Incepand cu 01.08.2010 societatile ce efectueaza achizitii si livrari intracomunitare au obligatia inregistarii in registrul operatorilor intracomunitari, potrivit Ordonantei 54/15.06.2010 publicata miercuri dupa amiaza in Monitorul Oficial. "In cazul efectuarii de achizitii/livrari intracomunitare fara a fi inregistrati in registru, platitorii de TVA sunt sanctionati cu amenda si invalidarea codului fiscal pentru aceste tranzactii", a declarat consultantul fiscal Adrian Benta. Potrivit acestuia, deoarece nu exista un termen reglementat ulterior si in plus ordonanta are o prevedere ca daca nu este transpus un termen expres atunci dispozitiile sunt aplicabile de la data publicarii, adica de astazi 24.06.2010.

  • In cazul livrarii intracomunitare, se efectueaza o operatie nesupusa TVA ce conduce la pierderea dreptului de deducere a TVA

"Foarte importanta ni se pare sanctiunea cu invalidarea codului fiscal. Acest lucru conduce in cazul achizitiei intracomunitare la pierderea dreptului de aplicare a masurii de taxare inversa, societatea are obligatia platii TVA direct la buget prin depunerea decontului special de TVA", mai spune Benta.

Consultantul fiscal citat mai arata ca din punctul sau de vedere, "in cazul livrarii intracomunitare, se efectueaza o operatie nesupusa TVA ce conduce la pierderea dreptului de deducere a TVA de la achizitia bunurilor si serviciilor livrate ulterior intracomunitar"

Ordonanta extinde aplicarea masurii de taxare inversa, fara plata TVA, aferente livrarilor intre platitorii de TVA pentru: paine si faina, carne si plante tehnice, zahar si fructe, legume si cereale, categorii ce vor fi reglementate mai explicit prin ordin al ministrului. "Consideram o eroare de tiparire sau numerotare a articolelor pentru ca in forma adoptata toate persoanele platitoare de TVA ce au avut livrari sau achizitii cu produsele mai sus amintite catre alti platitori de TVA sunt in ilegalitate", mai explica Benta.

  • Interesant este costul libertatii unui om. Detinerea in afara reglementarii a 500 de pachete de tigari- echivalentul a 1000 de euro, se pedepseste cu inchisoarea de la 1 la 4 ani.

Ordonanta modifica foarte mult cadrul actual de antrepozit fiscal, majoreaza garantiile de autorizare, si restrange locul de detinere in regim suspensiv al produselor accizabile. "Evident avem si o majorare a accizei la tutun", mai spune Benta. De asemenea, textul Ordonantei introduce foarte multe contraventii si infractiuni. "Interesant este costul libertatii unui om. Astfel detinerea in afara reglementarii a unui numar de 10.000 de tigarete, ce reprezinta 500 de pachete, se pedepseste cu inchisoarea de la 1 la 4 ani. Valoarea acestor tigarete, la un cost de 2,5 Eur/pachet, reprezinta suma de 1000 EUR", arata consultantul fiscal. Benta mai precizeaza ca Ordonanta modifica regimul de comercializare al bunurilor in magazinele duty-free, in sensul limitarii vanzarii cantitatii produselor accizabile, dar scutite de acciza. Ex 2 pachete de tigari pe zi la un singur calator.

  • ANAF are dreptul sa opreasca circulatia unui mijloc de transport fara prezenta organelor de politie

In plus, mai arata Benta, se modifica Codul de procedura fiscala, in sensul extinderii raspunderii in solidar a asociatilor si actionarilor, pentru datoriile catre buget in sensul limitarii vanzarii fimelor cu datorii. "Se modifica legea societatilor comerciale in sensul ca nu se poate inmatricula o societate comerciala decat in baza unui certificat ANAF, ce va atesta ”ca nu a fost cedat dreptul de folosinta” pentru imobilul folosit ca sediu. Altfel spus nu a fost inchiriat acelasi spatiu la mai multe societati comerciale. De asemenea, se modifica regulamentul circulatiei pe drumurile publice in sensul ca organele ANAF au dreptul sa opreasca circulatia unui mijloc de transport fara prezenta organelor de politie", conchide Adrian Benta.