Asculta Jurnalul de Mediu Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Astrofizicienii au descoperit cea mai complexa molecula organica dintre stele

O echipa de oameni de stiinta de la Institutul de astrofizica din Canare si de la Universitatea din Texas au identificat una dintre cele mai complexe molecule organice descoperite pana acum in mediul interstelar, ceea ce ar putea elucida un mister vechi de zeci de ani, legat de producerea de molecule organice in spatiu. "Am detectat prezenta unor molecule de antracen intr-un nor dens pe directia stelei Cernis 52 din constelatia Perseus, la circa 700 de ani lumina distanta de Soare", explica unul dintre cercetatorii spanioli, Susana Iglesias Groth. Dupa parerea sa, urmatorul pas este investigarea prezentei aminoacizilor. Si asta pentru ca moleculele de genul celor de antracen sunt prebiotice, iar daca sunt supuse radiatiei ultraviolete si combinate cu apa si amoniac, pot produce aminoacizi si alti compusi esentiali pentru dezvoltarea vietii.

"Acum doi ani au fost gasite dovezi despre existenta unei alte molecule organice, naftalina, in acelasi loc, asa ca totul indica faptul ca s-a descoperit o formatiune stelara bogata in chimie prebiotica. Pana acum, antracenul a fost depistat numai in cadrul meteoritilor, niciodata in mediul interstelar. Forme oxidate ale acestei molecule sunt des intalnite in sistemele vii si sunt active biochimic. Pe Terra, antracenul oxidat este un compus de baza al plantelor aloe si are proprietati antiinflamatorii, iar noua descoperire arata ca o parte din componentele cheie din chimia prebiotica terestra sunt prezente si in materia interstelara.

Ministerul Mediului reia procedura de autorizare pentru investitia de la Rosia Montana

Ministerul Mediului si Padurilor reia procedura de autorizare pentru investitia de la Rosia Montana, a anuntat ministrul Laszlo Borbely. El a explicat ca reluarea procedurii de autorizare este rezultatul faptului ca reprezentantii Rosia Montana Gold Corporation au obtinut un nou certificat de urbanism, diferit fata de cel anulat de instanta in 2007 si fata de cel suspendat tot de instanta in urma actiunii Ministerului Mediului din timpul mandatului lui Korodi Attila.

Intrebat de jurnalisti daca a devenit un sustinator al investitiei de la Rosia Montana, Borbely a negat, spunand ca tot ce face este sa respecte legea.

Borbely a facut anuntul la doar cateva saptamani dupa ce Parlamentul European a adoptat, cu larga majoritate, o rezolutie de interzicere a mineritului cu cianuri, recomandand statelor membre sa nu mai avizeze nicio astfel de exploatare iar Comisiei Europene sa analizeze rezolutia si sa o transforme intr-o directiva.

RMGC dezvolta proiectul minier de la Rosia Montana, din Muntii Apuseni, cu costuri proiectate de un miliard de dolari, prin care compania estimeaza ca va extrage 626.000 de uncii Troy de aur pe an timp de cinci ani de la inaugurarea minei. O uncie Troy este echivalentul a 31,1 grame de aur.

Compania este controlata de firma canadiana Gabriel Resources, care detine 80,46% din capitalul social, in timp ce statul roman controleaza 19,31% din actiuni, prin firma Minvest Deva, iar alti actionari cumuleaza 0,23% din titluri.

Programul "Casa Verde" incepe saptamana viitoare

Programul "Casa Verde" incepe la 1 iulie, cand proprietarii de case isi pot deschide dosarul in baza caruia, dupa finalizarea lucrarii, pot beneficia de subventiile de la stat pentru completarea sistemelor de incalzire traditionale cu unele ecologice, valoarea cofinantarii fiind partial modificata.

Ministrul Mediului a anuntat ca penru inceput vor fi disponibile fonduri in valoare de 110 milioane de lei.

Laslo Borbely anunta ca oricare cetatean va putea, "printr-o procedura foarte simpla", sa beneficieze de program, prin agentiile de protectie a mediului, fiind nevoie doar de copia de pe cartea de identitate si de pe actul de proprietate, precum si dovada ca nu are datorii la stat, dar si dovada existentei unui cont in care sa i se livreze banii.

SUA inaspresc masurile anti-fumat

In Statele Unite a intrat in vigoare o lege care interzice vanzarea tigarilor "light" si care interzice totodata companiilor din industria de tutun sa sponsorizeze evenimente sportive, muzicale sau culturale.

Legea, intrata in vigoare saptamana aceasta, dar promulgata anul trecut de presedintele Barack Obama, este prima ce reglementeaza consumul de tutun si interzice folosirea termenilor "light", "mild" sau "low", ce l-ar putea face pe consumator sa creada ca tigaretele nu sunt nocive.