Serj K

   In fapt, pe noul sistem, daca fiscul va considera ca nu functionati ca si PFA ci ca un salariat "mascat" veti datora toate taxele si contributiile aferente salariului.

   Formula prezentata de dvs este corecta, dar trebuie mentionat ca, in plus, angajatorul va trebui sa suporte aditional contributiile care cad in sarcina acestuia in cadrul unui contract de munca (aproximativ inca 28% din venitul brut).
 • Care sunt efectele ordonantei asupra PFA-urilor ? (Miercuri, 23 iunie 2010, 20:21)

  Octav77 [anonim]

  Domnule Sincu, o intrebare concreta.

  Inteleg ratiunile pentru care MFP adopta aceste masuri. Ceea ce nu inteleg este insa gradul in care sunt efectiv afectate diferitele categorii de persoane fizice care desfasoara activitati independente reconsiderate ca "dependente". Ma intereseaza in special cazul PFA-urilor.

  Ar fi util un exemplu de calcul. Sa consideram cazul unei PFA in domeniul IT, platitoare de contributii pe baza normelor de venit, care presteaza servicii IT unei firme din domeniu. Conform OUG, aceasta activitate poate fi reconsiderata ca dependenta, deci firma va trebui sa plateasca contributiile de asigurari sociale.

  Sa zicem ca acest PFA-prestator are actualmente incheiat un contract de 10000 RON lunar cu o firma de IT. Inainte de adoptarea OUG, firma-beneficiar nu platea altceva decat suma prevazuta in contract, in baza unei facturi lunare emisa de PFA, iar PFA-ul platea urmatoarele taxe:
  - impozit: 16% din norma de venit
  - contributie CASS: 5.5% din norma de venit
  - contributie CAS: 31.3% dintr-o "suma lunara asigurata" ce actualmente este liber aleasa de PFA.

  Concret: ce obligatii aditionale naste aceasta noua OUG, pe langa cele deja existente, si care este cuantumul exact al acestora ? Atat pentru firma-beneficiar cat si pentru PFA-prestator.
  • raspuns (Joi, 24 iunie 2010, 17:37)

   Gabriel Sincu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Octav77

   Asadar, daca acest contract va fi reclasificat ca si contract de munca vom avea:
   salariu brut 10.000
   CASS -550
   CAS -1.050
   Somaj -50
   Impozit 1,296
   Salariu net 7,054
   In plus "angajatoru"l va plati:
   CAS -2.080
   Comision CM - 25
   Somaj - 50
   CASS -520
   fond de risc -19
   concedii si ind. - 85
   fond garantare - 25
   total contributii angajator 2.804

   Deci costul total va fi de 12,804 din care "angajatul" va ramane cu 7.054.
 • cum se inregistreaza in contabilitate (Miercuri, 23 iunie 2010, 20:39)

  elena [anonim]

  impozitarea tichetelor?

  toata distractia asta cade pe seama firmei de tichete care pur si simplu le va face mai scumpe? adica noi ii platim ei 11 ron pentru un tichet de 8.72?

  sau cum?
  pentru fiecare salariat facem o nota contabila de genul 635=444?

  le facem fisa fiscala la sfarsitul anului pentru astea? fisa fiscala separata sau va fi un nou model?

  ma intreb cum se va tine evidenta, cele mai multe programe de contabilitate au modulul de salarizare separat de contul 642
  vom tine evidenta extracontabil ce impozit a platit lunar pe bonuri fiecare salariat?
  • raspuns (Joi, 24 iunie 2010, 17:43)

   Gabriel Sincu [hotnews.ro] i-a raspuns lui elena

   Presupunand ca salariatul are negociat cu angajatorul un salariu brut, tichetele de masa vor intra pe stat la coloana "alte venituri impozabile" la valoarea lor bruta. Aceasta se aduna cu salariul de baza si alte sporuri pe care le are angajatul si rezulta un venit brut impozabil. La acesta se calculeaza contributiile si impozitul si rezulta un venit net. Din acest venit net se scade valoarea bruta a tichetelor si rezultatul este salariul net care se plateste angajatului.
   Practic, valoarea tichetelor intra in contul 421 care se inchide in contrapartida cu conturile 532 (pt tichetele de masa), 444 (pt impozit), 43X (pentru contributii), 521(pentru salariul net).
 • doar 16% !? (Miercuri, 23 iunie 2010, 22:16)

  Amde [anonim]

  se va impozita doar cu 16% sau se vor retine si restul taxelor: CAS, somaj... etc?
  • raspuns (Joi, 24 iunie 2010, 17:43)

   Gabriel Sincu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Amde

   La ce fel de venituri va referiti?
 • PFA (Miercuri, 23 iunie 2010, 22:43)

  Justin [anonim]

  Un caz ipotetic: un PFA este reconsiderat ca fiind dependent fata de o societate la 1 Iulie 2010, conform noilor prevederi in CF.

  Este posibil ca la plata noilor contributii ale societatii si PFA-ului sa fie luate in calcul si veniturile obtinute de PFA inainte de 1 iulie?
  Credeti ca se vor aplica retroactiv aceste modificari?
  • Raspuns (Joi, 24 iunie 2010, 17:46)

   Gabriel Sincu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Justin

   Este o intrebare foarte buna, pe care ne-o punem cu totii.
   In principiu, o lege nu ar trebui sa retroactiveze, deci in mod normal ar trebui sa avem in vedere doar veniturile obtinute dupa 01 iulie. Exista insa riscul ca fiscul sa mearga cu logica asta si inapoi in timp, avand in vedere ca ceva prevederi (ambigue, ce-i drept) exista si in prezent in codul fiscal.
   Asteptam clarificari in eventualele norme de aplicare a acestor noi prevederi.
 • contributii drepturi de autor (Miercuri, 23 iunie 2010, 23:19)

  A.N. [anonim]

  Un avocat, care contribuie la sistemul propriu de asigurari sociale al avocatilor si care, pe langa veniturile din profesie, castiga si din drepturi de autor pentru carti si articole publicate va trebui sa plateasca contributii de asigurari sociale si somaj pentru aceste din urma venituri? si daca da, asta inseamna si ca va beneficia de pensie si de la bugetul asigurarilor de stat?! cum ar functiona un asemenea sistem in privinta somajului?!?
  • Raspuns (Joi, 24 iunie 2010, 17:50)

   Gabriel Sincu [hotnews.ro] i-a raspuns lui A.N.

