Creditul neguvernamental a urcat cu 1,4% in mai, la 203,11 miliarde de lei

de Dragos Comache     HotNews.ro
Joi, 24 iunie 2010, 11:33 Economie | Finanţe & Bănci

Soldul creditelor acordate populatiei si firmelor a crescut in luna mai cu 1,4% fata de luna anterioara, pana la 203,11 miliarde de lei, pe fondul avansului componentei in valuta, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Aceasta este cea de-a treia luna consecutiva de crestere a soldului creditului neguvernamental, dupa ce in aprilie a avansat cu 0,5%, iar in martie cu 0,1%.

Astfel, la sfarsitul lunii mai, creditul în lei s-a diminuat cu 0,1%, în timp ce creditul în valută a crescut cu 2,4%. Exprimat în euro, creditul în valută a urcat cu 1,1%.

Comparativ cu perioada similara a anului trecut, creditul neguvernamental a urcat cu 2,0%, pe seama majorării cu 6,7% a componentei în valută exprimată în lei şi a diminuării cu 4,7 la sută a componentei în lei. Exprimat în euro, creditul în valută s-a majorat cu 6,7%.

Soldul creditelor in valuta acordate populatiei a urcat cu 2,0% fata de luna anterioara, iar finantarile in lei au crescut cu 0,1%. Comparativ cu luna mai a anului trecut, creditul in valuta a avansat cu 4,6%, pana la echivalentul a 62,61 miliarde de lei, iar imprumuturile in moneda nationala s-au redus cu 5,4%, la 37,87 miliarde de lei.

In ceea ce priveste segmentul persoanelor juridice, in mai creditele in lei au coborat cu 0,3% fata de luna anterioara si cu 4,0% comparativ cu luna mai 2009 pana la 40,19 miliarde de lei. Creditele in valuta au crescut cu 2,7% comparativ cu luna aprilie si cu 9,0% fata de aceeasi luna din 2009, la 62,42 miliarde de lei.

Creditul guvernamental, al administratiei centrale, administratiilor locale, administratiilor sistemelor de asigurari sociale, a crescut în luna mai cu 1,7%, până la 53,18 miliarde de lei. La data de 31 mai, creditul guvernamental s-a majorat cu 60,3% fata de aceeasi perioada din 2009.

Romanii au economisit mai mult in luna mai

Depozitele rezidenţilor clienţi neguvernamentali au crescut în luna mai cu 0,7% faţă de luna anterioara, până la nivelul de 168,45 miliarde de lei.  

Comparativ cu luna aprilie, depozitele în lei ale populaţiei s-au redus cu 0,6%, până la 62,80 miliarde de lei, iar fata de finele lunii mai 2009 acestea au crescut cu 6,7%. In ceea ce priveste depozitele în lei ale persoanelor juridice, acestea s-au majorat cu 0,6%, până la 43,42 miliarde de lei. La 31 mai, depozitele în lei ale persoanelor juridice erau cu 7,8% mai mari decat in perioada similara a anului trecut.

Depozitele în valută ale rezidenţilor, exprimate în lei, au crescut cu 2,2%, până la nivelul de 62,22 miliarde de lei, iar exprimate în euro, depozitele în valută s-au majorat cu 0,9%, până la 14,88 miliarde de euro. Comparativ cu aceeaşi lună a anului precedent, depozitele în valută ale rezidenţilor exprimate în lei au crescut cu 10,7%, iar exprimate în euro au avansat cu 10,7%.

Depozitele in valuta ale populatiei exprimate in lei au crescut cu 17,7 % daca sunt exprimate in lei si cu 17,7% exprimate in euro. In acelasi timp, depozitele in valuta ale persoanelor juridice exprimate in lei s-au majorat cu 1,0%. Exprimata in euro, cresterea depozitelor in valuta ale rezidentilor persoane juridice a fost de 1,0%.​


Citeste mai multe despre   
Material sustinut de BCR

VIDEO Antreprenor StartUp Nation / Fondatorul Scolii de Bijuterie Contemporana: Eu nu vin la serviciu, eu vin in propriul meu atelier, in care imi exprim ideile. Ceea ce misca industria asta sunt ideile, nicidecum cifrele

David Sandu s-a ocupat de designul de bijuterii de cand era copil si a invatat pe cont propriu tot ceea ce stie. Assamblage - Scoala de Bijuterie Contemporana a aparut drept consecinta a acestei pasiuni. David face parte dintr-o industrie creativa emergenta, insa atat el, cat si cei care au trecut in ultimii 7 ani pe la bancurile de lucru ale scolii sale se vad adesea nevoiti sa spuna ca fac alte lucruri, pentru ca activitatea lor nu exista intr-un cadru legal.

228 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Vineri