Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Bulgaria si Romania nu se afla in competitie pentru proiectul South Stream - Aleksandr Medvedev

Vicepresedintele Gazprom, Aleksandr Medvedev, apreciaza ca este posibil ca Romania sa se alature South Steam, iar acest scenariu nu exclude neaparat participarea Bulgariei la dezvoltarea proiectului.

El a adaugat ca este foarte important pentru Romania si Rusia sa se analizeze fezabilitatea economica a proiectului. Declaratiile vin la o zi dupa ce presedintele Gazprom, Alexei Miller, a indicat ca gazoductul si-ar putea schimba traseul, ocolind Bulgaria, stat care a dezamagit Rusia prin tergiversarea altor proiecte energetice, precum construirea unei centrale nucleare si a unui oleoduct.

Gazprom si partenerii lui vor finaliza studiul de fezabilitate in cel mult trei luni, a mentionat Miller, adaugand ca Romania ofera cooperare mai larga in domeniul energiei. Grupul estimeaza ca gazoductul va deveni functional in decembrie 2015.

Medvedev a afimat la sfarsitul saptamanii trecute ca studiul de fezabilitate privind constructia South Stream va lua in calcul trecerea conductei prin Romania in locul Bulgariei.

Declaratii recente ale premierului bulgar, potrivit carora Sofia se retrage din doua proiecte energetice importante in care este implicata Rusia, respectiv construirea centralei nucleare Belene si a oleoductului Burgas-Alexandrupolis, au provocat confuzie si panica la Moscova, noteaza Novinite.

La inceputul saptamanii trecute, Gazprom si ministrul Economiei, Adriean Videanu, au discutat posibila participare a Romaniei in proiectul South Stream.

Publicatia rusa Kommersant a scris ca Gazprom va inlocui, probabil, Bulgaria cu Romania in proiect, din moment ce Sofia a oprit alte doua proiecte energetice derulate impreuna cu Rusia.

South Stream este una dintre solutiile Gazprom pentru ocolirea Ucrainei ca principala tara de tranzit a gazului rusesc exportat in Europa, dupa ce livrarile au fost perturbate in mai multe randuri in ultimii ani de disputele dintre Kiev si Moscova privind tarifele de tranzit si datoriile partii ucrainene catre grupul rus.

Gazoductul va aduce gaze naturale din Rusia, pe sub Marea Neagra, catre statele est-europene membre ale UE si apoi spre nordul Italiei. Gazprom a anuntat ca este pregatit sa inceapa constructia conductei in 2013.

Soros: Politica de austeritate bugetara a Germaniei reprezinta un pericol pentru Europa. Democratia insasi ar putea fi in pericol

Politica de austeritate bugetara promovata de guvernul Germaniei reprezinta un pericol la adresa Europei si risca sa provoace colapsul monedei unice europene, avertizeaza miliardarul George Soros.

Omul de afaceri, care a obtinut un profit de un miliard de dolari in 1992, pariind impotriva lirei sterline, a afirmat ca "nu poate exclude un colaps al euro".

"Daca Germania nu-si schimba politica, iesirea lor din uniunea monetara ar fi de ajutor pentru restul Europei", crede miliardarul.

Cancelarul german Angela Merkel a prezentat in aceasta luna un plan de reducere a cheltuielilor bugetare de 80 de miliarde de euro pentru urmatorii patru ani, prin care isi propune sa aduca deficitul bugetar al tarii in limitele stabilite de pactul de stabilitate.

"Chiar acum Germania isi taraste vecinii in deflatie, care ameninta sa declanseze o lunga perioada de stagnare. Democratia insasi ar putea fi in pericol", avertizeaza Soros.

"Germania este izolata din punct de vedere global... De ce nu permite cresterea salariilor? Acest lucru ar ajuta celelalte state europene sa-si revina", se intreaba miliardarul american.

Angela Merkel a aparat luni politica de austeritate bugetara pe care a promovat-o, dupa ce presedintele SUA, Barack Obama, a pledat pentru amanarea reducerilor de cheltuieli publice.

Un oficial german a declarat marti ca Berlinul nu se asteapta sa fie supus la presiuni in cadrul summitului G20 de la Toronto, la finalul acestei saptamani, pentru a anunta noi masuri de stimulare a economiei.

Guvern: 90 la suta din profitul companiilor de stat, virat la buget

Companiile cu capital majoritar sau integral de stat vor vira 90 la suta din profitul anual la bugetul de stat, a decis ieri Guvernul. Premierul Emil Boc a mentionat ca reglementarile anterioare prevedeau ca aceste companii sa vireze doar 50 la suta din profit la bugetul de stat.

De asemenea, si in cadrul acestor companii se vor aplica reducerile cu 20 la suta la cheltuielile cu bunuri si servicii, altele decat cele referitoare la procesul de productie, a precizat premierul. Totodata, si in aceste companii este interzisa cumpararea de masini si mobilier, a mai decis Executivul.

Masinile din California ar putea avea placute de inmatriculare electronice care vor afisa reclame la semafor si in blocajele din trafic

California ar putea deveni in cativa ani primul stat american in care vor circula masini cu placute de inmatriculare electronice care la semafor sau in blocajele din trafic vor putea afisa reclame, scrie The Telegraph. S-a inaintat un proiect de lege pentru a se testa tehnologia, iar companiile care vor dori sa-si vada reclamele pe noile numere de inmatriculare vor trebui sa plateasca si la stat dar si la proprietarii masinilor.

Noile placute vor arata la fel ca cele standard, insa vor fi digitale, ele putand afisa diverse mesaje. Ideea ar fi ca in situatii in care masina stationeaza mai mult de patru secunde (spre exemplu la semafor sau in blocajele din trafic) placuta sa nu mai afiseze clasicul numar de inmatriculare ci sa se transforme intr-un mic panou publicitar.

Daca proiectul de lege va trece se va desfasura o etapa de testare a tehnologiei si de rezolvare a problemelor de siguranta pana in 2013. Companiile care vor dori sa-si faca reclama in acest fel inedit vor plati o suma de bani atat autoritatilor din domeniul transportului, cat si soferilor care accepta aceste noi placute "digitale".

Senatorul care a inaintat proiectul de lege spune ca autoritatile incearca sa fie creative si sa obtina noi surse de venit. Pe de alta parte se doreste ca soferii sa poata afisa ce mesaj doresc pe placute, cu conditia ca mesajul sa nu fie unul obscen.