   Parerea mea este ca rezolvarea acestei dileme este mult mai simpla: fiind avocat cu numar de inregistrare fiscala si functionand ca un PFA (profesie liberala) acest autor de carti si articole ar trebui sa factureze aceste sume editurii(lor) cu care lucreaza si sa le declare ca si venituri de natura profesionala. Caz in case sumele ar trebui sa intre in baza de calcul a asigurarilor sociale platite catre casa de asigurari a avocatilor, evitand dublarea calitatii de asigurat (si la avocati si la sistemul obisnuit).
 • Coproprietar (Miercuri, 23 iunie 2010, 23:44)

  Stefan [anonim]

  Daca am un apartament in proprietate si inca unul in coproprietate, cum se va face impozitarea?
  • Raspuns (Joi, 24 iunie 2010, 17:58)

   Gabriel Sincu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Stefan

   In mod normal, in functie de procentul pe care il detineti in ce-a de-a doua locuinta, ar trebui sa platiti un impozit majorat pentru cota-parte din impozit aferenta procentului in care detineti acel imobil.
   Ex: daca detineti un apartament in proportie de 50%, 50% din impozitul aferent apartamentului (pe care il datorati dumneavoastra) se majoreaza cu procentul prevazut de lege. Un exemplu gasiti la pct. 42 din Normele metodologice de aplicare a art. 252 din Codul fiscal (HG 44/2003 varianta la zi)

   Sau mai simplu, il inchiriati pe ce-l de-al doilea si nu mai platiti nimic :)
 • impozitare a 2-a locuinta (Joi, 24 iunie 2010, 0:51)

  Ion Gabriel [anonim]

  Sunt proprietarul (impreuna cu sotia) unui al 2-lea apartament obtinut prin contract de donatie din partea mamei sotiei. In contract este cuprinsa clauza de habitatie viagera, ea locuind in acest apartament si avand pe cartea de identitate aceasta adresa. Se incadreaza acest apartament la majorarea cu 50% a impozitului ?
  • raspuns (Joi, 24 iunie 2010, 17:59)

   Gabriel Sincu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ion Gabriel

   Recunosc sincer ca e un caz special la care nu stiu sa va raspund pe loc. Trebuie cercetate in amanunt normele metodologice de aplicare ale codului fiscal, poate acestea prevad ceva in acest caz special.
 • pf cu contract de comision (Joi, 24 iunie 2010, 1:22)

  andrei ionescu [anonim]

  Buna ziua,

  contractele de agent si de comision,si in speta contractele agentilor de asigurare pf,ar putea fi considerate dependente daca agentul utilizeaza mijloace de transport proprii,telefon,computer etc,nu are obligatii legate de programul de munca si nu foloseste spatiul firmei ale carei produse sau servicii le reprezinta(in general munca fiind de teren),comisionul fiind legat strict de volumul vanzarilor?Asta in conditiile in care contractele de comision nu au reprezentat niciodata un mod mascat de plata a salariilor,existand insa niste obligatii contractuale legate de termenele de depunere a politelor de asigurare si a banilor,obligatia de a se prezenta cu documentele spre inventariere atunci cand societatea de asigurari o solicita etc.Ar putea aceste clauze contractuale sa fie interpretate ca fiind atributii care ar duce la incadrarea activitatii pe baza de comision in categoria celor dependente si astfel a se asimila comisioanele cu salariile?

  Intrebarea are un substrat mult mai profund,o polita de asigurare fiind calculata in urma unor analize actuariale precise si orice cheltuiala in plus legata de plata comisioanelor intermediarilor poate afecta in afara de profitul firmei de asigurari,marja de solvabilitate a acesteia,de aici o scumpire nejustificata a primelor in scopul acoperirii unor posibile contributii in legatura cu plata comisioanelor.

  Evident exista posibilitatea transformarii in agent PJ,insa multi agenti nu au o activitate permanenta sau atat de rentabila pentru a fi interesati sa continue ca PJ ceea ce va duce la scaderea dramatica a fortei de vanzari.

  Cu stima,

  Andrei Ionescu
  • raspuns (Joi, 24 iunie 2010, 18:04)

   Gabriel Sincu [hotnews.ro] i-a raspuns lui andrei ionescu

   In opinia mea, cazul descris de dumneavoastra ar trebui sa nu fie considerat munca dependenta.
   Totusi, in proiectul de act normativ pe care il avem la dispozitie, litera f) da dreptul inspectorului sa reclasifice un astfel de contract pe baza oricaror altor elemente pe care el le considera relevante. Ceea ce va da cu siguranta nastere la abuzuri.
   Recomandarea mea este deci sa fiti precaut si sa cereti firmei de asigurare cu care lucrati sa solicite o opinie scrisa de la Ministerul Finantelor in aceasta speta.
 • referitor la plafonare 5 salarii medii (Joi, 24 iunie 2010, 1:58)

  mihaela [anonim]

  Domnule Sincu,

  Cum se va aplica plafonarea contributiilor la cele 5 salarii medii?La venitul total realizat pana la sfarsitul anului ca la pfa sau la fiecare sfarsit de luna la fel ca in cazul salariatilor?Intreb deoarece in al doilea caz as putea sa incasez de la beneficiari tot venitul o singura data pe an,in decembrie.Multumesc.
  • Raspuns (Joi, 24 iunie 2010, 18:09)

   Gabriel Sincu [hotnews.ro] i-a raspuns lui mihaela

   Din pacate, nu avem la dispozitie ultima varianta a proiectului care prevede aceasta limitare. In comunicatul de presa al Guvernului se precizeaza limitarea la 5 salarii medii conform legii bugetului asigurarilor sociale. Ceea ce ma duce cu gandul la venitul anual.
   Ramane insa de analizat cand actul normativ va fi publicat in Monitorul Oficial.
 • Impozitare venituri obtinute in strainatate. (Joi, 24 iunie 2010, 6:51)

  dan ionescu [anonim]

  As dori sa va intreb cum se impoziteaza veniturile unei persoane care are contract de munca cu o firma din afara Romaniei si isi desfasoara activitatea tot in afara tarii, dar salariul intra in contul unei banci din Romania. Si daca se poate sa-mi spuneti si nr. articolului din codul fiscal care regrlementeaza aceasta situatie.
  Va multumesc
 • Pentru un PFA (Joi, 24 iunie 2010, 7:10)

  minus [utilizator]

  ce are ca obiect de activitate "servicii de inginerie si consultanta tehnica", ce însemnă de fapt obligația de a participa si cu capital?
  • raspuns (Joi, 24 iunie 2010, 18:18)

   Gabriel Sincu [hotnews.ro] i-a raspuns lui minus

   De exemplu, persoana respectivaar trbeui sa investeasca capitalul propriu in training de specialitate, documentatie tehnica necesara desfasurarii activitatii, echipamente (e.g. computer, etc).
 • P F A cu norma 50% (Joi, 24 iunie 2010, 7:43)

  Traian [anonim]

  In cazu in care sunt pensionar gr.III si muncesc ca P F A cu norma de 50% cumse va face calculul ,eu avand venitul mult sub cele 5 salarii medii.Multumesc.
  • raspuns (Joi, 24 iunie 2010, 18:20)

   Gabriel Sincu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Traian

   Daca indepliniti criteriile de a fi considerat ca desfasurati o activitate dependenta, venitul incasat va fi asimilat salariului si modul de calcul este similat cu ce am prezentat mai sus la intrebarea pusa de dl Octav77.
 • pfa (Joi, 24 iunie 2010, 11:13)

  Ioana [anonim]

  Buna ziua

  As avea 2 intrebari in legatura cu veniturile independente.
  Am inteles ca ceea ce se va plati in plus in cazul PFA-urilor este impozit de 16% si cota de 16,5% reprezentand CAS. Este ceva ce nu inteleg si anume acea baza de calcul la care se aplica CAS-ul limitata la 5 salarii medii pe economie pe an. Practic asta inseamna ca pe tot anul un PFA va plati CAS-ul aferent a maxim 5 salarii medii pe an, sau aceasta va fi suma maxima platita intr-o luna, in functie de veniturile sale declarate?

  A doua intrebare se refera la acea delimitare intre PFA-urile care pot fi considerate dependente si cele considerate independente. Care e diferenta dintre ele si cum se va face taxarea in functie de aceasta diferentiere?
  Va multumesc
  • Raspuns (Joi, 24 iunie 2010, 18:22)

   Gabriel Sincu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ioana

   Referitor la prima intrebare, aveti raspunsul mai sus, la intrebarea pusa de mihaela.

   La a doua intrebare raspunsul este urmatorul: se aplica acele criterii prevazute de actul normativ si se stabileste daca avem de-a face cu munca dependenta sau independenta. In prima situatie se datoreaza toate taxele aferente salariului in ce-a de-a doua lucrurile merg in continuare mai departe ca si pana acum.
 • Carte de munca si drepturi de autor (Joi, 24 iunie 2010, 11:14)

  Adina [anonim]

  Buna ziua, in prezent am carte de munca la o companie si 2 contracte de drepturi de autor la alte 2 companii. Intrebarile mele sunt:
  1. In conditiile in care voi fi obligata sa platesc asigurari pentru sanatate, pensie si somaj aferente contractelor de drepturi de autor, sumele trebuie virate lunar sau anual?
  2. Unde platesc asigurarile de sanatate si de unde obtin adeverinta daca am nevoie pentru medic, avand in vedere ca, in noile conditii, as renunta la cartea de munca?
  3. Cum se va face incadrarea la pensie, se aduna toate contributiile sau exista riscul sa se faca doar pe baza cartii de munca?
  Multumesc.
  • Raspuns (Joi, 24 iunie 2010, 18:25)

   Gabriel Sincu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Adina

   1. Nu sunt inca norme de aplicare propuse, dar presupun ca lunar, ca si in cazul salariilor.
   2. La o casa de asigurari de sanatate cu care veti incheia un contract de asigurare (in mon normal cea de care apartineti cu domiciliul).
   3. In mod normal, toate contributiile ar trebui sa fie luate in calcul. Cartea de munca (din cate stiu eu) urmeaza sa dispara curand si evidenta va fi una informatizata, la nivelul ministerului muncii. Pensia va fi calculata avand in vedere ce contributii s-au virat in contul CNP-ului dumneavoastra de-a lungul timpului.
 • PFA (Joi, 24 iunie 2010, 11:25)

  ion [anonim]

  In IT este o practica la moda sa platesti angajatii pe PFA integral sau suma minima pe carte de munca si restul pe PFA. Nu mi-a fost niciodata clar cat de legala este aceasta practica? pentru ca in realitatea este un angajat ca oricare altul care merge 8 ore pe zi la servici 5 zile pe saptamana. Si atat tu cat si firma fentezi statul fie ca nu plateste unele taxe(firma), fie ca le platesti pe o norma de venit(angajatul), norma de venit care de obicei este semnificativ mai mica decat venitul real
  Care sunt efectele noilor reglementari asupra "angajatilor" cu PFA(sau carte de munca + PFA)? La ce reactii va asteptati de la angajatorii care au astfel de angajati?
  • raspuns (Joi, 24 iunie 2010, 18:28)

   Gabriel Sincu [hotnews.ro] i-a raspuns lui ion

   Efectele in cifre absolute le-am prezentat la intrebarea lui Octav77 de mai sus.
   Ce vor face angajatorii? Depinde, de la caz la caz. Fie isi vor asuma riscul si vor merge pe acest sistem in continuare (lucru nerecomandat), fie vor pleca in alte tari mai "calde" dpdv fiscal, fie vor face un deal cu angajatii in sensul ca vor transforma venitul care se platea pe PFA in salariu brut (punand in sarcina angajatului o parte din contributii) si vor suporta ei insisi contributiile aferente angajatorului.
  • raspuns (Joi, 24 iunie 2010, 18:28)

   Gabriel Sincu [hotnews.ro] i-a raspuns lui ion

   Efectele in cifre absolute le-am prezentat la intrebarea lui Octav77 de mai sus.
   Ce vor face angajatorii? Depinde, de la caz la caz. Fie isi vor asuma riscul si vor merge pe acest sistem in continuare (lucru nerecomandat), fie vor pleca in alte tari mai "calde" dpdv fiscal, fie vor face un deal cu angajatii in sensul ca vor transforma venitul care se platea pe PFA in salariu brut (punand in sarcina angajatului o parte din contributii) si vor suporta ei insisi contributiile aferente angajatorului.
 • Raspundere solidara (Joi, 24 iunie 2010, 11:30)

  Elena [anonim]

  Pentru un PFA in IT care emite facturi pentru intretinere retea, se va reconsidera aceasta actvitate si va fi inclusa ca activitatea dependenta ? Nici nu ai cum sa intretii o retea oricat ai vrea...fara sa utilizezi echipamentele societatii platitoare de servicii.
  O alta intrebare legata de raspunderea solidara a angajatorului si a prestatorului de servicii (PFA). Daca PFA va platit in plus fata de ce plateste acum, contributia la pensie si somaj la nivelul a 5 salarii (sper ca am inteles bine), ce va plati in plus angajatorul ? Cumva tooate taxele datorate de firma, adica 29.5%, tot la cele 5 salarii sau la toata suma platita PFAului.
  • Raspuns (Joi, 24 iunie 2010, 18:33)

   Gabriel Sincu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Elena

   La prima intrebare tot ce pot sa va spun este ca acest criteriu este irelevant. Fiscul va verifica daca aveti si alti clienti carora le faceti intretinere de retea, daca stati 8 ore la beneficiar sau daca cumva aveti o carte de vizita cu insemnele beneficiarului. Sau daca de exemplu vi se plateste diurna sau vi se deconteaza cheltuielile in caz de deplasare in interes de serviciu.

   La intrebarea 2, ideea este ca plafonarea la 5 salarii se va aplica se pare doar la acele PFA-uri la care se va demonstra ca sunt "independente". Celelalte vor datora toate impozitele mentionate mai sus (vezi Octav77).
   Raspunderea solidara cred ca va functiona astfel: fiscul va lua toate taxele de la angajator (pt ca e mai usor) urmand ca acesta sa se inteleaga cu angajatul cum impart "pierderea".
   Poate vom afla mai multe in normele de aplicare a acestor prevederi care vor veni cu siguranta.
 • impozitare PFA (Joi, 24 iunie 2010, 11:30)

  claudiu [anonim]

  Daca activitatea unei PFA va fi reconsiderata dependenta, de cand se vor aplica noile impozite pentru PFA-ul in cauza ? Din momentul in care este reconsiderata activitate dependenta, sau de la data de 1 iulie ?
  • raspuns (Joi, 24 iunie 2010, 18:34)

   Gabriel Sincu [hotnews.ro] i-a raspuns lui claudiu

   Gasiti raspunsul mai sus la intrebarea lui Justin.
 • tichete de masa (Joi, 24 iunie 2010, 11:31)

  Ana Marin [anonim]

  Buna ziua

  In legatura cu modificare codului fiscal. Pana acum tichetele de masa nu erau incluse in veniturile salariale.

  Acum prin aceasta modificare nu mai e precizat in codul fiscal ca nu sunt incluse, deci sunt incluse. (aici putem trage concluzia ca se datoreaza toate contributiile - sanatate, pensii etc)

  Cf legii142/1998 art 8 - " Art. 8. - (1) Sumele corespunzătoare tichetelor de masă acordate de angajator, în limitele valorii nominale prevăzute la art. 3, sunt deductibile la calculul impozitului pe profit, iar pentru salariat sunt scutite de plata impozitului pe venitul sub formă de salariu.
  (2) Sumele prevăzute la alin. (1) nu se iau în calcul nici pentru angajator, nici pentru salariat la stabilirea drepturilor şi obligaţiilor care se determină în raport cu venitul salarial. "

  Avand in vedere ca in noua ordonanta nu se face referire la legea 142/1998, pe baza a ce se ia decizia sa se retina 16% impozit si nu si alte contributii. Mie personal formularea nu mi-a parut foarte clara, desi d-l Vladescu s-a exprimat foarte clar in media ca este vorba doar de 16% si nu alte contributii sociale.

  Va multumesc pentru raspuns

  Cu respect,

  Ana Marin
  • Raspuns (Joi, 24 iunie 2010, 18:41)

   Gabriel Sincu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ana Marin

   Simplu: se elimina din codul fiscal prevederea conform careia tichetele de masa erau scutite de impozit.
   Ramane deci ca aceste tichete sa fie impozitate pe regula generala, conform careia, orice venituri asimilate salariilor sunt supuse impozitarii.
 • Nivel impozitare (Joi, 24 iunie 2010, 11:32)

  Cristian Padure [anonim]

  Dupa noul cod fiscal, un PFA in IT care presteaza servicii de 10000 RON lunar, va plati CAS, CASS si cota unica de 16% la nivelul venitului real de 10000 RON pe luna sau la nivelul normei de venit de 1800 lei pe luna (http://static.anaf.ro/static/10/Anaf/Normevenit/Bucuresti.htm) ?
 • Microintreprinderi (Joi, 24 iunie 2010, 11:41)

  Vali [anonim]

  1. Ce numar are OUG?
  2. A aparut in Monitorul Oficial? Are cineva textul final?
  3. Are impact asupra microintreprinderilor? In sensul ca pot fi reconsiderate microintreprinderile ca activitate dependenta.
  4. In caz ca se impine plata contributiilor, care este baza de impozitare? Venitul SRL cu TVA? Fara TVa? Se poate deduce ceva?

  Multumesc.
 • PFA si ADMINISTATOR (Joi, 24 iunie 2010, 11:55)

  stto3703 [utilizator]

  Buna ziua,

  In cazul in care o persoana fizica este PFA si in acelasi timp administrator sau asociat la un SRL si PFA emite o factura catre SRL, activitatea PFA-ului se califica automat ca activitate dependenta?

  Exista o relatie de subordonare doar din prisma faptului ca persoana pfa este si asociat?
 • pfa cu norma de venit (Joi, 24 iunie 2010, 11:58)

  Elena [anonim]

  Buna ziua,

  Daca sunt angajat in IT cu norma intreaga la o societate si vreau sa mai am un PFA cu norma de venit pentru activitatea prestata la o alta societate, acest din urma venit este considerat dependent sau independent ? In acest caz se reduce norma de venit cu 50% ?
 • Impozitare tichete de masa (Joi, 24 iunie 2010, 12:04)

  Andreea Ionescu [anonim]

  Cu cat de fapt sunt impozitate tichetele de masa? Includerea in veniturile salariale nu inseamna de fapt ca sunt impozitate cu toate taxele salariale?

  Va rugam mult sa clarificati acest aspect! E foarte important. Ca daca sunt platite toate taxele nu mai suntem interesati sa acordam angajatilor nostri. O sa taiem acest beneficiu si vom face o economie.

  Multumesc
 • PFA in domeniul IT cu mai multi clienti (Joi, 24 iunie 2010, 12:05)

  Marius Cipaian [anonim]

  Sunt PFA in domeniul IT (CAEN 6201) in sistemul cu norma de venit, si am contracte de dezvoltare de software la comanda cu 2 companii.
  Mentionez ca lucrez atata la sediul firmelor cat si la sediul propriu.

  Intrebarile mele sunt urmatoarele:
  [1] cine/cum decide gradul de "dependenta" intre client si prestator ?
  [2] in acest caz (>=2 clienti) se poate considera ca exista aceasta dependenta ?
  [3] deoarece dezvoltarea propriuzisa necesita utilizarea atat a resurselor hard (device-uri, servere) cat si soft (aplicatii, baze de date) ale clientilor cum se "impaca" aceasta cu constrangerea privitoare la utilizarea resurselor clientilor mentionata in HG ?
  [4] in conditiile in care la momentul curent am platile la zi pentru urmatoarele taxe (impozit, contributie pensie, contributie sanatate) , care sunt noile taxe/sume care vor trebui platite dupa 1 Iulie ?
 • RE: Impozit suplimentar pt locuinte (Joi, 24 iunie 2010, 12:05)

  UnBucurestean [utilizator]

  Buna ziua,

  In comunicatul dat de MF nu este clar precizat daca impozitul suplimentar de 50%, 100% se calculeaza pentru tot anul 2010 sau se face pro - rata pentru lunile ramase??

  Ce parere aveti?

  Va multumesc
 • Renuntare declaratie de asigurari sociale? (Joi, 24 iunie 2010, 12:19)

  Mircea [anonim]

  Pana acum, persoanele fizice autorizate si titularii intreprinderilor individuale care nu aveau contracte de munca incheiate cu un angajator si obtineau doar venituri din activitati independente erau obligate sa se asigure in sistemul asigurarilor sociale de stat pe baza unei declaratii de asigurari sociale, platind CAS 31,3% la un venit lunar asigurat stabilit prin declaratia de asigurare. Acum, se va renunta la aceasta declaratie si la plata celor 31,3% din venitul lunar asigurat, platindu-se in schimb doar 10,5% din venitul net realizat in sistem real?
 • Recalificare activitate independenta (Joi, 24 iunie 2010, 12:21)

  BBU [anonim]

  Este activitatea avocatiala, in principal cea a avocatilor din cadrul societatilor de avocatura, susceptibila de recalificare ca activitate dependenta?
 • Taxe (Joi, 24 iunie 2010, 12:25)

  Marius [anonim]

  Buna ziua,
  Sunt medic angajat la o institutie bugetara, unde se platesc lunar contributiile la stat. De curand m-am inregistrat la administratia finantelor ca medic independent pentru a putea lucra si in sistemul privat, la o policlinica medicala, unde prestez servicii medicale platite cu un anumit procent din consultatie. Care sunt "taxele" si procentele acestora, pentru activitatea pe care o prestez in sistemul privat?
  Va multumesc
 • Activitate dependenta srl (Joi, 24 iunie 2010, 12:29)

  anca [anonim]

  Textul spune "orice activitate prestata de o persoana..."

  Asta include toate activitatile, nu numai cele independente si toate persoanele, juridice si fizice?

  Pentru un contract de consultanta intre doua SRL se poate intampla sa aiba loc aceeasi reconsiderare?

  SRL care presteaza are angajati care desfasoara activitatea din contract.

  Daca se reconsidera plateste firma prestatoare asigurarile acum aferente la contract ("activitate" conform ordonantei)?

  Daca o activitate in desfasurare la 2 Iulie sa spunem este reconsiderata de un inspector fiscal se platesc asigurarile aferente de la inceputul contractului ("activitatii")?
 • Legislatie UE (Joi, 24 iunie 2010, 12:30)

  alex popescu [anonim]

  Buna Ziua,
  Sunt aceste masuri aliniate cu legislatia europeana din domeniul fiscalitatii (cazuri la curtea europeana de justitie)? este vreo posibilitate sa fie combatute masurile fiscale luate de guvern prin prisma acestei legislatii? si daca da, cum.
  Va multumesc !
 • un calcul simplu (Joi, 24 iunie 2010, 12:35)

  George [anonim]

  Ne puteti face un calcul simplu pentru situatia aparuta in comentariile de mai sus: 10000 RON incasati lunar pe:
  a) PFA
  b) angajat cu carte de munca

  Cu cat ramane in mana a) respectiv b) dupa plata taxelor legale?
 • Contributii sociale PFA (Joi, 24 iunie 2010, 12:47)

  BT [anonim]

  Am inteles din cele enuntate de dl. Vladescu ca se vor datora contributii sociale pentru veniturile din activitati independente.

  Am inteles si ideea plafonului (cele 5 salarii medii pe tara). Ce n-am inteles e suma minima care se va plati, mai ales in cazul pensiei - unde contributia se plateste conform contractului de asigurare. Va exista un minim pentru toti PFA, ca si pina acum - respectiv 10.5% * 600?

  Multumesc anticipat!
 • PFA (Joi, 24 iunie 2010, 12:58)

  cr [anonim]

  Am un PFA in sistem real .As dori sa ne simulati ce taxe am avea de platit la sa zicem un venit estimat de 100.000 de ron pe an si cheltuieli de 20.000 de ron.
  1 . In cazul ca fiscul considera ca am o activitate dependenta si
  2. In cazul ca fiscul considera ca am o activitate independenta.
 • somaj pt. proprietate intelectuala? (Joi, 24 iunie 2010, 13:12)

  Kapo [utilizator]

  Citat din Vladescu: "o obligatie de plata a contributiilor individuale care se aplica la o suma care se limiteaza la cinci salarii medii pe an,..., in asa fel incat pe de-o parte taxarea sa nu fie excesiva, pe de alta parte fiecare sa contribuie atat la sistemul de sanatate cat si la cel de pensii sau la fondul de somaj". Domnilor, daca merg la spital imi cere adeverinta de salariat pentru internare, daca merg la somaj cu acel contract nu are valoare, iar la punctul de pensie nu intra in calcul. Atunci in baza a ce se retin acesti bani, daca semnatarul acestui contract civil intre parti nu ofera anumite avantaje pe cele trei sisteme publice?(Apropo, domnule Vladescu, proprietatea intelectuala nu poate fi in somaj nici cand nu are de lucru, sic!)
 • plata impozitului pe tichete de masa (Joi, 24 iunie 2010, 13:14)

  Ion Gabriela [anonim]

  Buna ziua.
  Va rog sa ma lamuriti practic cum se va plati impozitul pe tichete; daca trec valoarea lor la "prime" in programul meu de salarii, programul calculeaza automat toate obligatiile salariatului si la acesata suma, in plus o include si in valoarea de calcul a obligatiilor societatii.
  Trebuie sa cumpar alt program?
  Dacanu le includ in stat, cum facem: dam salariatilor tichete si le cerem 16% in lei?!
  Multumesc.
 • PFA (Joi, 24 iunie 2010, 13:19)

  cr [anonim]

  Am un PFA in sistem real.
  As dori sa stiu ce taxe am de platit in cazul unor venituri estimate de 100.000 de ron pe an si cheltuieli de 20.000 de ron pe an, in cazul a doua situatii.
  1. In cazul ca fiscul considera ca am o activitate dependenta , si
  2. In cazul ca fiscul considera ca am o activitate independenta.

  Multumesc
 • Carte de munca si drepturi de autor (Joi, 24 iunie 2010, 13:23)

  dvd [anonim]

  In conditiile in care platesc deja cas, cass, etc. pentru contractul de munca pe care il am la o companie, mai trebuie sa platesc acum si pentru dda? Nu este cumva dubla impozitare?
 • Baza de calcul a contributiilor (Joi, 24 iunie 2010, 13:26)

  Iulian Precup [anonim]

  In noul cod fiscal se spune ca baza de calcul a contributiilor este limitata la 5 salarii medii pe economie, in acest moment 9180 lei.

  Intrebarea mea este: e vorba de 9180 lei pe luna sau pe an?

  (Preluat din articolul : http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-7471732-guvernul-modificat-codul-fiscal-contributii-asigurari-pentru-drepturile-autor-tichetele-masa-impoziteaza-16.htm)
 • clarificari aplicare reglementari noi (Joi, 24 iunie 2010, 13:33)

  Mike [anonim]

  multumesc anticipat Dlui Sincu si neaparat si jurnalistilor de la HotNews pt raspunsuri la:
  1. care dintre noile prevederi au in vedere - daca - retroactivitatea ?
  2. tichetele de vacanta cumparate inainte de 1 iulie dar utilizate dupa aceasta luna se supun noilor cote de impozitare?
  3. drepturi autor: orice detalii va sunt deja cunoscute privind: cand anume, si cum trebuie platit suplimentul de impozit/venit de 2,8%, CAS-urile pana la incidenta a 5 salarii medii brute, inclusiv prin comparatie cu sistemul anterior de reglare prin IVG in anul ulterior obtinerii veniturilor
  4. ce criterii ma pot ajuta sa decid sa aleg intre a concedia un angajat (chiar daca cu un salariu modest), sau a plati un impozit forfetar muuuult mai mare decat am putut realiza efectiv in timp de criza, si a 'plasa' statului toate cheltuielile aferente somajului, sanatatii, pensiei samd. ale omului respectiv in conditiile in care acelasi stat nu mai primeste de la firma mea taxele aferente persoanei concediate ?
  5. cate firme din domeniul privat apreciati ca vor fi obligate sa declare faliment sau sa-si suspende activitatea - in plus fata de cele peste 150.000 din aprox. 300.000, daca nu gresesc, de pana acum -'multumita sprijinului nepretuit" pe care il aduc aceste masuri la 'sustinerea si dezvoltarea' sectorului privat ?
  6. cu ce procent apreciati ca va scadea populatia Romaniei intr-un oarecare orizont de timp, dat fiind ca pentru multi dintre pensionari, dar si copiii in familii mici sau mari, dar si adulti, vor muri - fara exagerare - in lipsa/reducerea medicamentelor, serciviilor, mancarii adecvate si altor factori (stresul existential e unul dintre ei) ca efect al acestor masuri anti-oameni ? (Fie doar si o singura emisiune de "Dansez pentru tine" este mai mult decat justificatoare pt cele ce le-am afirmat. Lasand la o parte pe cei care vor pleca din tara)
  cu multumiri
 • contributii sociale avocati (Joi, 24 iunie 2010, 13:33)

  Madalina Popescu [anonim]

  Avocatii vor fi obligati sa plateasca cele 3 contributii la bugetele publice avand in vedere ca o parte din aceste contributii se platesc deja la casa de asigurari a baroului?
  Multumesc
 • PFA (Joi, 24 iunie 2010, 13:42)

  luci [anonim]

  1.Odata cu clarificarea muncii dependente are dreptul fiscul sa recalculeze retroactiv fata de 01.iulie.2010 contributii,etc ? 2.Offshore,o solutie eleganta ?
 • Intrebari PFA (Joi, 24 iunie 2010, 14:24)

  boc [anonim]

  Sunt salariat la o firma dar si PFA cu jumatate de norma. As dori sa intreb:
  - daca pentru PFA primesc venituri de la o firma din strainatate in urma serviciilor prestate (de la domiciliul meu), se considera aceasta activitate dependenta? in acest caz, deoarece impunerea obligatiilor (cas, cass...) nu se poate face firmei respective, tot eu ca si pfa sunt pasibil pentru plata acestora?
  - daca veniturile sunt realizate (pe PFA) in urma unor afilieri la anumite firme straine (i.e. un site pe care promovez produsele unor firme straine, spre exemplu Amazon, reclama Adsense), se considera activitate dependenta fata de aceste firme straine, daca in fiecare luna sunt aceleasi 2-3 firme?
  - in cazul in care fiscul considera activitatea unui PFA cu norma de venit ca fiind dependenta, se aplica impozitarea pe norma de venit sau pe venitul global primit de PFA?

  Va multumesc.
 • Tichete de masa (Joi, 24 iunie 2010, 14:32)

  Mihnea [anonim]

  La tichetele de masa se vor impozita numai veniturile din salariu sau si obligatiile?ex.CAS,somaj,etc.
 • tichete de masa impozitare (Joi, 24 iunie 2010, 14:50)

  pepsi [anonim]

  se vor impozita separat sau cumulat cu venitul brut ? adica sa fiu mai exact: se pot acorda deduceri(personale,suplimentare), scutire pt persoane cu handicap?
 • impozit cladiri (Joi, 24 iunie 2010, 15:57)

  ghetea francisca [anonim]

  As dori sa stiu cum se va proceda cu impozitarea celei de-a 2-a locuinte sau a treia in urmatoarele cazuri:
  1. una este inchiriata pe 1/2 de an ;
  2. apartamentul inchiriat se afla in alta localitate decat domicilul proprietarului (asa cum se stie contractul de inchiriere se depune in localitatea de domiciliu al proprietarului si nu in localitatea unde se afla locuinta inchiriata, iar impozitul pe locuinta inchiriata se plateste la fiscul local). Exista o baza de date unica la nivel de Administratie fiscala de unde sa se stie care locuinta este inchiriata si care nu ? Sau va trebui sa plimbe proprietarii, hartiile de la adm. fiscala de domiciliu unde s-a inregistrat inchirierea la la adm. fiscala unde se afla locuinta?
  3. cum se considera locuinta proprietatea parintilor dar care este ocupata de copil, avand buletin pe adresa respectiva; este considerata ca inchiriata ? sau trebuie depus un contract de inchiriere desi este propriul copil care sta in locuinta respectiva .
  multumesc,
 • LAMURIRI REFERITOR LA TAXA DE SOLIDARITATE (Joi, 24 iunie 2010, 16:07)

  Nicoleta [anonim]

  Daca o persoana are domiciliul la parinti, insa are in proprietate un apartament cu clauza de uzufruct viager si inca un apartament asupra caruia are drepturi depline de proprietate, este obligat la taxa de solidaritate si in ce procent? Si nu cumva poate fi vorba despre o dubla impozitare avand in vedere ca se plateste anual un impozit pe cladire si totodata se mai plateste o taxa la tranzactionare? Multumesc.
 • tichete de masa acordate programatorilor (Joi, 24 iunie 2010, 16:30)

  Ana Szabo [anonim]

  Tichetele de masa acordate programatorilor scutiti de la plata impozitului pe salar in baza art. 55 alin (4) lit l. din Codul Fiscal coroborat cu Ordin 748 din 13,05,2004 sunt scutite la randul lor de la plata impozitului pe venit 16% sa nu?
 • PFA Software (Joi, 24 iunie 2010, 16:32)

  cristi [anonim]

  Sunt dezvoltator software inregistrat ca si PFA.
  Am un contract de consultanta cu o firma din US pentru dezvoltare de programe.
  Conform modificarilor facute codului fiscal un inspector ar putea sa considere activitatea mea ca fiind dependenta ?
  Mentionez ca:
  - folosesc licente detinute de clientul meu ( cum altfel as putea sa-mi desfasor activitatea? )
  - depind de un singur client mare in momentul acesta chiar daca mai am ocazional si cate un contract mai mic
  - platile se fac lunar in valoare egala ( am negociat cu clientul o suma lunara contravaloarea a unui numar de ore prestate la proiectele in derulare )

  In cazul in care activitatea ar fi considerata dependenta (desi criteriile mi se par absurde pt domeniul IT ) care ar fi contributiile care ar trebui platite de catre mine?
  Evident ca clientul din US nu are cum plati CAS si CASS care revin angajatorului nefiind rezident in Ro. Ar trebui sa suport eu toate taxele angajat + angajator ? Daca da, se ia ca si baza de impozitare se ia in considerare in continuare norma de venit ?
  Multumesc
 • unde gresesc? (Joi, 24 iunie 2010, 16:37)

  calin [anonim]

  Acum cativa ani m-am autorizat si pt consultanta: management si PR.
  La firma la care lucrez fac PR pt clientii societatii, iar pe cartea de munca sunt angajata pe alt post..total diferit.
  Asa..si nu, nu e o munca dependenta, pentru ca treaba cu Pr-ul o fac acasa sau in vizita la clienti.
  La serviciu ma ocup strict de indatoririle date de contractul de munca.

  Pana acum am platit impozit si sanatate la venitul meu de pe pfa. Ca sa ma puna acum sa platesc si CAS trebuie sa schime legea 19/2000, unde se specifica faptul ca daca esti salariat nu trebuie sa mai cotizezi. La fel si cu somajul, ca doar nu o sa cotizez la aceste bugete din toate partile.
  Eu unul nu am inteles...ce se schimba in modul de impozitare al meu? Lamuriti-ma si pe mine, va rog.
 • PFA si a II-a locuinta (Joi, 24 iunie 2010, 16:47)

  marius [anonim]

  1. Daca in cea de a doua locuinta locuiesc parintii ( se poate dovedii cu acte) si ei nu detin nicio alta locuinta?

  2. Pentru un PFA cu norma de venit, care nu este obligat sa aiba evidenta contabila, se platesc taxele la norma de venit? Dar daca are contract de munca in alta parte ?

  Multumesc
 • PFA activitate "dependenta", cu creante (Joi, 24 iunie 2010, 17:50)

  gabi [anonim]

  angajatorul ne-a transformat in PFA in aprilie anul trecut, pe motiv de criza; ne-a platit cu greu si fragmentat obligatiile banesti, tot pe motiv de criza, in schimb si-a cumparat (pe firma, se pare; in anii precedenti profiturile firmei au fost uriase), o superba si scumpa masina in timpul asta; acum plateste cu prioritate pe cei ramasi cu carte de munca, pe noi (pe anul 2010 nu am fost platiti inca) nu; vom fi egali cu salariatii doar privind obligatiile noastre financiare la stat, sau si prin prisma codului muncii ori legii insolventei, adica prioritate la recuperarea creantelor? multumiri.
 • nedumerire (Joi, 24 iunie 2010, 18:13)

  cami [anonim]

  Domnule Sincu,
  eu nu inteleg: pana acum am fost salariat si PFA (autorizat de ONRC) si nu mai plateam CAS si Somaj pt ca le plateam pt contractul de munca.

  In conditiile prezentei ordonante, am inteles :daca venitu de pe pfa este reconsiderat ca fiind salariu platesc acele contributii. Dar daca nu e reconsiderat, daca intr-adevar este munca independenta, trebuie sa platesc CAS si SOmaj sau merg ca si pana acum, doar cu impozit si sanatate?

  Multumesc
 • din nou despre avocat si proprietatea intelectuala (Joi, 24 iunie 2010, 18:24)

  A.N. [anonim]

  Domnule Sincu, multumesc pentru raspuns, insa acesta creeaza noi dileme. Natura corecta a veniturilor realizate din publicatii este cea de venituri din drepturi de autor. Daca avocatul taie factura catre editura, atunci va plati pentru aceste venituri contributii la asigurarile sociale ale avocatilor, fondul de asigurari de sanatate, impozit pe venit si TVA (daca e platitor). Pe langa faptul ca ajunge sa plateasca TVA pe drepturile de autor (ceea ce creste niveul taxarii), nu va plati contributia la somaj, care nu are corespondent in sistemul de asigurari al avocatilor. Nu se va considera ca evita intentionat plata unor contributii catre bugetul de stat? Cum ar putea functiona propus de dumneavoastra in cazul publicatiilor care nu au ca subiect dreptul (beletristica, eseistica etc)
 • Noile reglementari ale Codului Fiscal (Joi, 24 iunie 2010, 18:26)

  Enescu-Chita Mihai [anonim]

  Buna ziua, sunt PFA (profesie liberala), platesc impozit in sistem real de 16%.Nu am decat aceasta sursa de venit(neavand carte de munca), doresc sa stiu exact ce mai trebuie sa platesc statului:CAS, sanatate, pensie.
 • profesii liberale (Joi, 24 iunie 2010, 18:41)

  irica [anonim]

  Pot fi recalificate si activitatile liberprofesionistilor: experti contabili: au contracte cu clienti pentru evidenta contabila....se poate folosi fiscul de criteriul de la lit.c al pct 7 din noua ordonanta, respectiv :" activitatea poate fi recalificata daca beneficiarul de venit contribuie numai cu prestatia fizica sau cu capacitatea intelectuala, nu si cu capitalul propriu". Relatiile contractuale sunt de regula de durata, se emit facturi, etc.. La fel vezi si arhitectii, auditorii. Criteriile sunt foarte alunecoase...se pot face fff multe abuzuri....

  Multumesc
 • PRECIZARE (Joi, 24 iunie 2010, 18:49)

  Ioana Morovan - moderator [hotnews.ro]

  Multumim tuturor celor care au transmis intrebari si au urmarit discutia online. Domnul Gabriel Sincu doreste sa precizeze ca toate opiniile exprimate sunt, deocamdata, bazate doar pe proiectul de act normativ existent pe site-ul Ministerului de Finante si pe completarile anuntate ieri. Exista posibilitatea ca actul normativ ce va aparea in Monitorul Oficial sa contina diferente semnificative care sa faca raspunsurile date neaplicabile.
 • instiintare si penalitati pentru plata impozitului (Joi, 24 iunie 2010, 22:01)

  tudor [anonim]

  Daca am mai multe apartamente in co-propietate: primul in proportie de 100% al doilea in proportie de 50% si al 3-lea in porportie de 50% pentru care am platit integral impozitul pentru anul in curs, cand si cine ma va informa cu privire la noile obligatii de plata a impozitului?
  Exista o valoare minima pentru un contract de inchiriere?
  Cum se face impozitarea pentru al treilea apartament daca cel de-al doilea este inchiriat?

  Exista poslibilitatea donatiei reciproce intre soti a cotei de 50% a doua apartamente astfel incat sa fie evitata impozitarea suplimentara? Daca nu, exista aceasta posibilitate dupa divort??
 • PFA servicii pt firma din strainatate. (Joi, 24 iunie 2010, 22:26)

  calin [anonim]

  Concret prestez servicii IT pentru o firma din Ungaria.
  Poate fi considerata ca si activitate dependenta, si daca da cum vor obliga firma din Ungaria sa plateasca toate taxele pt cartea de munca?
  Ce alta varianta imi ramane mie ca sa colaborez cu firma din Ungaria deoarece sa ma angajez cu carte de munca la ei mi se pare cam dificil nu?
 • PFA mai multe societati (Joi, 24 iunie 2010, 22:34)

  Calin [anonim]

  1. Daca sunt PFA si am contracte cu mai multe societati pentru care prestez servicii o data la 3 luni, voi putea fi reconsiderat ca si activitate dependenta, daca da fata de care dintre aceste societati, cea la care am castigat mai multi bani? :).
  2. Daca voi plati contributia de somaj, cum voi putea sa intru in somaj, cand decid eu sau cum?
  3. Daca sunt PFA la norma de venit si voi fi reconsiderat ca si persoana dependenta, mi se va acorda somaj si zile de concediu de boala aferent la norma de venit la la venitul real, mi se va recalcula retroactiv si concediul de boala care l-am avut in trecut?
 • asigurari sociale avocat (Vineri, 25 iunie 2010, 9:56)

  Bogatean Marcela [anonim]

  Pt. un avocat impozitat in sistem real cu 16 % asupra venitului net obtinut anual ,cum calculam baza impozabila pt. asigurari sociale lunare , tinand cont ca intr-o luna venitul net este mai mare de 9.180 lei iar in alta luna este mai mic de 9.180 lei ?
 • Cat sunt taxele in Romania 45%? (Vineri, 25 iunie 2010, 11:11)

  Geo [anonim]

  Domnul Gabriel a spus mai sus:

  Deci costul total va fi de 12,804 din care "angajatul" va ramane cu 7.054.

  Sa inteleg ca statul obtine din 45% din salariu. Pai atunci de ce sa ne miram ca aveam evaziunea asa de sus!?! Cresc taxele in functie de venit ? daca este corect rezulta astfel: clasa mucitoare este cea mai nedreptatita. De ce ati asteptat 20 de ani sa votati niste legi care in alte tari sunt de acum 40? acum incepeti sa impozitati sporurile si beneficiile dupa ce s-a furat la stat pe sporuri 20 de ani, in alte tari se impoziteaza si masina de serviciu.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by